فرشید غضنفرپور| نه هاشمی شاهرودی و نه هاشمیرفسنجانی، هیچکدام نتوانستند بر مسند ریاست خبرگان تکیه بزنند، نتیجه انتخابات درست به اندازه برف دیروز تهران غیرمنتظره بود. آیتالله محمد یزدی، مردی که پیش از این درباره او گفته میشد به دلیل بیماری برای ریاست خبرگان نامزد نخواهد شد، اما ظاهراً انصراف هاشمی شاهرودی و نامزدی هاشمیرفسنجانی و در عین حال بیمیلی احمد جنتی به حضور در انتخابات او را وارد گود رقابت با هاشمی کرد. مردی که پیش از هاشمیشاهرودی ریاست قوهقضائیه را برعهده داشته و مردم ایران او را بیشتر در تریبون نماز جمعه تهران و ریاست قوهقضائیه میان سالهای 68 تا 78 بهخاطر میآورند، آیتالله محمد یزدی اما در این سالها دبیری جامعه مدرسین حوزه علمیه قم را نیز برعهده داشته است. تشکلی که میتوان از آن بهعنوان قویترین، مستحکمترین و متنوعترین تشکل سیاسی و مذهبی داخل کشور نام برد. این تشکل همچنین بهعنوان یکی از دو ضلع جامعتین در کنار جامعه روحانیت مبارز نقش پررنگی در تصمیمسازیهای جناح اصولگرا یا همان راست سنتی ایفا میکند. حالا پس از مرحوم آیتالله مهدویکنی دبیرکل جامعه روحانیت مبارز محمد یزدی دبیر جامعه مدرسین بر کرسی ریاست خبرگان تکیه زده است تا ثابت کند این کرسی همچنان میان اعضای جامعتین باقی خواهد ماند. انتخاب هیأترئیسه خبرگان البته در سکوت برگزار میشود. دور از چشم رسانهها و تا حد زیادی اسرارآمیز. سخنرانی رئیسجلسه که به اتمام رسید خبرنگارها را بیرون میفرستند و از آن پس خبرگان به خلوت رازآلود خود وارد میشوند. نتیجه انتخابات روز گذشته را نیز حجتالاسلام محسن کازرونی به خبرنگاران اعلام کرد. او گفت: انتخابات در 2 دور برگزار شده، آیتالله شاهرودی در همان دور نخست به دلیل تعدد کاندیداها انصراف داد و رقابت میان آیات محمد مومن، محمد یزدی و هاشمیرفسنجانی ادامه پیدا کرد که به دلیل به حدنصاب نرسیدن به دور دوم کشیده شده در دور نخست محمد یزدی 35 رأی، اکبر هاشمیرفسنجانی 25 رأی و محمد مومن 13 رأی آوردهاند. دور دوم اما اوضاع از دور نخست هم برای آیتالله یزدی بهتر بود. او در نهایت با 47 رأی در برابر 24 رأی هاشمیرفسنجانی به ریاست خبرگان رسید و دو رأی هم در دور دوم جزء آرای باطله محسوب شدند. انتخاب آیتالله محمد یزدی به این سمت تا حدی زیادی غافلگیرکننده هم بود، چرا که وی در سالهای اخیر به دلیل بیماری از سمتهای این چنینی دوری میکرده و تا حد امکان تلاش داشته وارد فعالیتهای سیاسی نشود.
