شماره ۳۳۰۵ | چهارشنبه 15 اسفند 1403
صفحه را ببند
وزیر نفت: رشد ۸ درصدی مصرف خانگی و اقدامات گذشته دلیل ناترازی انرژی است

 وزیر نفت رشد ۸ درصدی مصرف خانگی و ناترازی در گذشته را علل مشکلات حوزه انرژی برشمرد وگفت: برای جبران کاهش گاز تحویلی به نیروگاه‌ها باید سبد سوخت نیروگاهی به درستی مدیریت شود.
محسن پاک نژاد در جلسه صحن علنی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال ملی محمدمنان رئیسی نماینده قم، کهک و جعفرآباد و ۵۹ نفر از نمایندگان درباره علت اهمال و بی توجهی و ذخیره سازی سوخت نیروگاه ها اظهار داشت: ناترازی حامل‌های انرژی دستاورد سه ماهه، سه ساله و ۶ سال قبل نیست و این مشکل دستاورد عملکرد و تصمیماتی است که حدود سه دهه دستگاه‌های ذی‌ربط در حوزه انرژی داشتند.
وزیر نفت، محدودیت‌ها و ساختارهای مرتبط با چالش‌های نفت را از جمله دلیل این مشکلات دانست و افزود: ۱۰ ماه پیش در اردیبهشت ۱۴۰۳، وزیر وقت نفت جناب آقای اوجی خطاب به دبیر عالی شورای امنیت ملی نکاتی درباره وضعیت سوخت رسانی در سال جاری مطرح کرد، همه این نامه به دلیل طبقه‌بندی حفاظتی قابل بیان نیست، اما در بخشی از این نامه آقای وزیر اعلام می‌کند با توجه به اینکه تامین نفت، گاز (گازوئیل) بیش از عملکرد سال گذشته، برای جبران وجود ندارد، ضروری است جبران کسری گاز از طریق مصرف نفت کوره انجام شود.
وی اضافه کرد: بر همین اساس جدول ارائه می‌کنند و از دبیر شورای امنیت ملی تقاضا می‌کنند که موضوع استفاده نفت کوره در نیروگاه‌ها مورد نظر قرار داده شود.
پاک نژاد با بیان اینکه این نامه حاوی دو نکته مهم و کلیدی است، تصریح کرد: نخست اینکه این رویه نشان می‌دهد که کمبود منابع گازی از ابتدای سال در کشور کاملاً مشخص بوده و عزیزان ما در بخش نفت دولت سیزدهم، این موضوع را بیان کرده و به آن پرداخته‌اند و برای آن راهکار ارائه دادند.
وزیر نفت اضافه کرد: دلیل آن هم روشن است، چرا که در سال ۱۴۰۲ به مدت ۴ ماه، صادرات گاز به ترکیه قطع بود، یعنی حدود ۳.۶ میلیارد مکعب، گاز بیشتری در اختیار شبکه گاز جمهوری اسلامی ایران بود تا بتواند آن را به بخش های مختلف از جمله نیروگاه ها تحویل دهد.
وی اضافه کرد: نکته دوم اینکه در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، حدود ۸ درصد رشد مصرف در بخش تجاری، خانگی و صنایع مواجه بوده‌ایم.
پاک نژاد درباره راهکار ارائه شده برای این موضوع تصریح کرد: برای جبران کاهش گاز تحویلی به نیروگاه‌ها باید سبد سوخت نیروگاهی به درستی مدیریت شود و در سبد سوخت نیروگاهی که شامل نفت کوره و گاز است، از نفت کوره تا سقف مشخصی که در ابلاغیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی به آن پرداخته شده، استفاده شود.

