[ سیما فراهانی] امدادرسانی در نقاط مختلف کشور، همچنان ادامه دارد. نیروهای هلالاحمر به صورت شبانهروزی، خستگیناپذیر و بدون هیچ استراحتی در جای جای کشور، ماموریتهای خود را اجرا میکنند. در سرما، کولاک و در میان آبهای خروشان و سیلآسا، پناه مردم شدهاند و آنها را تنها نگذاشتهاند. تاجاییکه 631 نجاتگر، بیوقفه آماده خدمترسانی به مردم گرفتار در برف، سیل و سرما هستند. درحال حاضر بیشترین خسارت به مناطق شمالی کشور وارد شده است. تا جاییکه رئیس جمعیت هلالاحمر از تخلیه منازل در معرض خطر سیل در شمال کشور در حاشیه رودخانهها خبر داد و گفت: «در راهماندگان توسط نیروهای امدادی به مناطق امن منتقل شدند.» پیرحسین کولیوند، رئیس جمعیت هلالاحمر در حاشیه جلسه مدیریت بحران در وزارت کشور، با اشاره به امدادرسانی تیمهای عملیاتی هلالاحمر در سوانح جوی، بویژه در استانهای شمالی کشور تاکید کرد که هموطنان از سفر به شمال کشور پرهیز کنند. همچنین هلالاحمر از شهروندان و مسافران خواسته است که طی این مدت از عبور و مرور غیرضروری خودداری کنند و در صورت نیاز به خدمات امدادی، با شماره ۱۱۲ تماس بگیرند.
تخلیه اضطراری مناطق
بارش بارانهای شدید و جاری شدن آبهای خروشان، خسارتهای زیادی را به برخی از مناطق استان گیلان وارد کرده است. طغیان رودخانه گهررود در رشت باعث آبگرفتگی گسترده در مناطق پیربازار و سیاه اسطلخ شد و در پی این حادثه، ۱۰۰ خانوار دچار آبگرفتگی شدند و عملیات تخلیه اضطراری آنها با حضور ۲۰ تیم امدادی و ۱۰ فروند قایق انجام شد. علاوه بر این، منطقه سیاه اسطلخ نیز دچار آبگرفتگی شده و تیمهای امدادی برای ارائه کمکهای لازم در این منطقه نیز حضور یافتند. رئیس سازمان امدادونجات هلالاحمر کشور نیز از اعزام ۶۰ تیم عملیاتی از استانهای همجوار به گیلان خبر داد و گفت: «علاوه بر اعزام این تعداد نیرو ۷۰ دستگاه لجستیک به همراه ۴۰ دستگاه خودروی امداد و نجات از استان های همجوار به گیلان ارسال شدند»
خدمترسانی با قایق
کمیل پرناک معاون امدادونجات جمعیت هلالاحمر استان گیلان که بدون هیچ استراحتی، درحال ارائه خدمات به مردم سیلزده و گرفتار است، در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» جزئیاتی از این عملیات سخت را روایت میکند: «امدادرسانی تیمهای عملیاتی در منطقه همچنان ادامه دارد. درست از روز اول اطلاعرسانی بلافاصله وارد صحنه شدیم. اولین کار، تخلیه اضطراری منطقه با قایق و خودروها بود. در این یک شبانهروز، بالغ بر 250 خانوار را منتقل کردیم. البته این انتقال فقط برای تخلیه منازل نبود. برعکس هم بود. مثلا خانوادههایی را که گرفتار شده بودند به منازلشان منتقل کردیم. بیشترین خسارات در پیربازار رشت است. بعد از آن سیاه اسطلخ دچار آسیبهای ناشی از بارندگیهای شدید شد. در این میان خانوادههایی که بیشتر در معرض سیلاب بودند، مثلا در بعضی از کوچههایی که آب گرفتگی شدیدی داشتند، تخلیه شدند. بعضیها هم خانهشان در ارتفاع بالاتری قرار داشت و دیگر حاضر به تخلیه خانه خود نشدند. البته اکثر افراد در این مناطق خانههای خود را خالی کردند و تا این بارشها فروکش کند، در مکانی امن اسکان داده میشوند. امدادگران هلالاحمر به همراه شهرداری و آتشنشانی، در مناطق مختلف حتی به جز تیربازار درحال تخلیه آب از منازل هستند. کماکان انتقال به مکان امن ادامه دارد. خیلی از خانهها بر اثر سیل، دچار خسارت شدید شدند. درواقع همه وسایلشان باید دوباره نوسازی شود. خیلی از اثاثیه منازل آسیب دیده است.»
اعزام تیمهای پشتیبان به گیلان
او در ادامه صحبتهایش میگوید: «در کل استان گیلان نیز درگیر برف بودیم و هشدار بارش برف هم داده شده است. بارش باران همچنان تا ظهر روز جمعه به شدت ادامه داشت. در ارتفاعات نیز بارش برف را خواهیم داشت که حتی ممکن است این برف نیز خطرناک باشد. در سیل و آبگرفتگی پیربازار 45 خانوار اسکان اضطراری داده شدند. با این حال ما قابلیت اسکان بالغ بر 300 نفر را هم داریم. اما یک عده بعد از تخلیه منازل خود، به خانه اقوامشان میروند. عملیات تخلیه آب در 60 باب منزل در رشت انجام شد. در پیربازار نیز منتظریم که سیل فروکش کند تا تخلیه آب را انجام دهیم. 41 خانوار نیز به مکان امن منتقل شدند. همچنین از چند شهر مثل قزوین، البرز، زنجان، تهران و اردبیل به عنوان تیمهای پشتیبان به کمک ما میآیند تا وقتی آب فروکش کرد، عملیات تخلیه را آغاز کنیم.»
