برخی ماه رمضان را فرصت مناصبی برای لاغر شدن میدانند. لاغر شدن در ماه رمضان امکانپذیر است به شرطی که یک سری اصول را رعایت کنید، در غیر این صورت حتی ممکن است چاقتر هم بشوید. ماه رمضان امسال با نوروز و تعطیلات همزمان شده و همین موضوع باعث شده که رمضان ۱۴۰۲ متفاوتتر از رمضان سالهای قبل باشد. در ماه رمضان افراد روزهدار مدتی طولانی را قادر به خوردن و نوشیدن نیستند، اما به دلیل تغییر رژیم غذایی، حساب و کتاب وعدههای غذایی از دست روزهدارها به اصطلاح درمیرود. کم نیستند کسانی که در این ماه نه تنها لاغر نمیشوند، بلکه وزن اضافه میکنند. نکته این است که کاهش یا افزایش وزن شما در ماه رمضان تا حدود زیادی به سالم بودن یا نبودن تغذیه شما در این دوره بستگی دارد.
رعایت تعادل در مصرف خوراکی و دریافت کالری
کارشناسان معتقدند به دلیل اینکه افراد روزهدار مدت زمانی طولانی از روز را قادر به خوردن و نوشیدن نیستند، معمولاً در زمان سحر پرخوری میکنند تا به زعم خود در طول روز و تا زمان فرا رسیدن افطار دیرتر گرسنه شوند. اما رمضان نه فقط فرصتی برای کمتر کردن کالریهای دریافتی، بلکه اساساً برای کنترل افراط و زیادهروی و تمرین اعتدال و میانهروی است. افراد روزهدار باید تعادل غذایی در وعدههای روزانه خود داشته باشند تا بتوانند تناسب وزن، انرژی و سلامت خود را حفظ کنند.
روزهدارها در زمان سحر حتماً باید از کربوهیدراتهای پیچیده و متراکمی که شاخص گلوکز پایینی دارند استفاده کنند که این مسأله باعث میشود مواد قندی به آرامی جذب خون شوند. مصرف پروتئینهای مفید موجود در گوشت قرمز، مرغ، حبوبات و چربیهای سالمی مثل دانهها، مغزهای خوراکی، آووکادو و همینطور میوهها و سبزیجاتی که فیبر مناسبی دارند و آب مورد نیاز بدن را تأمین میکنند، باعث میشود مدت طولانیتری سیر بمانید و کمتر احساس تشنگی کنید. در واقع وقتی آب بدن تأمین باشد، همین مسأله به جلوگیری از احساس گرسنگی و خستگی کمک میکند.
حفظ انرژی روزانه با تمرکز برروی ریزمغذیها
گرچه مواد غذایی مثل غلات، حبوبات، شیر، ماست، تخم مرغ، آجیل و مرغ، درشت مغذیهای مورد نیاز بدن شما را تأمین میکنند، اما باید روی ریزمغذیهایی مثل مواد معدنی، ویتامینها و آنزیمها هم تمرکز کنید. موادی که گرچه مقدار اندکی از آنها لازم است اما برای آنکه بدن بتواند وزن سالمی داشته و از نهایت سلامت برخوردار باشد، بسیار ضروری هستند.
خودداری از مصرف غذاهای سرخ شده و قندی
کارشناسان در مورد مصرف غذاهای چرب، سرخ شده و تند، همینطور افراط در مصرف مواد قندی که روزهداران معمولاً در زمان افطار از آنها استفاده میکنند هشدار دادهاند. ما در دیگر روزهای سال، هر روز به مهمانیهایی که در آنها غذاهای سنگین سرو شود نمیرویم. اما در ماه رمضان هر روز افطار میکنیم. مقاومت در برابر این غذاها و دسرهای سنگین غیرممکن است. به همین دلیل افراد روزهدار باید به خاطر داشته باشند که در طول ماه رمضان مصرف سه وعده غذایی اصلی و دو میان وعده کفایت میکند.
اولین وعده سحر و دومی افطار است که در این زمان فرد باید با خرما و آب و یک سوپ سبک به روزه خود پایان دهد تا بدن برای هضم دوباره غذا بعد از یک مدت طولانی روزه بودن آماده شود. بعد از آن، نوبت به شام و شاید یک میان وعده سبک قبل از خواب میرسد. پس در حقیقت در ماه رمضان هیچ کاهشی در کالریهای دریافتی فرد به دلیل روزه گرفتن رخ نمیدهد، چون فرد روزهدار آن را جبران میکند. اما باید به خاطر داشته باشید که نباید با این فکر که بدنتان چند ساعتی از غذا محروم بوده پرخوری کنید. این ذهن شماست که فکر میکند به غذای بیشتری نیاز است.