[ راضیه زرگری] دونالد ترامپ، روز شنبه تهدید خود مبنی بر اعمال تعرفههای سخت بر مکزیک، کانادا و چین را عملی و زمینه را برای یک جنگ تجاری بیثباتکننده با بزرگترین شرکای تجاری ایالات متحده فراهم کرد.رئیسجمهور آمریکا، پس از اعمال تعرفههای ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا و ۱۰ درصد مالیات اضافی بر واردات از چین، گفته است اتحادیه اروپا نیز ممکن است مشمول این تعرفههای جدید شود. ترامپ هنگام ورود به مریلند به بیبیسی گفت که اعمال تعرفه بر کالاهای اتحادیه اروپا که به ایالات متحده وارد میشوند، ممکن است «خیلی زود» اتفاق بیفتد. به نوشته بیبیسی، او به خبرنگاران گفت: «آنها (اتحادیه اروپا) خودروهای ما را وارد نمیکنند، محصولات کشاورزی ما را وارد نمیکنند، آنها تقریبا هیچچیز از آمریکا وارد نمیکنند و ما همهچیز از طرف آنها وارد میکنیم؛ میلیونها خودرو، مقادیر عظیمی از مواد غذایی و محصولات کشاورزی.»
مسئول سیاست خارجی اروپا: چین تنها ذینفع این سناریو خواهد بود
رهبران اتحادیه اروپا در واکنش به این اظهارات ترامپ اعلام کردهاند که اگر دونالد ترامپ به تهدیدات خود مبنی بر اعمال تعرفه بر کالاهای اروپایی عمل کند، این اتحادیه آماده واکنش تلافی جویانه علیه آمریکا خواهد بود. به نوشته گاردین، آنها پیش از نشست غیررسمی خود در بروکسل، مکرراً خواستار آرامش شدند و بر ارزش همکاری اتحادیه اروپا و آمریکا تأکید کردند، اما اشاره کردند که از پاسخ دادن به تعرفهها عقب نخواهند ماند.کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: این اتحادیه با دقت بهنظرات ترامپ گوش میدهد و از طرف ما آماده میشود تا درصورت نیاز پاسخ دهد. با این حال، او تأکید کرد که «در جنگهای تجاری هیچ برندهای وجود ندارد» و خاطرنشان کرد که چین تنها ذینفع این سناریو خواهد بود.
اروپا به دنبال واکنش جمعی به تصمیم ترامپ
امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در واکنش به تهدید
تعرفه ای ترامپ گفت: «اگر اروپا از نظر تجاری مورد حمله قرار گیرد، باید از خود دفاع کند و در نتیجه واکنش نشان دهد. مته فردریکسن، نخستوزیر دانمارک، که هماکنون درگیر بحران جداگانهای با ترامپ بر سر آینده گرینلند است، گفت:«اگر آمریکا تعرفههای سختی را بر اروپا وضع کند، ما به یک واکنش جمعی و قوی نیاز داریم.» در این بین، اما برخی از رهبران لحن آشتی جویانهتری داشتند. اولاف شولتز، صدراعظم آلمان گفت هرگونه تعرفه هم برای آمریکا و هم برای اروپا بد خواهد بود و بر لزوم همکاری برای حل این وضعیت تأکید کرد.
ترامپ با جنگ تعرفهها به دنبال چیست؟
در پی اعلام اعمال تعرفه 10درصدی بر تمام کالاهای چینی که وارد آمریکا میشوند، مقامات چینی متعهد شدند که به سازمان تجارت جهانی شکایت کنند و «اقدامات متقابل مربوطه را اتخاذ کنند.» به نوشته سیانان، این پاسخ، حداقل تاکنون، بهطور قابل توجهی کمتر از مکزیک و کانادا بوده است، که هر دو به سرعت متعهد به تعرفههای تلافیجویانه شدند. شاید بهدلیل رقم 10درصد تعرفه برای کالاهای چینی و 25درصد برای کالاهای کانادا و مکزیک باشد که تا الان معاف از تعرفه و مالیات بودند. نویسنده سیانان اما معتقد است دلایل دیگری به غیر از درصد تعرفه و تعطیلات رسمی چین وجود دارد که میتواند پاسخ نسبتاً ملایم دومین اقتصاد بزرگ جهان باشد.
نویسنده سیانان معتقد است: پکن استقبال گرم و غیرمنتظرهای برای دور دوم ریاستجمهوری ترامپ داشت؛ شاید تحولی خوشایند برای رهبران چین که با رکود اقتصاد متکی به صادرات این کشور، بهدنبال اجتناب از تشدید اصطکاک تجاری و فناوری همزمان هستند. رهبر چین و رئیسجمهور آمریکا چند روز پیش از روی کار آمدن ترامپ تماس تلفنی «بسیار خوبی» داشتند و ترامپ مکررا گفت که امیدوار است با شی برای حل و فصل جنگ روسیه در اوکراین همکاری کند و در مصاحبه اخیر با فاکس نیوز نیز پیشبینی کرد که ممکن است واشنگتن و پکن به یک توافق تجاری دست یابند. به نوشته سیانان، تعرفههای 10درصدی با تعرفههای 60درصدی بر کالاهای چینی که ترامپ در مبارزات انتخاباتی از آن صحبت میکرد، فاصله زیادی دارد و ترامپ تا حد زیادی این فشار را به نقش تامینکنندگان چینی در تجارت فنتانیل مرتبط کرده است، نه عدمتعادل تجاری بین ایالات متحده و چین.
سنجش امکان تشدید جنگ تعرفه ها یا ارزیابی
تاب آوری کشورها؟
به تعبیر سیانان، «خطر تشدید به یک «جنگ تجاری تمام عیار» را نمیتوان رد کرد اما باید منتظر واکنش کشورهای دیگر بود. تحلیلی که روز یکشنبه در وبسایت مؤسسه توسعه فودان مستقر در شانگهای منتشر شد، میگوید: «ترامپ میتواند به نتایج آتی تحقیقات تجاری برای اعمال یا گسترش تعرفهها بر کشورهای خاص تکیه کند تا تاب آوری و تمایل آنها برای مذاکره را بسنجد.»