عکسالعمل تیمهای عملیاتی خیلی خوب بود
امیر مومنی، تیم واکنش سریع و مسئول سیلاب و رئیس نجات غریق غواصی هلالاحمر رشت نیز جزئیات دیگری از این عملیاتها روایت میکند و میگوید: «دقیقا از ساعت 12 ظهر روز پنجشنبه عملیات را شروع کردیم. تمام خانوار منطقه پیربازار و رشت را از مناطق آب گرفتگی خارج کردیم و به منطقه امن انتقال دادیم. غذای 24 ساعته و 72 ساعته، اسکان اضطراری در نمازخانه و مدرسه از جمله خدماتی بود که به آنها ارائه کردیم. روز جمعه باران زیادتر هم شد. با این حال ماموریت ما بدون وقفه انجام شد. در باران و تا خود صبح درحال خدمترسانی بودیم. من خودم، 4 صبح 15 نفر را در منطقه مسکن نجات دادم. به ما اعلام کردند که رودخانه طغیان کرده و بلافاصله همراه بچهها به آن منطقه رفتیم. اگر دیر میرسیدیم شاید آسیب و خسارت جانی به آنها وارد میشد. با قایق جیمینی به سراغشان رفتیم و منازل اطراف رودخانه را خالی کردیم. حتی کنار مردهای خانه ماندیم و وسایل برقی و باارزش را به بالادست خانه منتقل کردیم تا آسیب نبینند. به آنها کمک کردیم تا وسایلشان را جابه جا کنند. خانهها خسارت زیادی دیده است. حتی بیشتر خانهها وسایل با ارزششان زیر آب غرق شد. آب تا زانو بالا آمده بود. با این حال عکسالعمل تیمهای عملیاتی خیلی خوب بود و باعث شد که خسارت جانی به بار نیاید.»
امداد رسانی هلالاحمر مازندران به 816 نفر
ارتفاع بارش برف در منطقه کوهستانی مازندران نیز تا ۸۰ سانتیمتر برآورد شده است و این برف سنگین راههای هراز، کندوان و سوادکوه را از پنجشنبه شب مسدود کرد.
هاتف باقر سلیمی معاون امدادونجات جمعیت هلالاحمر استان مازندران، هم در گفتوگو با خبرنگار «شهروند» میگوید: «در اینجا بارش برف و باران داریم. در ارتفاعات و بعضی محورها برف شدید است. از ساعت ۱۷:۴۰ عصر پنجشنبه ۱۸ بهمنماه ۱۴۰۳، در پی بارش برف و لغزندگی جادههای مازندران بلافاصله ۶۱ نفر از نیروهای عملیاتی هلالاحمر مازندران از ۱۴ پایگاه و شعبه به همراه ۱۷ دستگاه آمبولانس و ست نجات به محلهای مذکور اعزام شدند.تا ظهر روز جمعه نیز به 816 نفر خدماترسانی شد. 12 نفر به اماکن امن منتقل شدند. به 51 نفر نیز اسکان اضطراری داده شد. همچنین نجاتگران ۱۸۱ خودرو را رهاسازی کردند.» غلامعلی فخاری مدیرعامل جمعیت هلالاحمر مازندران نیز با اشاره به آمادگی لازم نیروهای هلالاحمر در سطح استان، میگوید: «نیروهای انسانی و خدمات دهی ما در محورها در ۳۸ پایگاه امداد و نجات و تیمهای گشت زنی و واکنش سریع در حالت آماده باش هستند. ۲۵ شهرستان به حالت عملیاتی و شرایط اضطرار آماده هستند و تمامی مراکز کشیک ما نیز در محورهای کندوان، سوادکوه و هراز و سایر محورهای فرعی در حالت آماده باش قرار دارند.»
تداوم خدمات نجاتگران هلالاحمر
رئیس سازمان امدادونجات از تداوم خدمات امدادونجات ۱۹۱ تیم عملیاتی جمعیت هلالاحمر به متاثرین از حوادث جوی در کشور خبر داد.
بابک محمودی رئیس سازمان امدادونجات گفت: از پنجشنبه هجدهم بهمن تا ساعت ۰۸:۳۰ روز شنبه بیستم بهمن نجاتگران هلالاحمر در ۱۹ استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، زنجان، سمنان، قزوین، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان، گیلان، لرستان، مازندران، مرکزی و همدان به ۹ هزار و ۲۰۵ نفر از هم وطنانمان خدمات امدادونجات ارائه دادند.
وی با اشاره به ۱۴۵ منطقه عملیاتی بیان کرد: ۸ هزار و ۱۵۵ نفر در قالب ۲ هزار و ۸۶۹ دستگاه خودروی گرفتار شده در برف و کولاک توسط نجاتگران هلالاحمر رهاسازی شدند. که در این عملیاتها به ۹۹۱ نفر از سرنشینان خودروها اسکان اضطراری داده شد، و ۶۲۱ نفر نیز به مناطق امن منتقل شدند. در این بازه زمانی ۱۰ نفر دچار مصدومیت شدند که پس از انجام اقدامات اولیه به مراکز درمانی انتقال یافتند. همچنین ۷۳۷ نفر از سرنشینان خودروهای گرفتار در برف و کولاک از اقلام غذایی و ۱۴۶ نفر از اقلام زیستی بهره مند شدند. ۱۹۱ تیم عملیاتی جمعیت هلالاحمر متشکل از ۶۳۱ نجاتگر در این عملیات حضور و به هموطنانمان امدادرسانی کردند.