شماره ۳۳۰۸ | يکشنبه 19 اسفند 1403
صفحه را ببند
«شهروند»، علل استقبال کاربران به محتوای طنز در فضای مجازی را بررسی می‌کند
طنزگرام
انتشار محتوای طنز به دلیل جذابیت و سرگرمی بالا معمولاً تعامل بیشتری را در فضای مجازی به همراه دارد

 [حانیه جهانیان ] این روزها با گسترش استفاده از شبکه‌های اجتماعی توسط عموم مردم، زیست مجازی کاربران نیز رنگ و بوی دیگری پیدا کرده است. در ایران نیز استقبال مردم از بلاگران و تولیدمحتوای طنز،‌ افزایش یافت. حالا با اطمینان می‌توان گفت، درصد بالایی از بلاگران ایرانی دارای مخاطب میلیونی، سازنده و منتشرکننده طنز در اینستاگرام هستند. اتفاقی که باعث تولد موج تازه‌ای از صفحات طنز شده است. در این گزارش به بررسی این نکته می‌پردازیم که چرا و چگونه، این حساب‌های کاربری در بین عموم مخاطبان راه خود را بازکردند و ادامه مسیر آن‌ها چطور دنبال خواهد شد که در ادامه می‌خوانید.

 تبلیغات طنز از ایده تا استقبال
مجید کریمیان، پژوهشگر معتقد است:«امروزه طنز و سبک های طنز در تبلیغات اهمیت ویژه ای دارد سبک‌های طنز به کاررفته در محتوای امروزه شامل طنز وابسته، طنز خودمحور، طنز خودمخرب و طنز پرخاشگر می‌باشد، که متغیر مستقل پژوهش می‌باشند. متغیر وابسته پژوهش نیز رابطه مصرف‌کننده و برند می‌باشد که در این پژوهش از دو رابطه عشق و دشمنی استفاده شده است. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر سبک‌های طنز استفاده‌شده در تبلیغات بر رابطه مصرف‌کننده با برند در اینستاگرام است. جالب است بدانید، سبک‌های طنز خودمخرب و پرخاشگر تاثیر منفی بر رابطه مصرف کننده با برند می‌گذارد.»

هرآنچه باید درباره طنز بدانیم
وقتی صحبت از طنزپردازی به میان می آید، یعنی طنزپرداز سعی دارد با استفاده از کلمات و واژه‌ها و عبارت‌های طنزگونه و خنده‌دار، موضوعات روز یا مشکلات را مطرح کند؛ به طوری که سرگرم‌کننده باشد. در این مسیر، توجه به ممنوعیت‌های طنزپردازی بسیار اهمیت دارد.
در مسیر طنزپردازی باید سنجیده باشید. همان قدر که یک خنده خوب، سالم و شادی آور است، اما بدانید که همه چیز، خنده‌دار نیست! باید تشخیص دهید که چه نوع طنزی برای خنداندن مردم، مناسب است. این روند به جلوگیری از بیان شوخی‌های بی‌ادبانه یا آزاردهنده کمک می‌کند. طنزپردازی، شوخ طبعی، تمسخر، طعنه زدن، چهار واژه آشنا هستند که فاصله نزدیکی با همدیگر دارند.
گاهی برخی از افراد، شوخ طبعی را از حد می گذرانند و وارد تمسخر و طعنه و کنایه می شوند تا منظور و مقصود خود را به فرد دیگری بفهمانند! ممکن است شخصی در حال طنزپردازی باشد و پا را از
 محدودیت ها فراتر بگذارد و به گروهی از افراد، گروه سنی، نژاد یا مذهب خاصی، توهین کند! اینها هرگز طنز محسوب نمی‌شوند و خط قرمز به شمار می روند! وقتی صحبت از طنزپردازی به میان می آید، یعنی طنزپرداز سعی دارد با استفاده از کلمات و واژه‌ها و عبارت‌های طنزگونه و خنده‌دار، موضوعات روز یا مشکلات را مطرح کند؛ به طوری که سرگرم‌کننده باشد. در این مسیر، توجه به ممنوعیت‌های طنزپردازی بسیار اهمیت دارد. چه کسی از یک خنده با صدای بلند و از ته دل خوشش نمی‌آید؟ خندیدن، نه تنها لبخند را بر لبان شما می نشاند، بلکه فواید آن برای سلامتی، بیشتر از آن چیزی است که فکرش را می کنید! با اینکه مشکلات زیادی در زندگی وجود دارد، اما هرگز زمان بهتر از امروز وجود نداشته که بتوانید طنز بخوانید و بخندید و شاد باشید!‍

شوخ طبعی یا طنزپردازی مثبت
شوخ طبعی یعنی طنزپردازی مثبت، چیزی که از طریق روش های ارتباطی مختلف می خواهد با مردم ارتباط برقرار سازد. طنزپرداز با استفاده از کلمات
 می تواند مردم را گرد هم بیاورد یا آنها را از هم دور کند! شوخ طبعی مثبت نوعی طنز است که باعث می شود افراد احساس کنند به هم متصل هستند؛ در این گروه، طنزپردازی باعث ایجاد رابطه صمیمی، افزایش عزت نفس و افزایش خلاقیت می شود. تفسیرش خیلی ساده است؛ خندیدن با دیگران، بسیار دلگرم کننده و لذت بخش خواهد بود.

