شماره ۳۲۹۵ | ۱۴۰۳ شنبه ۴ اسفند
صفحه را ببند
امروز با جهان

بزرگترین صندوق‌های ثروت ملی جهان
از جلوداری کویت تا پرچم‌داری نروژ، چین و امارات
نخستین صندوق ثروت ملی جهان یا Sovereign Wealth Fund در سال ۱۹۵۳ میلادی توسط کشور کویت تأسیس شد و هدف آن مدیریت مازاد ثروت نفتی این کشور بود. از آن زمان تا امروز، صندوق‌های متعددی توسط کشورهای مختلف راه‌اندازی شده‌اند، به طوری که ۱۰۰ صندوق بزرگ جهانی در مجموع ۱۳.۷ تریلیون دلار دارایی در اختیار دارند. صندوق‌های ثروت ملی، مجموعه‌های بزرگ سرمایه‌ای هستند که توسط دولت‌ها اداره می‌شوند و معمولاً متعلق به کشورهای غنی از منابع طبیعی مانند عربستان سعودی، کویت، و... هستند. همچنین این صندوق‌ها ممکن است دارای ذخایر ارزی قابل توجهی باشند، مانند چین و سنگاپور. هماکنون نروژ بزرگترین صندوق جهانی را اداره می‌کند که این امر به لطف تولید گسترده نفت و گاز در دریای شمال است که ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می‌دهد. در سال ۲۰۲۴ میلادی این صندوق به لطف رشد قوی در بخش فناوری، رکورد ۲۲۲ میلیارد دلار سود را ثبت کرد. در این سال اپل، مایکروسافت و انویدیا به عنوان برترین سرمایه‌گذاری‌های این صندوق شناخته شدند.
پس از نروژ، دو صندوق بزرگ چین قرار دارند که ۲.۴ تریلیون دلار دارایی در اختیار دارند. این صندوق‌ها نقش کلیدی در تأمین مالی صنایع استراتژیک ایفا می‌کنند. از طریق این صندوق‌ها، میلیاردها دلار در پروژه‌های راه‌آهن، انرژی سبز و معدن در سراسر آفریقا سرمایه‌گذاری شده است. قابل توجه است که سرمایه‌گذاری چین در این منطقه ۲.۵ برابر بیشتر از مجموع کشورهای غربی است. صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی بعد از امارات و کویت، با ۹۲۵ میلیارد دلار دارایی در رتبه پنجم قرار دارد. این صندوق در دهه اخیر ۳.۵ میلیارد دلار در اوبر مشارکت کرده و همچنین در نینتندو و فرودگاه هیثرو نیز سرمایه‌گذاری کرده است. در سال ۲۰۲۵ میلادی این صندوق قصد دارد یک میلیارد دلار در سرویس پخش ورزشی سرمایه‌گذاری کند. اوایل فوریه، دونالد ترامپ فرمان اجرایی تأسیس صندوق ثروت ملی آمریکا را امضا کرد، اگرچه منبع این وجوه همچنان نامشخص است. معمولاً این صندوق‌ها از طریق مازاد بودجه تأمین مالی می‌شوند، اما آمریکا با کسری ۱.۸ تریلیون دلاری مواجه است.

محصولات جدید پژوهشگاه رویان 
از پوست مصنوعی یک و دو لایه تا پانسمان زیستی
پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی از ساخت پوست یک‌لایه و دولایه پزشکی برای درمان زخم‌های بیماران دیابتی و افراد دچار سوختگی پوستی خبر داد. معاون پژوهش و فناوری پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی با اعلام این خبر تاکید کرد که پس از سال‌ها تلاش، مستندات این محصولات در مردادماه امسال توسط وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو تأیید و به فهرست داروهای کشور اضافه شده است. این امیدواری وجود دارد که با ارائه مستندات بیشتر، این محصولات به عنوان خدمات پزشکی وارد بازار شوند. محصول نخست، پوست یک لایه است که برای درمان سوختگی‌های درجه سه طراحی شده و در مواردی که بدن هیچ پوست سالمی برای پیوند ندارد، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این محصول دارای ابعادی بزرگتر از یک لایه سلول پوست انسانی است.
محصول دوم، پوست دو لایه که از کراتینوسیت‌ها و فیبروبلاست‌ها تشکیل شده، برای درمان زخم‌های عمیق مزمن طراحی شده و به عنوان یک زخم‌پوش (پانسمان) کاملاً زیستی شناخته می‌شود. کارآزمایی‌های بالینی این محصول نیز در سال گذشته انجام شده و اکنون به فهرست داروهای کشور اضافه شده است. پژوهشگاه رویان همچنین به تازگی موفق به تولید محصولی به نام «آمیکر» شده است. این زخم‌پوش (پانسمان) از پرده نون و پرده آب دور کیست (کیسه آب جنین) تهیه شده و می‌تواند تا سه سال کاملاً زیستی باقی بماند. برخلاف محصولات قبلی که نیاز به نگهداری در دماهای منفی دارند، این زخم‌پوش می‌تواند در دمای اتاق تا سه سال نگهداری شود و در ابعاد مختلف در بازار موجود است. این سه فناوری جدید می‌توانند به درمان زخم‌های دیابتی و دیگر کاربردهای پزشکی کمک شایانی کنند.

نکات کاربردی حقوقی برای همه به زبان ساده

همه شهروندان لازم است سطح آگاهی‌های حقوقی خود را افزایش بدهند. این امر موجب تحقق و ارتقاء اصل حاکمیت قانون در جامعه، ارتقاء سطح سواد حقوقی افراد، کاهش مراجعات مردم به نهادهای قضایی و شبه‌قضایی، همچنین فرهنگسازی و آمادگی عموم برای تبعیت از قانون خواهد شد.

اقرار در مصرف مشروبات

اقراری برای اثبات جرم مصرف مشروبات الکلی موثر است که در نزد قاضی و در دادگاه انجام بگیرد. بنابراین اقرار در کلانتری یا دادسرا نمی‌تواند تاثیر اساسی در حکم داشته باشد. در موارد بسیاری نیز قاضی پس از انکار متهم و حتی با وجود تست الکل، به علت احتمال خطای پزشکی حکم به بی‌گناهی متهم صادر کرده است.

پرداخت دیه هنگام قتل زن
اگر مردی یک زن را به قتل برساند و حکم به قصاص او صادر شود، اولیاء دم زن برای قصاص قاتل (به این دلیل که دیه زن نصف دیه مرد است و مرد به اندازه دیه زن مسئول جنایت است) باید نصف دیه کامل یک مرد را بپردازند تا قصاص اجرا شود.

وکالت زن در بحث طلاق
وکالت دادن در طلاق از طرف مرد به زن به این معنی نیست که مرد دیگر حق طلاق زن را ندارد. این وکالت صرفاً این حق را به زن می‌دهد که همانند مرد آزادی در طلاق گرفتن داشته باشد.

 


تعداد بازدید :  25