شهروند| دو روز پس از صدور فرمان برخورد قاطع با زمینخواران، محسنی اژهای معاون اول قوه قضائیه راوی خبری شد که همگان را حیرتزده کرد. او از تصرف غیرقانونی میلیونها متر مربع از اراضی ملی خبر داد که در 5سال اخیر دوهزار و 100میلیون متر مربع از آن، رفع تصرف شده است.
در ماههای اخیر، خبرهای بسیاری مبنی بر رفع تصرف اراضی ملی و تخریب ویلاها و ساختمانهایی که به صورت غیرقانونی در زمینهای تصرف شده و مناطق ممنوعه ساخته شده است، به گوش رسیده اما مساحت زمینهایی که رفع تصرف شدهاند، هیچگاه نشاندهنده چنین مساحت بزرگی نبود. مساحت زمینهای رفع تصرف شده از 700 متر مربع تا چندهزار هکتار بود و حالا صحبت از رفع تصرف 2هزار و 100میلیون متر مربع است.
حجتالاسلام غلامحسین محسنی اژهای در برنامه زنده تیتر شب درباره پدیده زمینخواری گفت: «موضوع محیطزیست موضوع حکومت است و اگر دولت با مشارکت مردم وارد شود میتوانیم بر اینگونه مسائل فایق شویم. البته در اینخصوص باید فرهنگسازی کنیم، آموزشهای تخصصی دهیم، اگر خلأ قانونی داریم، پیگیری شود و بحث هماهنگی بین دستگاهها در این امر بسیار مهم است.»
سخنگوی قوه قضائیه با اشاره به اینکه 4هزار شعبه کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری در تهران داریم و همینها مجوز ساختوساز میدهند، ادامه داد: «در اینخصوص باید بگویم که اولا برخی از اینها در حریم ساخته شده است که هم در تهران و هم خارج تهران بوده است. این افراد قطعا حق ساختن نداشتند و مجوزهایی که داده شده خلاف بوده و با تبانی و نفوذ رخ داده است. در این پروندهها شهرداری موظف است تخریب کند و اگر مشکلی داشت میتواند به قوه قضائیه ارجاع دهد. متاسفانه چون منافع شهرداری ایجاب میکند درآمد بیشتر داشته باشد پرونده اینگونه ساختوسازها را به کمیسیون ماده ۱۰۰ برده تا تبدیل به جریمه نقدی کند. البته در اینخصوص مدعی نیستیم که قوهقضائیه تمام توانش را گذاشته اما میگویم که قوهقضائیه در طول این سالها تلاشش بیش از سایر دستگاهها بوده است.» محسنی اژهای با بیان اینکه تخریب جنگل، آب و خاک غیرقابل برگشت است، یادآور شد: «در این خصوص ادارات نهایت تلاش را داشته باشند تا اصلا تخریبی رخ ندهد و وزارت نیرو هم تلاش کند در حریم رودخانهها ساختوسازی غیرمجاز انجام نشود. از مسئولان و دستگاههای مرتبط هم میخواهیم که هرکجا به مشکل برخوردند به وقتش به قوهقضائیه منعکس کنند. اگر دستگاهی احساس کرد تخلفی رخ داده اول بخش نظارتی خودش بررسی کند و اگر صحت داشت برود جلوگیری کند و اگر گزارش نکرد خود او مسئول است.»
او در ادامه با اشاره به اینکه تاکنون ۹۵هزار پرونده زمینخواری به قوهقضائیه ارسال شده است، گفت: «از سال ۸۸ تاکنون بیش از ۲۱۰۰میلیون متر مربع رفع تصرف شده است.»
معاون اول قوهقضائیه، مساحت زمینهای رفع تصرف شده از سال 88 تاکنون را تفکیک کرده و یادآور شد که «درسال ۱۳۸۸ حدود ۲۴۰ میلیون، سال ۱۳۸۹ حدود ۴۶۴ میلیون، سال ۱۳۹۰ حدود ۳۷۶ میلیون، سال ۱۳۹۱ حدود ۳۰۶میلیون و سال ۱۳۹۲ حدود ۷۳۰میلیون مترمربع به ارزش ریالی ۶هزارمیلیارد تومان به انفال بازگشت.»
او با تأکید بر اینکه درسال جاری در استان تهران حدود ۴۰۰ مورد تخریب اماکن غیرمجاز داشتیم، ادامه داد: «در تهران ۳۰ نفر محکوم شدند. همچنین هفته گذشته هم پرونده زمین خواری داشتیم که ۲۰نفر از کارکنان منابع طبیعی از مدیر و غیرمدیر تحت تعقیب قرار گرفته و ۱۵ نفر بازداشت شدند.»
سخنگوی دستگاه قضا همچنین در مورد برخی دستورات در مورد مبارزه با زمین خواری و تخریب جنگلها اعلام کرد: «دادستانهای کشور میتوانند در هر کجا جرمی دیدند که جنبه عمومی داشت وارد شوند. هر فردی که مطلع بود و گزارش تخلف نداد تحت تعقیب قرار میگیرد. به رئیس دادگستریها تأکید شد پروندهها را خارج از نوبت رسیدگی کند و همچنین دادگستریها موظفند آمار ماهانه به رئیس قوه قضائیه ارایه کنند.»