[شهروند] شامگاه پنجشنبه حوالی ساعت 21 به وقت محلی منابع عبری از وقوع سه انفجار در سه اتوبوس در حوالی شهرک صهیونیستنشین «بات یام» تلآویو خبر دادند. انفجارهایی که سبب رعب و وحشت گسترده در سرزمینهای اشغالی شد. دقایقی بعد خبرهایی مبنی بر پیدا شدن بمب در دستکم چهار اتوبوس دیگر سبب شد تا گمانهها در رابطه با وقوع یک رخنه امنیتی بزرگ در سرزمینهای اشغالی تقویت شود. منابع عبری در ساعات اولیه مدعی شدند طراحی این عملیات و ورود بستههای انفجاری 5 کیلوگرمی از کرانه باختری صورت گرفته است. بهگفته منابع عبری روی برخی بستههای انفجاری نوشتههایی با عنوان: «انتقامی از طولکرم» وجود داشته است. در پی این وقایع نتانیاهو دستور برگزاری جلسه کابینه امنیتی در بعد از ظهر روز جمعه را صادر کرد و به ارتش دستور داد عملیات گستردهای در کرانه باختری آغاز کند. گردان های القسام در طولکرم نیز پس از وقوع این انفجارها در بیانیه کوتاهی از ادامه انتقام شهدا تا زمان حضور اشغالگران نوشت. در ادامه مروری بر آخرین اخبار و تحولات پس از انفجارهای تلآویو و تلاش صهیونیستها برای تشدید فشار علیه کرانه باختری خواهیم داشت:
وحشت در تل آویو؛ هشدار یا خطای عملیاتی؟
با انفجار دو اتوبوس بهصورت همزمان در دو نقطه متفاوت از منطقه بات یام(بیت یام)، شاباک(امنیت داخلی اسرائیل) اعلام کرد تحقیقات در این رابطه را آغاز میکند. در پی وحشت سراسری ناشی از انفجار سومین اتوبوس که دقایقی بعد رخ داد پلیس هشدارهایی در این رابطه صادر کرد. تسنیم به نقل از منابع عبری در اینباره نوشت: «پلیس رژیم صهیونیستی از کلیه اتوبوسهای بیت یام درخواست کرد تا با توقف در کنار معابر و خیابانها و باز کردن درها امکان چک و بازرسیهای امنیتی را تسهیل کنند.» در فاصله کمتر از یک ساعت پلیس اسرائیل مدعی کشف و خنثیسازی چندین بسته انفجاری در اتوبوسهایی در حوالی بیمارستان «وولفسون»، پارک «یامیت 2000»، «پتخ تیکواه»، «خولون» و بات یام؛ شد. در پی این انفجارها، «میری رگو» وزیر حملونقل رژیم اسرائیل دستور توقف کلیه قطارها در فلسطین اشغالی را صادر کرد. و در فوردگاه بن گوریون نیز تدابیر امنیتی گستردهای اتخاذ شد. در این میان پایگاه عبری مشهور واللا مدعی شد این بستهها قرار بوده است صبح جمعه ساعت 9 بهصورت همزمان منفجر شده تا دهها اسرائیلی را هدف قرار دهند اما بهعلت خطای عملیاتی ساعت 9 شب پنجشنبه منفجر شدهاند. برخی تحلیلگران اما از احتمال عامدانه بودن زمان عملیات بدون هدفگذاری جهت گرفتن تلفات، صرفا برای صدور پیام هشدار به اشغالگران از سوی مقاومت کرانه باختری سخن میگویند. ظهر جمعه نیز منابع عبری از دستگیری یک نفر در رابطه با انفجار اتوبوس ها در شامگاه پنجشنبه خبر دادند.
«شب پیجری اسرائیل» به روایت شهرکنشینان
در پی این وقایع شهرکنشینان در شبکههای اجتماعی از انفجار اتوبوسها با تعبیر «شب پیجری گوش دان» یاد کرده و با انتقاد شدید از سازمانهای امنیتی، عنوان کردند درصورت انفجار بمبها در موعد خود، حادثه پیجرهای بیروت این بار در اسرائیل تکرار شده بود. در همین رابطه حییم کوهن روزنامه نگار اسرائیلی با تأکید بر ناتوانی سازمانهای امنیتی اسرائیل در پیشگیری از این حمله آن را یک «شکست امنیتی» خواند. فرمانده پلیس تلآویو نیز با اذعان به ناتوانی در کشف جزئیات عملیات گفت عنوان کرد نمیتواند زمان دقیق طراحی این بمبگذاریها را مشخص کند.
