شماره ۳۲۹۰ | ۱۴۰۳ يکشنبه ۲۸ بهمن
صفحه را ببند
چرا بعد از سیر شدن هوس شیرینی داریم؟ کشف نورون‌ها و یک ناحیه عاشق «قند» در مغز انسان

احتمالاً این وضعیت را تجربه کرده‌اید: از میز شام دور می‌شوید و احساس می‌کنید که نمی‌توانید حتی یک لقمه‌ دیگر بخورید، اما همان لحظه یک شیرینی یا دسر به شما تعارف می‌شود و شما نمی‌توانید نه بگویید! دلیل آن چیست؟ دانشمندان در یک مطالعه جدید، نورون‌های مسئول این پدیده موسوم به «معده دسر» را شناسایی کرده‌اند. در واقع دانشمندان یک منطقه مغزی را کشف کرده‌اند که مسئول تمایل به خوردن قند و شیرینی، حتی پس از سیر شدن است. در حقیقت احساس سیری که بعد از یک وعده غذایی بزرگ به شما دست می‌دهد، نه تنها از معده بلکه از مغز شما نیز ناشی می‌شود. به طور خاص، این نورون‌های پرواپیوملانوکورتین در ناحیه هیپوتالاموس مغز هستند که پس از تغذیه فعال می‌شوند تا مطمئن شوند دیگر غذایی به معده خود روانه نمی‌کنید.
اما محققان در کمال تعجب متوجه شدند که این نورون‌ها یک محل فعالیت دوم مخفیانه هم دارند. یعنی در حالی که آن‌ها سیگنال «من سیر هستم» را به صدا در می‌آوردند، یک پیام سری به ناحیه همسایه مغز، یعنی «تالاموس پارا بطنی» می‌فرستند و هورمونی به نام «بتا اندورفین» را آزاد می‌کنند. این هورمون اشتهایی را که به طور خاص برای قند تنظیم شده است، روشن می‌کند. محققان دریافتند که این مسیر لذت فقط توسط غذاهای شیرین فعال می‌شود و مقابل غذای معمولی یا چرب واکنش نشان نمی‌دهد. طبیعی هم هست زیرا خوردن دسر باعث ایجاد احساس پاداش در مغز می‌شود. از دیدگاه تکاملی، این منطقی است. شکر در طبیعت کمیاب است، اما انرژی سریعی را فراهم می‌کند. این کشف جدید می‌تواند آگاهی‌ها برای کمک به افرادی که دنبال کاهش وزن خود هستند را افزایش دهد.  

 


تعداد بازدید :  17