سازمان جوانان جمعیت هلال احمر بهعنوان یکی از قدیمیترین تشکلهای جوانان در کشور با قدمتی بیش از ۷۰ سال، نقش بسزایی در ترویج فعالیتهای بشردوستانه داشته و با بهرهگیری از نیروهای جوان و داوطلب، در راستای اهداف انساندوستانه جامعه فعالیت میکند. فعالیت های این معاونت منطبق با برنامه پنج ساله جمعیت هلال احمر، اهداف چهارگانه جمعیت، شامل تلاش برای تسکین آلام بشری، تأمین احترام انسانها، کوشش برای برقراری صلح و دوستی و همچنین حمایت از سلامت و زندگی انسانها و استراتژی YES (Youth Engagement Strategy) فدراسیون بینالمللی جمعیت های صلیب سرخ و هلال احمر است.هلالاحمر ایران ۳ میلیون عضو داوطلب دارد که ۲ میلیون آن اعضای زیر ۳۵ سال هستند و به همین دلیل نیز رتبه اول جهانی در تعداد اعضای داوطلب جوان در کل دنیا را دارد. با توجه به ماهیت سازمان جوانان و عضویت بیش از دو میلیون جوان داوطلب در کانونهای مختلف سازمان، ساختاری طراحی شد که جوانان بیش از گذشته در تصمیمسازیها در کنار مدیران استانی و ستادی قرار گیرند. از همین رو، مطابق با اهداف استراتژی ۲۰۲۰ فدراسیون جهانی صلیب سرخ و هلال احمر و تأکید بر نقش مهم جوانان به عنوان مدیران آینده (استراتژی YES) به منظور تقویت نقش مشارکت، تصمیمگیری، مسئولیتپذیری و پاسخگویی جوانان در فعالیتهای سازمان، طرح راهاندازی مجامع دبیران کانونهای سازمان جوانان در سطح استانی و ملی در سال ۱۳۹۴ در دستور کار سازمان قرار گرفت.
کانونها، تشکلی غیرسیاسی برای کسب دستاوردهای بشردوستانه
کانونهای هلال احمر تشکلی غیرسیاسی و غیردولتی هستند که در جهت تحقق اهداف چهارگانه جمعیت تلاش می کنند و به منظور حمایت از زندگی و سلامت انسانها در قالب ضوابط آیین نامههای مربوطه در مراکز امور جوانان هلال احمر، دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی، حوزه ها و مدارس علمیه و روستاهای کشور تأسیس شده اند. این کانون ها برای جوانان فضایی دوستانه فراهم میکنند تا بتوانند ایدههایشان را به اجرا درآورند و کار گروهی، ارتباطات اجتماعی، همکاری و مدیریت را تجربه کنند. همچنین، خود را محک بزنند؛ نقاط قوت و ضعفشان را بشناسند و تواناییهای اجتماعیشان را ارتقا بدهند. در کنار همه اینها کانونها با نگاه بشردوستانه و کار داوطلبانه نقش مهمی در حل مشکلات دانشجویی، روستایی و گروههای دیگر دارند.
«رفاقت مهر» مسابقاتی با قدمت 35 ساله
مسابقات سراسری رفاقت مهر از فعالیت های آموزشی و تربیتی تاثیرگذار و از عرصههای پرطرفدار و مورد توجه جوانان داوطلب هلال احمر است که همه ساله جمع زیادی از جوانان علاقه مند و عضو به صورت گروهی در محیطی پویا و پرنشاط به مسابقه میپردازند، تا ضمن اشاعه ارزش های انساندوستانه و تحقق اهداف عالی جمعیت هلال احمر، شرایط ارتقای توانمندیهای علمی و امدادی اعضاء جهت حضور در عرصههای خدمات امدادی و عام المنفعه نیز فراهم شود. این مسابقات در 30 سال اخیر به صورت مستمر برگزار شده است. در سال جاری نیز «سی امین دوره مسابقات سراسری رفاقت مهر» با شعار«رفاقت مهر، جوانان، توسعه فرهنگ بشردوستی» در رشتههای مهارتهای امدادی شامل کمکهای اولیه و امداد، اسکان اضطراری، حمل مصدوم در قالب تیمهای صلح، دوستی و مهرورز و زبان انگلیسی در سه سطح شهرستانی، استانی و کشوری برنامه ریزی و اجرا شد.
