دانشمندان بیمارستان دانشگاه بازل در سوئیس به این نتیجه رسیدهاند افرادی که بالای ۶۵ سال سن دارند و از ریتم نامنظم قلب رنج میبرند، در صورتی که جزو مصرفکنندگان افراطی قهوه باشند، کمتر به علائم از دست دادن حافظه دچار میشوند. همچنین شرکتکنندگانی که به طور متوسط بیش از دو فنجان قهوه در روز مینوشیدند، در مقایسه با کسانی که کمتر مینوشیدند، سطح پایینتری از نشانگرهای التهابی خون داشتند. پژوهشگران درخصوص این یافتهها معتقدند اثر محافظتی ممکن است به دلیل کاهش استرس اکسیداتیو توسط کافئین در قهوه باشد - عدم تعادل رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها در بدن که معمولاً با عفونت
مبارزه میکنند.
نویسندگان مطالعه همچنین به این نتیجه رسیدهاند که «کافئین» تجمع آمیلوئید - پروتئینی که به صورت پلاک جمع میشود - التهاب و مرگ سلولی در مغز را کاهش میدهد، که همین احتمال کاهش ابتلا به خطر زوال عقل را در پی دارد. یک مطالعه ایتالیایی در سال ۲۰۲۳ نیز نشان داد که عصارههای اسپرسو، تجمع پروتئین سمی به نام تاو - که زوال عقل را تحریک میکند - را کاهش میدهد. کمی عقبتر میرویم، مطالعه دیگری که در سال ۲۰۲۱ منتشر شد، نشان داد افرادی که دو تا سه فنجان قهوه و دو تا سه فنجان چای در روز مینوشیدند، ۲۸ درصد خطر کمتری برای ابتلا به زوال عقل داشتند، در مقایسه با کسانی که هیچکدام نمینوشیدند.
برای این مطالعه که در مجله انجمن قلب آمریکا منتشر شد، کارشناسان 2500 بزرگسال بالای ۶۵ سال با فیبریلاسیون دهلیزی (AF) را بررسی کردند. شرکتکنندگان یک پرسشنامه تغذیهای دریافت کردند و از آنها خواسته شد خود گزارش دهند که چقدر قهوه در روز مینوشند. بر اساس نتایج، کسانی که بیشترین تعداد قهوه - حدود پنج فنجان در روز - مینوشیدند، دو برابر بیشتر از کسانی که فقط یک فنجان مینوشیدند، امتیاز کسب کردند.