معاون اول رئیسجمهور عصر جمعه به وقت محلی در اجلاس نخستوزیران اتحادیه اقتصادی اوراسیا که در آلماتی قزاقستان برگزار شد، کسب موقعیت ناظر جمهوری اسلامی ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا را گامی در راستای تعمیق روابط اقتصادی متقابل دانست و گفت: کسب موقعیت ناظر در این اتحادیه، نویدبخش حضوری مؤثر در فعالیتهای این نهاد مهم اقتصادی در این پهنه جغرافیایی خواهد بود.
محمدرضا عارف اظهار کرد: دیپلماسی اقتصادی جمهوری اسلامی ایران اهمیت روزافزونی برای سازوکارهای منطقهای و چندجانبه قائل است و ایران به نوبهخود آمادگی دارد همکاریها را در حوزههای کلیدی همچون انرژی، فناوریهای نوین، ترانزیت و مواصلات گسترش دهد.
وی که به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران برای نخستینبار در موقعیت کشور ناظر در این نشست سخنرانی میکرد، اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد برای حمایت از تعاملات تجاری در چارچوب منطقه آزاد تجاری فیمابین، علاوه بر ایجاد کریدور ایران-اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ارائه تسهیلات لازم برای روانسازی تجارت بین ۶ کشور عضو منطقه اوراسیا، ظرفیتهای ترانزیتی بنادر جنوبی در خلیجفارس و دریای عمان را برای اتصال کشورهای محصور در خشکی عضو اتحادیه به بازارهای جهانی تقویت کند.
تأکید عارف بر ارتقای سطح مبادلات اقتصادی و تجاری ایران و قزاقستان
معاون اول رئیسجمهور روز پنجشنبه در جریان سفر به قزاقستان برای شرکت در اجلاس اوراسیا با نخستوزیر این کشور دیدار و گفتوگو کرد.
عارف در این دیدار با اشاره به اشتراکات فرهنگی و تمدنی دو کشور بر ضرورت ارتقای سطح همکاری اقتصادی و تجاری دو کشور و فعالتر شدن کمیسیونهای مشترک تأکید کرد.
معاون اول رئیسجمهور ایران همچنین با اشاره به زمینههای توسعه همکاریهای دو کشور در حوزههای فرهنگی و گردشگری از نخستوزیر قزاقستان برای شرکت در اجلاس خزر که اواخر بهمنماه در تهران برگزار میشود، دعوت کرد.
وی با اشاره به پیشرفت ایران در حوزه فناوری اطلاعات گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تجربیات خود را در زمینه فناوریهای نوظهور به کشورهای همسایه منتقل کند.
نخستوزیر قزاقستان نیز در این دیدار با تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران بر تقویت کمیسیونهای مشترک دو کشور تأکید کرد.
حضور عارف در نشست هماندیشی فعالان اقتصادی ایرانی
نشست هماندیشی فعالان اقتصادی ایرانی با حضور معاون اول رئیسجمهور در جریان سفر وی به قزاقستان برگزار شد.
عارف با تأکید بر اینکه هدف دولت چهاردهم گرهگشایی و نه مچگیری از بخش خصوصی است، تأکید کرد: حضور جدی و پررنگ در محافل بینالمللی، پیمانهای منطقهای و همچنین بهرهگیری از ظرفیتها و تواناییهای بخش خصوصی ازجمله راهبردهای دولت چهاردهم برای مقابله با تحریمها است.
وی با تأکید بر اهمیت و ضرورت حفظ و احترام به امنیت سرمایه سرمایهگذاران داخلی و ایرانیان خارج از کشور، افزود: سفارتخانههای جمهوری اسلامی ایران موظف به پاسداری از حقوق تکتک ایرانیان مستقل، فارغ از گرایشهای سیاسی آنان نسبت به انقلاب اسلامی ایران هستند و دولت چهاردهم در حد توان پیگیر مسائل آنان و بهویژه مشکلات حقوقیشان است.در این جلسه فعالان اقتصادی ایرانی به بیان دغدغهها، مسائل و مشکلات خود پرداختند و راهکارهای حل آنها را مطرح کردند.
پنچ پیشنهاد عارف در همایش آلماتی دیجیتال ۲۰۲۵
معاون اول رئیسجمهور در همایش «آلماتی، دیجیتال ۲۰۲۵» پیشنهادهایی در حوزه دیجیتال و اقتصاد هوش مصنوعی مطرح کرد.
معاون اول رئیسجمهور همچنین طی سخنانی در همایش «آلماتی، دیجیتال ۲۰۲۵» با تأکید بر مقابله با یکجانبهگرایی برای حاکمیت بر حوزه دیجیتال و اقتصاد هوش مصنوعی، همکاری در توسعه محصولات دیجیتال مشترک و ابزارهای هوش مصنوعی برای بهرهبرداری از توان و ظرفیتهای کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در توسعه همکاریها در حوزه اقتصاد دیجیتال را خواستار شد.
اتصال زیرساختهای ارتباطی، یکپارچگی قوانین و تسهیل مقررات حوزه اقتصاد دیجیتال، همکاری در ایجاد و توسعه سکوهای مشترک، مقابله با یکجانبهگرایی برای حاکمیت بر حوزه دیجیتال و اقتصاد هوش مصنوعی و همکاری در توسعه محصولات دیجیتال مشترک و ابزارهای هوش مصنوعی برای بهرهبرداری از توان و ظرفیتهای کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در توسعه همکاریها در حوزه اقتصاد دیجیتال پیشنهادهای مطرح شده از سوی معاون اول رئیسجمهوری اسلامی ایران در این همایش بود.
عارف تأکید کرد: زمان آن رسیده که ایران و کشورهای منطقه، با یکپارچگی و همکاری، پایههای یک عصر دیجیتال و صنعتی جدید را بنا کنند.
بازدید عارف از نمایشگاه طرحهای دیجیتال اتحادیه اوراسیا
معاون اول رئیسجمهور صبح جمعه به وقت محلی با حضور در مرکز همکاریهای تجاری«آتاکیت» و در حاشیه همایش دیجیتال آلماتی۲۰۲۵ از نمایشگاه طرحهای دیجیتال بازدید کرد و در جریان آخرین فناوریهای نوین، حوزه اقتصاد دیجیتال و پیشرفتهای بهدست آمده در زمینه هوش مصنوعی کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا قرار گرفت.
عارف در این بازدید بر ضرورت معرفی دستاوردها و پیشرفتهای حوزه فناوری و هوش مصنوعی شرکتهای دانشبنیان ایرانی به کشورهای منطقه و اتحادیه اوراسیا تأکید کرد.
نخستوزیر روسیه میخائیل میشوستین در سخنانی در این نشست به محمدرضا عارف معاون اول رئیسجمهور که برای نخستین بار بهصورت رسمی به نمایندگی از کشورمان در نشستهای این اتحادیه بهعنوان ناظر حضور یافته بود، خوشامد گفت.
نخستوزیر روسیه گفت: روسیه علاقهمند به توسعه فرایندهای ادغام دیگر کشورها در روند فعالیت اتحادیه اقتصادی اوراسیا است و پیوستن ایران بهعنوان ناظر به این اتحادیه را تبریک میگوید.