مایعات و آب بنوشید
در هنگام روزه گرفتن، بدنتان مقدار زیادی آب از دست خواهد داد. بنابراین باید مطمئن شوید که در هنگام افطار، به میزان کافی آب به بدنتان میرسد. کم شدن آب بدن خطرات زیادی برای سلامت کلی بدن و سیستم گوارش دارد. توصیه میشود روزه خود را با آب گرم و آبلیمو به همراه نبات، خرما یا عسل باز کنید. اگر سردرد یا سرگیجه دارید، حتما خوردن یک شیرینی طبیعی مثل چند عدد خرما را در برنامه غذایی خود جای دهید. شربت خاکشیر یا چای کمرنگ نیز به جای قهوه غلیظ و چای پررنگ برای افطار پیشنهاد میشود. همچنین بعد از افطار خوردن یک فنجان شیر و عسل مفید خواهد بود. در کل توصیه میشود مایعات را (نه بیش از حد) در فاصله افطار تا سحری مصرف کنید تا بدنتان با کمبود آب مواجه نشود.
سوپ و پیش غذا بخورید
در کنار مایعات طبیعی، خوردن استارتر یا پیشغذایی که مایع و آبدار باشد، هم برای گوارش راحتتر است و هم به آبرسانی بدن کمک میکند. خوردن یک کاسه سوپ یا آش برای افطار بسیار مناسب است چون معده در این حالت برای دریافت غذای اصلی آماده میشود. انواع سالاد نیز به خاطر وجود سبزیجات و فیبر فراوان منابع بسیار خوبی برای سلامت سیستم گوارش هستند.
اگر در سالادهایتان از سبزیجاتی که رنگهای مختلف دارند استفاده کنید، بهتر است. هر چند خوردن سوپ و سالاد برای افطار مفید است ولی از توصیه های طب سنتی برای ماه رمضان، پرهیز از استفاده زیاد از نمک، ترشی ها و شیرینیها در این وعدهها است.
وعده اصلی مقوی بخورید
برای وعده افطار و حتی سحری، تا حد ممکن از خوردن غذاهای سنگین بپرهیزید. سعی کنید در وعده افطار از مواد مغذی برای بدن مثل کربوهیدراتهای پیچیده و مفید شامل برنج، سیب زمینی، پاستا و بلغور استفاده کنید. پروتئینهایی مثل گوشت قرمز، انواع گوشت سفید، مرغ و ماهی به همراه سبزیجات خام یا پخته از بهترین مواد غذایی برای رژیم ماه رمضان هستند. فراموش نکنید که غذاهای سبک و کمچرب بهترین گزینهها برای افطاری هستند. در این صورت با مشکلات گوارشی مثل رفلاکس معده و سوزش معده دچار نخواهید شد. یکی از مهمترین توصیه های طب سنتی برای ماه رمضان خوردن وعده اصلی مثل پلو، چلو و انواع خورشت دو ساعت بعد از افطار است تا از این طریق هضم غذا
آسان شود.
غذاهای مفید برای سحری
از آنجایی که سحری از وعدههای مهم و اصلی در ماه رمضان است، خوردن یا نخوردن برخی غذاها در این وعده بسیار مهم است. برای پیشگیری از تشنگی در این ماه و حین روزهداری، سعی کنید غذاهای آب پز و خورشتهای آبدار و کم نمک بخورید. مصرف انواع فست فود، غذاها و مواد غذایی سرخ کرده مثل کوکو و بادمجان، سیر و پیاز، غذاهای شور و شیرینیها مثل زولبیا و بامیه باعث میشود در طول روز بیشتر احساس تشنگی و ضعف کنید. از توصیه های طب سنتی در ماه رمضان برای سحری این است که میوههای آبدار و سبزی ها را در این وعده جای دهید. فراموش نکنید که حتما لازم نیست در این وعده غذای سنگین بخورید. خوردن نان و پنیر و گردو به همراه یک لیوان شیر و چند حبه خرما هم میتواند یک سحری عالی باشد.