از ابتدای سال ۱۴۰۳ مخازن نفت و گاز خالی بود
وزیر نفت با بیان اینکه از ابتدای سال ۱۴۰۳ با مخازن خالی کار را آغاز کردیم، گفت: حدود ۲۹۰ میلیون لیتر در فروردین ماه موجودی ذخایر نفت نیروگاهی ما بود، در ادامه هم وزیر وقت مکاتباتی با شورای امنیت داشتند و حتی دو روز قبل از جا به جایی به دلیل دغدغه‌مندی نامه نوشتند که چرا نفت کوره مطابق با برنامه ریزی سوزانده نمی‌شود، اما این سیاست در مرداد، شهریور، مهر و آبان اجرا نشد و تنها از اواخر آذرماه عملیاتی شد.
وی افزود: ۲۹ مردادماه ۱۴۰۲، در یکی از مکاتبات رسمی، هشدار داده شده بود که در صورت عدم مصرف نفت کوره مطابق ابلاغیه شورای عالی امنیت ملی، محدودیت مصرف گاز در سایر نیروگاه‌ها اعمال خواهد شد و تبعات آن بر عهده وزارت نفت نخواهد بود. همکاران ما در دولت سیزدهم، شرایط بحرانی تأمین گاز و نفت گاز را کاملاً درک کرده بودند و راهکار مناسب، یعنی استفاده از نفت کوره در نیروگاه‌های حرارتی، به‌موقع ارائه شد، اما این سیاست در زمان مقرر اجرا نشد.
پاک نژاد تصریح کرد: از اواسط تابستان باید نفت کوره سوزی انجام می شد که آنی کار صورت گرفته و از اواخر آذر ماه تحت تأثیر شرایط اقدام شد. اما باید دو ماه زودتر ابلاغیه دبیر شورای امنیت مورد عمل قرار می‌گرفت.

خط قرمز من توجه به مصرف خانگی، تجاری و صنایع جزء است
وی با بیان اینکه سبد سوخت نیروگاه‌ها، گاز، گازوئیل و نفت کوره است، تصریح کرد: خط قرمزم توجه به مصرف خانگی، تجاری و صنایع جز است. وقتی مصرف در این بخش‌ها بیشتر می‌شود و بیش از ۷۰۳ میلیون مترمکعب در اسفندماه مصرف روزانه در بخش خانگی است که سبب ایجاد محدویت‌هایی می‌شود و قطعا این محدویت‌ها، صنایع و نیروگاه‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
وزیر نفت اضافه کرد: در چنین شرایطی نیروگاه‌ها باید سوخت معادن را مدیریت کنند و مصرف سوخت معادن ۴۵ میلیون لیتر در روز، نفت کوره بر اساس ابلاغیه دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی مصرف می کردند که این اتفاق تا پایان آذرماه رخ نداد. در حالی که اگر این رویه انجام می شد، ذخایر نفت و گاز دچار کاهش نمی‌شد. چرا که این نیروگاه‌ها به جای نفت کوره، نفت گاز استفاده کرده بودند.

صنایع بزرگ روزانه ۸۰ تا ۸۲ میلیون مترمکعب گاز مصرف کرده‌اند
وی با اشاره به لزوم تعادل در تأمین گاز برای نیروگاه‌ها و صنایع گفت: بخشی از صنایع بزرگ کشور در نیمه جنوبی مستقر هستند و این مناطق نیازمند گاز هستند. در کمترین میزان، صنایع بزرگ روزانه ۸۰ تا ۸۲ میلیون مترمکعب گاز مصرف کرده‌اند. اگر از ابتدای شهریورماه گاز صنایع را قطع می‌کردیم، این واحدها دچار زیان‌های جبران‌ناپذیر می‌شدند. اگر ابتدا گاز را هم قطع می‌کردیم صنعتی به جا نمی‌ماند و زیان بسیاری وارد می‌شود.
وزیر نفت خاطرنشان کرد: مدیریت صحیح مصرف انرژی و اجرای به‌موقع سیاست‌های سوخت جایگزین، می‌توانست مشکلات تأمین گاز و نفت گاز را کاهش دهد و از بحران‌های احتمالی در آینده جلوگیری کند.

ارسال دیدگاه شما

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیر سایت منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان پارسی باشد منتشر نخواهد شد.

تعداد بازدید :  20