[شهروند] نشریه آمریکایی «نشنال اینترست» در تحلیلی با عنوان «آیا خاورمیانه جدیدی در حال شکلگیری است؟» نوشت: «در حالی که این منطقه از بسیاری جهات به بشکه باروت میماند، واضح است که نخبگان منطقه آماده تمرکز بر همکاری و توسعه هستند.» نویسنده این مقاله تاکید کرد که واکنش رهبران منطقه به جنگ و درگیریهای اخیر در خاورمیانه نشاندهنده آغاز روند جدیدی در سیاست جغرافیایی آن است، موضوعی که تغییر واقعی به سمت عملگرایی و همکاری میان کشورهای منطقه را پررنگتر میکند.
این مجله آمریکایی در ادامه آورده است: «در واقع، حتی در بحبوحه یک جنگ نه چندان پنهان بین رقبای سرسخت، ایران و اسرائیل، رهبران منطقه تا حد زیادی پذیرفتهاند که خاورمیانه آغشته به درگیریها و خصومتهای گذشته در استراتژیهای بزرگ یا منافع ملی آنها نمیگنجد و به عبارتی نمیتوانند در چنین خاورمیانهای به رویکردهای راهبردی و منافع ملی خود برسند. این درک به آرامی در حال شکلدادن یک خاورمیانه واقعا جدید از درون است.»
«نشنال اینترست» با تاکید بر اینکه رویکردهای کشورهای منطقه یک شبه تغییر نخواهند کرد، نوشت: «با اینحال، مرتبط کردن تغییرات کوچک از هم گسیخته در طول سالهای گذشته نویددهنده تغییرات بزرگ در منطقه است.» این تحلیل با اشاره به پایان محاصره قطر، تلاشهای عادیسازی مجدد دولتهای خلیج فارس با حکومت بشار اسد(رئیسجمهوری سابق سوریه)، آتشبس در یمن بین ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی و حوثیها و همچنین توافق عادیسازی مجدد روابط میان عربستان سعودی و ایران تاکید کرد: «هر یک از این رویدادها منعکسکننده میل عملگرایانه رهبران منطقه برای تمرکز بر توسعه اقتصادی از طریق همکاریهای درونمنطقهای است. نکته مهمی که باید روی آن تمرکز کرد، دوری عملگرایانه از درگیری است، حتی زمانی که روابط با یک مخالف خاص بهبود نیافته است؛ رویکردی بهشدت عملگرایانه که پس از اینکه رهبران منطقه متوجه شدند سیاستهای جنگطلبانه در حل مشکلاتشان شکست خورده است، ظاهر شد.» در بخش دیگری از این تحلیل عملیات «طوفان الاقصی» به عنوان محرک قابل توجه و تاثیرگذار عملگرایی کشورهای منطقه توصیف شده و آمده است: «بسیاری از کارشناسان و رهبران منطقهای نگران این موضوع هستند که حمله و پاسخ بعدی اسرائیل به یک درگیری منطقهای با ابعاد گستردهتر دامن بزند، ترسی که در گذشته، به دلیل بیاعتمادی رهبران منطقه به همسایگان خود و امتناع از همکاری با کشورهای منطقه محقق میشد.»
بنابر این تحلیل، پس از توافقات اخیر میان ایران و عربستان سعودی منطقه شاهد همسویی بیشتر در مورد مسأله فلسطین است: «محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری پیشین ایران، اولین تماس خود را از زمان عادیسازی روابط ماهها قبل انجام دادند. آنها بر اهمیت تثبیت وضعیت و جلوگیری از گسترش درگیری تاکید کردند. نکته مهم این است که این تماس علنی اولین تماس طی سالها بود. سپس، دو کشور با یکدیگر و سایر کشورهای عربی و مسلمان در اجلاسهای متعدد سازمان همکاری اسلامی (OIC) در مورد موضوع غزه تعامل داشتند.» با این حال، همکاری فراتر از منافع آشکار از آغاز یک جنگ منطقهای فراگیر که به همه آسیب میزند، جلوگیری میکند؛ موضوعی که در حال حاضر توافق بر سر آن نسبتا آسانتر شده است. در واقع، روندی فراتر از تلاش برای نفوذ و قدرت نسبی -اقداماتی که همه کشورها برای پیشبرد منافع خود در آن شرکت میکنند- در منطقه در حال شکلگیری است و همکاریهای دیپلماتیک و اقتصادی نیز در حال گسترش است.
«نشنال اینترست» در پایان با اشاره به امیدواری رهبران منطقه برای ورود به عصری جدید در خاورمیانهای که توأم با توسعه اقتصادی، تجارت و ثبات باشد، تاکید کرد: «اگر رهبران منطقه واقعا تصمیم بگیرند این کار را انجام دهند، این هدف همواره قابل دسترس بوده است.»