اجرای کمپین ملی «نه به تصادفات جادهای»
با توجه به اینکه ایران جزو ۱۰ کشور اول در تصادفات جادهای است و بالاترین میزان تصادفات و تلفات جادهای نیز در سفرهای نوروزی اتفاق میافتد، کمپین «نه به تصادفات جادهای» از جمله برنامههایی است که با استفاده از ظرفیت رسانه ها، فضای مجازی و …با هدف حساس سازی جامعه نسبت به خطرات پیش رو و تغییر رفتار رانندگان برگزار میشود. «سحاب نوروزی» نیز طرح دیگری است که در ایام نوروز با رویکرد ایمنی و سلامت مسافران اجرا می شود. اکیپپ های گشت سیار سحاب (سامانه حرکتهای امدادی و بشردوستانه) گروههای امدادی و بشردوستانه سازمان یافتهای هستند که در قالب تیم های ۲ نفره (پیاده یا دوچرخه سوار) نسبت به ارائه خدمات امدادی و بشردوستانه به هم میهنان در آسیب پذیرترین و مسافرپذیرترین نقاط و مناطق سیاحتی، ساحلی و فرهنگی اقدام میکنند.
«سحر»
حمایتهای روانی و اجتماعی برای مردم حادثهدیده
تشکیل تیمهای حمایتهای روانی و اجتماعی در حوادث و بلایا (سحر) از جمله مهمترین طرحها و دستاوردهای سازمان جوانان است که آثار آن در حوادث مختلف مشهود است و آخرین نمونه آن نیز زلزله کرمانشاه بود. بر اساس مصوبه شورای عالی جمعیت هلال احمر در سال ۹۱ ماموریت ارائه خدمات حمایت روانی-اجتماعی به آسیب دیدگان در بلایا به سازمان جوانان هلال احمر واگذار شد که در پی آن، در سال ۹۲ تیمهای سحر (سامانه حمایت های روانی و اجتماعی) توسط این سازمان تشکیل شد. افراد این تیمها اغلب دارای مدارک مرتبط در رشتههای روانشناسی، مددکاری، علوم تربیتی، مشاوره و علوم اجتماعی هستند تا بتوانند خدمات تخصصی را ارائه کنند. تیم های سحر علاوه بر فعالیتهای مختلفی که بر عهده داشته اند به وظیفه اصلی خود یعنی حمایت های روانی نیز پرداخته اند. این حمایت ها شامل ارائه مشاورههای فردی، مشاوره گروهی (بازگویی و روانشناختی)، حمایت روانی ویژه کودکان، حضور در چادرها و بررسی نیازهای روانشناختی، کمک به بررسی و شناسایی گروههای در معرض آسیب های اجتماعی و آسیب دیده می شود.
طرح
«ایمنی و سلامت مسافران نوروزی»
این طرح هرساله با مشارکت جوانان سازمان در تمام پایگاه های ثابت و سیار با تاکید بر آگاه سازی جهت پیشگیری از وقوع سوانح جاده ای و داشتن سفری ایمن و سالم از ۲۵ اسفند لغایت ۱۴ فروردین برگزار میشود. تمام فعالیتها وخدماتی که در بخشهای مختلف سلامت، فرهنگی و حتی محیط زیستی این طرح ارائه میشود، با استفاده از ظرفیت جوانان عضو صورت میگیرد. طرح ملی «ایمنی و سلامت مسافران نوروزی» یکی از معدود طرحهای پیشگیرانه در زمینه آسیبهای اجتماعی ناشی از تصادفات است که در کشور اجرا میشود و به همین دلیل نیز یک کار ویژه به شمار می آید.
طرح «یاس»
4/287/731 نفر با مراجعه به پستهای ایمنی و سلامت سفر سازمان جوانان جمعیت هلالاحمر خدمات بشردوستانه لازم را دریافت کردند
طرح ملی «یاس» یا طرح یاران آسیب پذیر سازمان جوانان هلالاحمر و کمیته امداد که با هدف پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در مناطق محروم اجرا میشود، نوزدهم آبان 1399 به صورت ویدیو کنفرانس رونمایی شد. در این طرح با همکاری کمیته امداد، توانمندسازی زنان انجام و ۱۴۱۵ هسته کارآفرینی تا پایان سال 1402 تشکیل شده است که هر کدام تعداد زیادی شغل ایجاد کرده اند.