[فرشته کیانی] با پایان شمارش آرای انتخابات زودهنگام پارلمان آلمان که یکشنبه برگزار شد و پیروزی ائتلاف راستگرایان، راه برای صدر اعظمی «فریدریش مرتس»، رهبر ۶۹ساله حزب محافظهکار «دمکرات مسیحی» هموار شد. آنچه مرتس در نخستین اظهارنظر خود پس از پیروزی بر آن تأکید کرد به تاریخ سپردهشدن ائتلاف ۸۰ساله اروپا با آمریکا و استقلال امنیتی از آمریکا بود. او از اروپا خواست از آمریکا فاصله بگیرد و گفت اولویتش تقویت اروپاست تا در مسائل امنیتی از آمریکا مستقل شود. رهبران اروپا پیشتر و دوره نخست ترامپ نیز لزوم استقلال اروپا از آمریکا را گوشزد کرده بودند، اما این روزها با میانجیگری آمریکا در مذاکرات صلح اوکراین و نشست مقامات بلندپایه آمریکا و روسیه در اینباره و در عین حال نادیده گرفتن اروپا و اوکراین در این مذاکرات، بحث استقلال اروپا از آمریکا بیش از پیش مطرح است.
نتایج عجیب انتخابات آلمان/شکست شولتس و آرای بیسابقه راست افراطی
یورونیوز درباره نتایج انتخابات آلمان نوشت: «ائتلاف راستگرایان به رهبری مرتس با کسب بیش از ۲۸ درصد آرا توانسته است ۲۰۸ کرسی از ۶۳۰ کرسی پارلمان آلمان را به دست آورد. همزمان حزب راست افراطی «آ.اف.د» ۱۵۱ کرسی و حزب اولاف شولتس، صدر اعظم فعلی آلمان ۱۲۱ کرسی به دست آوردهاند. حزب سبزها با کسب ۱۱.۶آرا(۸۵ کرسی) و حزب چپ با کسب ۸.۷ درصد (۶۴ کرسی) در ردههای چهارم و پنجم قرار دارند.»
آلمان در مسیر بیثباتی و اختلاف قرار میگیرد؟
انتخابات آلمان بهدلیل بحران اقتصادی، موضوع مهاجرت، حملات مرگبار چند هفته گذشته در این کشور و افزایش محبوبیت راست افراطی اهمیت یافت. تحت سیستم آلمان برای هر حزبی دشوار است که آرای کافی برای حکومت به تنهایی به دست آورد و باید دید مذاکرات ائتلافسازی چگونه خواهد بود. بهنظر میرسد مرتس از سوسیال دمکراتهای اولاف شولتس برای تشکیل دولت دعوت کند. بهطور کلی، ممکن است چانهزنی برای تشکیل یک دولت جدید هفتهها طول بکشد که بهمعنای فلج سیاسی بیشتر برای برلین در این دوره بیثباتی گسترده است.
سابقه طرح استقلال اروپا از آمریکا
بحث بر سر تاثیر انتخابات آلمان بر استقلال اروپا از آمریکا با پیروزی حزب دموکرات مسیحی نیز افزایش یافته است. سال 2017 بود که آنگلا مرکل، صدر اعظم پیشین آلمان، در گردهمایی انتخاباتی مونیخ گفت: «آن دوران که میتوانستیم کاملا به دیگران اتکا کنیم، در حال پایان است. اتحاد غرب بهعلت برگزیت و ریاستجمهوری ترامپ دچار شکاف شده و اروپا باید سرنوشت خودش را بهدست بگیرد.» طرح مرکل با استقبال دیگر رهبران اروپایی همچون مکرون در آن مقطع مواجه شد، اما با پیروزی بایدن در 2020 به محاق رفت تا روی کار آمدن دوباره ترامپ این بحث را مجددا احیا کند.
مرتس: آمریکا به سرنوشت اروپا بیتفاوت است
فردریش مرتس که زمانی رقیب مرکل محسوب میشد و در دوران 16ساله صدراعظمی او بهکلی از سیاست کنار رفت، سال ۲۰۲۱ بار دیگر از حاشیه به مرکز صحنه سیاست بازگشت و سال ۲۰۲۲ به ریاست حزب دمکرات مسیحی انتخاب شد. به گزارش سیانان، او پس از پیروزی در انتخابات در سخنانی که در فضای سیاسی آلمان بهویژه میان محافظهکاران کمسابقه است از مداخله شدید و عصبانیکننده مقامهای آمریکایی در انتخابات روز یکشنبه انتقاد کرد و در هشداری تند به کشورهای اروپایی گفت: «اولویت اصلی من ایجاد وحدت در اروپاست. واضح است که آمریکاییها تا حد زیادی نسبت به سرنوشت اروپا بیتفاوت هستند.» دولت ترامپ در جریان انتخابات یکشنبه علنا از حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» که دارای سیاستهای ضدمهاجرتی است، حمایت کرده بود. این حزب با کسب بیش از ۲۰درصد آرا رکوردی جدید برای خود پس از پایان جنگ جهانی دوم بهدست آورده و در جایگاه دوم قرار گرفت.
بقای ناتو با وجود تردیدهای آلمان و دیگر اروپاییها
فردریش مرتس همچنین درباره آینده ناتو گفت: «در نشست بعدی این سازمان تصمیم گرفته خواهد شد که آیا ناتو در شکل فعلیاش ادامه یابد یا اینکه باید قابلیتهای دفاعی مستقل اروپا را بسیار سریعتر توسعه داد». امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، نیز که در روزهای اخیر، نشستهای اضطراری در مقابله با پرچمداری آمریکا درباره مذاکرات صلح اوکراین برگزار کرده بود، نتیجه انتخابات را به مرتس تبریک گفت و بر عزم او در تلاش برای اروپای قدرتمند و مستقل تأکید کرد. مکرون گفت: «در این دوره از بیثباتی، ما برای رویارویی با چالشهای بزرگ جهان و قاره خود متحد هستیم.»