هاشمیشاهرودی: مجادلات بیهوده سیاسی ناسپاسی مضاعف در حق مردم است
پیش از برگزاری انتخابات آیتالله هاشمیشاهرودی نایبرئیس مجلس خبرگان رهبری که موقتاً اداره جلسه را برعهده داشت در نطق پیش از دستور هفدهمین اجلاسیه خبرگان رهبری با بیان اینکه عظمت مردم در راهپیمایی 22 بهمن مسئولیت همه بهخصوص خواص و نخبگان را سنگینتر کرده است، گفت: در برابر این ملت هر کاری جز تلاش بیوقفه برای حل مشکلات ناسپاسی است. نایبرئیس خبرگان رهبری با بیان اینکه قطببندی کردن جامعه و مجادلات بیهوده سیاسی ناسپاسی مضاعف در حق مردم است ضمن تسلیت ایام فاطمیه، اظهار کرد: این اولین اجلاسیه خبرگان بعد از رحلت مرحوم آیتالله مهدویکنی رئیس فقید مجلس خبرگان است که حقیقتاً یک عالم عامل و انقلابی اصیل بود. هرجا انقلاب به او نیاز داشت از شورای انقلاب گرفته تا کمیتهها و از نخستوزیری تا امامت جمعه و اخیراً ریاست خبرگان و همچنین اداره دانشگاه امام صادق (ع) جان، مال و آبروی خود را هزینه انقلاب کرد. وی افزود: مرحوم مهدویکنی متکی به تقوا و بصیرت بود. نه هزینهای به انقلاب وارد کرد و نه انقلاب را هزینه خود کرد. امام (ره) دربارهاش بارها سخن گفته و رهبر معظم انقلاب او را بهعنوان یک عالم دینی و سیاستمدار صدیق تجلیل کردهاند. از خداوند متعال برای او علو درجات را خواستاریم. نایبرئیس اول مجلس خبرگان رهبری با اشاره به تشدید آماج حملات اسلام ستیزی اظهار کرد: اسلام و دنیای اسلام همواره بهویژه در دو قرن اخیر آماج خشونتها و خصومتهای بسیاری بوده است و به همین دلیل دشمنیهای امروز دنیای استکبار اتفاقی تازه نیست اما باید همواره توجه کنیم که در این دشمنیها دو نکته وجود دارد که دشمنیهای دیروز را از دشمنیهای امروز متمایز میکند. هاشمیشاهرودی دومین وجه تمایز دشمنیهای امروز علیه اسلام را تمایزی کیفی دانست و گفت: دشمنان به دنبال این هستند که دنیای اسلام و مسلمانان را علیه اسلام و یکدیگر وارد جنگ و مبارزه آن هم به صورت خشونت آمیز با یکدیگر کنند.
وزیر امورخارجه:
کار دیپلماسی کاهش هزینههاست
به گزارش دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، در اجلاسیه روز گذشته خبرگان رهبری محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه نیز به سخنرانی پرداخت، وی ضمن تشکر از هیأترئیسه مجلس خبرگان و اعضای این مجلس برای ایجاد زمینه برای حضورش در این اجلاس از آخرین اقدامات تیم مذاکرهکننده هستهای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی در عرصه بینالملل گزارشی ارایه داد و گفت: کار دیپلماسی کاهش هزینههاست لذا ما نیز از ابتدای دولت یازدهم با همین هدف اقدامات خود را انجام میدهیم. او با اشاره به نامه 47 سناتور آمریکایی به رهبران کشورمان مبنی بر لغو تمامی توافقات در پایان دوره ریاستجمهوری اوباما، گفت: در این نوع نامهنگاری که کاری بیسابقه و غیردیپلماتیک است درواقع به ما گفته میشود که ایالات متحده غیرقابل اعتماد است. وزیر امورخارجه ادامه داد: چه مذاکرات به نتیجه برسد و چه نرسد ما برنده هستیم؛ چون سرمایهای که ما در این سالها جمعآوری کردهایم عزت و خودباوری است؛ سرمایهای که قابل پس گرفتن نیست و آمریکاییها و غرب نیز این واقعیت را پذیرفتهاند اما سرمایه غرب، اهرم تحریم و فشار آوردن بر سازمان ملل است که از ابتدای انقلاب و پس از تسخیر لانه جاسوسی شروع شده و چیز تازهای نیست. پس از پایان سخنان ظریف، پنج تن از نمایندگان مجلس خبرگان رهبری با طرح سوالات خود در مورد بخشی از سخنان وزیر امورخارجه، اظهارنظر کردند و وی نیز پس از استماع سخنان این نمایندگان مطالبی بیان کرد.