شماره ۳۳۰۹ | ۱۴۰۳ دوشنبه ۲۰ اسفند
صفحه را ببند
عبدالباری عطوان: آمریکا فقط درصورت شکست در میدان، به مذاکره متوسل می‌شود
ماراتن مذاکرات آتش‌بس غزه ادامه دارد

[شهروند] مرحله نخست توافق آتش‌بس غزه میان حماس و اسرائیل که ۴۲ روزه بود به پایان رسید و در سایه تعلل رژیم صهیونیستی به مرحله دوم منتقل نشد. دونالد ترامپ با تصور به زانو درآوردن حماس، در حمایت از اسرائیل طرحی برای تمدید مرحله اول توافق با هدف آزادی همه اسرا ارائه کرد که با مخالفت جدی حماس به‌دلیل نبود تضمینی برای پایبندی اسرائیل به تعهدات خود مواجه شد. اصرار حماس بر پایبندی به توافق آتش‌بس سبب شد این رژیم ورود کمک‌های انسانی به غزه را ممنوع و‌ساز از سرگیری جنگ را کوک کند. آمریکا بعد از مقاومت حماس برابر زیاده‌خواهی اسرائیل و پایبند نبودن به توافق آتش‌بس و به‌دلیل ترس از فراگیری جنگ منطقه‌ای، مذاکرات مستقیم خود را با این جنبش بدون اطلاع اسرائیل، درباره پیشرفت توافق آتش‌بس و آزادی اسرای با تابعیت آمریکایی با میانجیگری مصر و قطر شروع کرد که خشم این رژیم را در پی داشت. با این‌حال، مقامات صهیونیستی به‌دلیل نگرانی شدید از پیامدهای مذاکرات مستقیم، ارائه بدون واسطه اطلاعات از سوی حماس به آمریکا و کنار گذاشته‌‌شدن این رژیم، برای نقش‌آفرینی در این برهه مجبور شدند با عقب‌نشینی از مواضع خود بار دیگر برای مذاکرات با حماس اقدام کنند.

بازگشت اسرائیل و آمریکا پای میز مذاکره
به این‌ترتیب، در پنجاهمین روز از اجرای آتش‌بس، «گال هیرش»، مسئول هماهنگی امور اسیران جنگی، با هیأتی دوشنبه(امروز) برای پیشبرد مذاکرات عازم قطر می‌شود. از طرف دیگر، آکسیوس به نقل از مسئولان آمریکایی گزارش کرد استیو ویتکاف، نماینده آمریکا در امور غرب آسیا، سه‌شنبه برای میانجیگری بین حماس و اسرائیل به دوحه سفر می‌کند و مشخص نیست که با مسئولان حماس هم دیدار خواهد کرد یا نه. از سویی، «حازم قاسم» سخنگوی حماس، با بیان اینکه رایزنی‌ها با میانجی‌ها برای آغاز مرحله دوم مذاکرات آتش‌بس در غزه ادامه دارد، تأکید کرد: «مقاومت به شروط اصلی خود یعنی تبادل اسرا، عقب‌نشینی کامل اسرائیل از غزه و تعهد به خاتمه جنگ پایبند است، زیر بار آتش‌بس موقت هم نمی‌رویم و با تمدید مرحله نخست آتش‌بس مخالفیم.» این در حالی است که طاهر النونو، از رهبران حماس، نیز در گفت‌و‌گو با رویترز دیدارهای دوحه با آدام بولر، نماینده آمریکا، را تأیید کرد و گفت مذاکرات درباره آزادی یکی از زندانیان دوتابعیتی بود.

پشت پرده مذاکرات مستقیم
میان حماس و آمریکا
همچنین «مهر» از پشت پرده مذاکرات مستقیم میان حماس و آمریکا به نقل از خبرنگار الجزیره، نوشت: «مذاکرات در چهار مرحله در دوحه و به خواست آمریکا برای آزادی اسرای صهیونیست با تابعیت این کشور انجام شد. حماس با این درخواست واشنگتن مخالفت کرد و گفت این اسرا نظامیان صهیونیست هستند و بی‌هزینه نمی‌توان آنها را آزاد کرد. دو مرحله از مذاکرات برای توافق درباره آزادی یک نظامی و تحویل اجساد 4تن دیگر انجام شد. حماس خواهان آزادی ۲۵۰ اسیر فلسطینی شد و این توافق صورت گرفت، اما اسرائیل با اسامی ۵۰ اسیر فلسطینی با حکم‌های حبس ابد مخالفت کرد. در نهایت توافق مذکور سرانجامی نداشت و آمریکا اعلام کرد خواهان آزادی اسرای صهیونیست با تابعیت آمریکایی بدون پیش‌شرط است و حماس با آن مخالفت کرد. خبرنگار الجزیره تأکید کرد که نشانه‌ها حاکی است آمریکا علاقه‌ای به بازگشت به جنگ ندارد و می‌خواهد مرحله نخست توافق تبادل اسرا را تمدید کند.»

عطوان: آمریکا فقط درصورت شکست در میدان، به مذاکره متوسل می‌شود
عبدالباری عطوان، تحلیل‌گر برجسته فلسطینی، در‌باره مذاکره آمریکا با حماس نوشت: «عجله دولت ترامپ برای توسل به صلح و گشودن کانال‌های گفت‌وگوی مستقیم با حماس به بهانه آزادی اسرای اسرائیلی با تابعیت آمریکایی و همچنین نامه ادعایی دولت ترامپ به رهبر ایران مبنی بر پیشنهاد مذاکره مستقیم به ما یادآوری می‌کند، دولت آمریکا هرگز به مذاکره متوسل نمی‌شود؛ مگر بعد از اطمینان به عدم‌امکان پیروزی در جنگ‌ها و تلاش برای کاهش تلفات. این همان چیزی است که اکنون در جبهه جنگ اوکراین و روسیه و پیش از آن هم در افغانستان و ویتنام برای آمریکا اتفاق افتاده بود.»


تعداد بازدید :  45