گمانه خودزنی یا خیانت چقدر محتمل است؟
در میان گمانه زنیهای رسانهای حول ماجرای انفجار اتوبوسها دو گمانه متفاوت نیز مطرح شده است. نخست؛ احتمال تعمدی بودن این انفجارها برای دستاویز قراردادن آن جهت تشدید حملات به کرانه باختری و دوم؛ احتمال نفوذ مقاومت در سرزمینهای اشغالی و اجیر کردن برخی شهرک نشینان برای این عملیات. این دو گمانه دور از ذهن نیست اما تاکنون شواهد متقنی برای آن یافت نشده است.
دستور تشدید عملیات علیه کرانه باختری؛ هشدار بازگشت انتفاضه
احیای مقاومت کرانه باختری توسط شاخههای فعال حماس و جهاد اسلامی در جنگ اخیر غزه، تبدیل به کابوس نتانیاهو و صهیونیستها شد. به حدی که حین جنگ غزه حملات علیه کرانه باختری نیز مخصوصا در ماههای منتهی به آتشبس تشدید شد. پس از آغاز آتشبس غزه نیز صهیونیستها با هدف از بین بردن شاخههای مقاومت در این منطقه حملات خود را به جنین، طولکرم و طوباس تشدید کردند. در پی انفجار اتوبوسها نتانیاهو دستور تشدید عملیات علیه کرانه باختری را صادر کرد. ایرنا در اینباره نوشت: «درپی ترس و وحشت میان صهیونیستها پس از انفجار در شهرک «بات یام»، رادیو ارتش اسرائیل از استقرار سه گردان جدید در کرانه باختری خبر داد. خبرگزاری سما نیز از ارسال تجهیزات جدید ارتش اسرائیل به اردوگاه جنین خبر داد.» به نظر میرسد رژیم صهیونیستی به این زودی از حملات مقاومت کرانه باختری در امان نخواهد بود چه اینکه اسموتریچ وزیر افراطی کابینه نتانیاهو نیز عملیات انفجار اتوبوسها را زنگ خطر «بازگشت انتفاضه» خوانده است.
آمادگی بیروت برای تشییع باشکوه و تاریخی سیدالشهدای مقاومت
[شهروند] پس از مدتها بالاخره موعد تشییع سیدالشهدای مقاومت شهید سیدحسن نصرالله و همچنین شهید سیدهاشم صفیالدین فرا رسید. در هفتههای اخیر حزبالله تدارک ویژهای برای برگزاری باشکوه این مراسم درنظر گرفت. تعیین شعار «انا علی العهد»(بر عهد خود هستیم) و نشر گسترده آن در فضای رسانهای و شبکههای اجتماعی در همین راستا بود. این مراسم روز یکشنبه با حضور فرستادگان 79 کشور برگزار خواهد شد. حضوری که برای تشییع یک مقام غیردولتی بیسابقه است. کمیته برگزاری این مراسم نیز از آغاز مراسم راس ساعت 13 به وقت بیروت با حضور هیأت عالیرتبه ایرانی و سخنرانی شیخ نعیم قاسم دبیرکل حزبالله خبر داد. ایسنا نیز گزارش داده است رسانههایی از کشورهای انگلیس، اسپانیا، ایرلند، برزیل و یمن، علاوه بر ایران، برای پوشش مراسم در بیروت حاضر شدهاند. ایسنا همچنین از قول خبرگزاری فرانسه درباره این مراسم نوشت: «انتظار میرود جمعیت حاضرین در محل برگزاری مراسم تشییع نصرالله به دهها هزار نفر برسد. شهروندان لبنانی ضمن معرفی این روز بهعنوان «روزی تاریخی»، گفتند که «مشارکت عظیمی وجود خواهد داشت. اسرائیل خواهد دید که ما نمیترسیم». عصر جمعه دو روز مانده به مراسم تاریخی تشییع شهید نصرالله، حجتالاسلام سیدمحمدمهدی نصرالله فرزند وی نیز در پیامی ویدئویی با دعوت از همگان برای حضور در این مراسم گفت: «دشمنان و بدخواهان تمام تلاش خود را کردند که از برگزاری مراسم تشییع جلوگیری کنند...حضور شما در روز یکشنبه فقط مشارکت در تشییع نیست بلکه اعلام موضع است.» علاوه بر این، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی از برگزاری مراسم بزرگداشت شهیدان نصرالله و صفیالدین در حرمها و مصلاهای سراسر کشور ازجمله مصلای امام تهران در شامگاه یکشنبه خبر داد. در همین رابطه دولت عراق نیز از تعطیلی ادارات بغداد جهت مشارکت گسترده در مراسم خبر داد. ابومجاهد مسئول رسانهای کمیتههای مقاومت فلسطین نیز در گفتوگو با ایرنا درباره شهید نصرالله گفت: «ملت فلسطین با از دست دادن ایشان، یتیم شد. حزبالله از زمان تاسیس با کلام، عمل و خون، پشتیبان صادق فلسطین بوده و این روابط در دوره سیدحسن نصرالله شهید امت اسلامی، عمیقتر شد.»