طنزپردازی منفی
طنزپردازی منفی نوعی شوخ طبعی است که باعث می شود افراد، احساس طرد شدن کنند. در گروهی که این نوع طنزها بیان می شود، معمولاً افراد، تحقیر
می شوند، خلاقیتی وجود ندارد و خندیدن به دیگران، بسیار دلسرد کننده خواهد بود. این نوع طنز، گاهی به منطقه خاکستری تعبیر شده است؛ یعنی، علیرغم نیت فرد برای شوخی کردن، کلمات می تواند به راحتی، سوء تعبیر شود. نمونه هایی از این نوع طنز عبارتند از: تمسخر، طعنه زدن، غلغلک دادن،
جوک های بی ادبانه، طنز کلیشه ای درباره سن گرایی، جنسیت گرایی و نژادپرستی!

چرا انتشار محتوای طنز مهم است؟
این روزها شبکه‌های اجتماعی به یکی از مهم‌ترین ابزارها برای ارتباط با مخاطبان تبدیل شده‌اند. اینستاگرام، به عنوان یکی از محبوب‌ترین شبکه‌های اجتماعی، بستری مناسب برای به اشتراک گذاشتن لحظات روزمره، افکار و البته محتوای طنز است. پست‌های طنز می‌توانند تأثیر بسزایی در جذب و نگهداشت مخاطبان داشته باشند. ایده پست طنز به دلیل جذابیت و سرگرمی بالا، معمولاً تعامل بیشتری را به همراه دارند.
 این نوع محتوا می‌تواند حس خوبی به مخاطبان منتقل کرده و باعث افزایش فالوورها و لایک‌ها شود. همچنین، محتوای طنز می‌تواند برند شما را انسانی‌تر نشان دهد و به ایجاد ارتباط عمیق‌تر با مخاطبان کمک کند.

خندیدم!
تجربیات کاربران درباره محتوای طنز شبکه‌های مجازی

نرگس 28 ساله، متاهل، دارای 2 فرزند دختر و ساکن مشهد است. نرگس درباره دنبال‌کردن محتوای طنز بلاگران ایرانی به «شهروند» می‌گوید:«وقتی محتوای این بلاگران را دنبال می‌کنم، حتی برای چند دقیقه هم که شده، احساس بهتری دارم، خوشحالم و کمتر به مشغله‌ها و هجوم افکار اهمیت می‌دهم.»

 مینا، 23ساله، دانشجوی گرافیک در تبریز به «شهروند» می‌گوید:«بعضی از بلاگران دقیقا درباره موضوعات روزمره محتوای طنز می‌سازند. از طبقه مشهور و ملموس جامعه. به همین خاطر با دیدن آن‌ها و ایجاد تعامل با بینندگان آن احساس همذات‌پنداری عمیقی دارم. حتی در مواقع مکالمات روزمره از تکیه کلام همان بلاگران استفاده می‌کنم... بسیار از این بلاگران درآمد های میلیاردی دارند اما کیفیت بالای محتوای آن‌ها و بازدید بالای دنبال‌کنندگان باعث می‌شود، این طور قضاوت کنیم که همه‌چیز روی روال طبیعی طی می‌شود!

سعید، کارمند 30ساله ساکن کرج معتقد است:«محتوای طنز برخی بلاگران دیگر خلاقیت سابق را ندارد و گاهی به سرعت از روی دست یکدیگر محتوا را می‌دزدند! اتفاقی که بیش از آن که به ضرر دنبال‌کنندگان آن‌ها باشد، تیشه به ریشه اعتبار خودشان است. اتفاقی که اگر ادامه پیدا کند بهتر است بلاگران طنز به فکر فعالیت دیگری باشند.

مزایای طنزپردازی و شوخی مثبت چیست؟

ثابت شده است که خندیدن، سلامت روان را بهبود می‌بخشد و حتی ممکن است به سلامت جسمی نیز کمک کند. برخی از فواید طنزپردازی و خندیدن عبارتند از:
به حفظ سلامت قلب فرد کمک می کند. خنده به افزایش جریان خون و بهبود عملکرد رگ های خونی کمک می‌کند، همچنین در کاهش استرس و تأثیر مثبتی بر سلامت قلب تأثیر زیادی دارد، سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. خنده می‌تواند به آزاد شدن تنش در عضلات بدن کمک  کند؛ پس اندورفین آزاد می‌شود، قند خون و هورمون‌های استرس کاهش می یابد. این شرایط می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند و خطر ابتلا به بیماری‌ها را کاهش دهد و باعث بهبود خلق و خو می‌بخشد.
خندیدن و طنزپردازی می‌تواند به افراد کمک کند خلق و خوی بد خود را به راحتی تغییر دهند. برای افرادی که اضطراب یا افسردگی را تجربه می‌کنند، خندیدن می‌تواند برای سبک شدن روحیه و ذهن آن‌ها و افزایش شادابی شان مفید باشد.  طنزپردازی، روابط اجتماعی فرد را تقویت می‌کند. لذت بردن از خندیدن، همراه با دیگران، به حفظ روابط تازه، هیجان انگیز و سرگرم‌کننده کمک می کند. این شیوه همچنین به بهبود ارتباطات کمک خواهد کرد؛ و البته ممکن است طنزپردازی همان چیزی باشد که برای حل اختلافات و رنجش خاطر به آن نیاز دارید.

 

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهد شد.

تعداد بازدید :  40