انتشار تصویر تابوت و ماشین حامل پیکر شهید نصرالله، برپایی محلهای اسکان موقت توسط لبنانیها به سبک اهالی عراق در ایام اربعین حسینی و پوسترهای تشییع نیز، با ابراز احساسات عمیق و انتشار گسترده کاربران لبنانی، ایرانی و دیگر کشورهای مسلمان مواجه شد.
فشار اطرافیان ترامپ برای کنار زدن زلنسکی و تسریع در معامله با روسیه
[شهروند] نخستین نشست مذاکرات صلح اوکراین میان مقامات بلندپایه آمریکایی و روس، بدون حضور کییف و اروپا، چهارشنبه هفته گذشته در ریاض برگزار شد، اما گردباد تحولات اوکراین همچنان فرو ننشسته است. زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، در واکنش به غیبت کییف در مذاکرات بهشدت از آمریکا انتقاد میکند و میگوید ترامپ با اطلاعات غلط از سوی مقامات روسی محصور شده است. با تشدید تنش میان واشنگتن و کییف، «الکسی گونچارنکو»، معاون پارلمان اوکراین، اعلام کرد که صادرات سلاح از آمریکا به اوکراین متوقف شده است. از سوی دیگر، ترامپ در ازای کمکهای آمریکا به اوکراین، خواستار نیمی از منابع معدنی کمیاب اوکراین است. کییف طرح ترامپ در اینباره را رد کرد، اما آمریکا نسخه اصلاحشده این طرح را به کییف ارائه کرد. از سوی دیگر، نیویورکپست نوشت که منبعی نزدیک به ترامپ خواستار خروج زلنسکی از اوکراین شده و پیشنهاد داده بهترین حالت برای زلنسکی و دنیا آن است که فوراً به فرانسه برود. مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، نیز که در نشست ریاض حضور داشت با اشاره به نفوذ روسیه در سراسر جهان و اشتباه بایدن در قطع ارتباط با مسکو، از برخورد زلنسکی انتقاد کرد و گفت: «او بهجای قدردانی، علنا اتهامات نادرستی مطرح کرده و ترامپ این را تحمل نمیکند.» او درباره دیدار پوتین و ترامپ نیز گفت که جدول زمانی در اینباره وجود ندارد و همه چیز به پیشرفت مذاکرات بستگی دارد. رویترز نیز گزارش داد که آمریکا مشارکت در مصوبه سازمان ملل در محکومیت روسیه به مناسبت سومین سال آغاز جنگ اوکراین را رد کرد.
«جیدی ونس»، معاون ترامپ، نیز به زلنسکی هشدار داد اوکراین بدون حمایتهای واشنگتن وجود نداشت و بدگویی زلنسکی از ترامپ تبعاتی منفی برای اوکراین دارد. ایلان ماسک، وزیر کارآمدی دولت ترامپ، نیز در ایکس نوشت: «یا زلنسکی انتخاباتی برگزار میکند تا ثابت کند نماینده اراده مردم است یا یک دیکتاتور است.»
به گزارش گاردین، امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه و کییر استارمر، نخستوزیر انگلیس، هفته آینده هر دو به آمریکا سفر میکنند تا با ترامپ دیدار کنند و نظر او را درباره اوکراین و امنیت اروپا تغییر دهند. مکرون گفت در سفر به واشنگتن به ترامپ درباره اشتباه استراتژیک در برخورد با روسیه و جنگ اوکراین هشدار میدهد. سایر رهبران اروپایی، مانند جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا، نیز به دنبال دیدار با ترامپ هستند. از طرفی، وزیر خارجه چین گفت پکن از تلاش ترامپ برای همکاری با روسیه در پایان دادن به جنگ حمایت میکند.