شماره ۳۲۵۰ | ۱۴۰۳ شنبه ۸ دي
صفحه را ببند
«شهروند» ابعاد سفر رئیس جمهور به روسیه و وزیرخارجه به چین را بررسی می کند
چشم انداز روشن توسعه روابط با شرق

سید عباس عراقچی دیروز به دعوت رسمی « وانگ یی» همتای چینی خود وارد پکن شد. او در جریان سفر دو روزه خود به این کشور شرق آسیا علاوه بر دیدار با وزیر خارجه چین با دبیرکل جدید سازمان همکاری شانگهای نیز دیدار و رایزنی می‌کند.این اولین سفر عراقچی به عنوان وزیر خارجه دولت چهاردهم به پکن است.
از سوی دیگر  همانطور که در صفحه 2 گفته شد، رئیس جمهوری برای انعقاد قرارداد 25 ساله با روسیه در انتهای این ماه به دعوت پوتین عازم مسکو شده و فصل جدیدی در روابط ایران با چین و روسیه گشوده می شود.
بر اساس آنچه که اعلام شده است دیدارهای اصلی عراقچی در جریان این سفر از روز شنبه «هشتم دی ماه » آغاز خواهد شد و او روز جمعه بازدید از سطح شهر پکن خواهد داشت.

پرونده هسته‌ای ایران با وضعیت جدیدی مواجه می‌شود
سیدعباس عراقچی، وزیر خارجه روز گذشته در بدو ورود به پکن، پایتخت چین در جمع خبرنگاران درباره اهداف مورد پیگیری در این سفر گفت: هدف اصلی از این سفر رایزنی و مشورت‌های دوجانبه، منطقه ای و بین المللی است. ما در طول سال‌های گذشته همواره مشورت‌های نزدیک در همه موضوعات منطقه و بین‌المللی با چین داشتیم. در حال حاضر با شرایط حساسی روبه رو هستیم. هم در سطح منطقه ای و هم در سطح بین المللی التهاب و مسائل مختلفی در جریان است.
وزیر خارجه در ادامه با اشاره به اینکه در سال جدید میلادی، پرونده برنامه هسته ای و به تبع آن تلاش برای رفع تحریم با وضعیت جدیدی مواجه خواهدشد، گفت: در این زمینه نیاز به مشورت های بیشتر با چین وجود دارد. روابط دو جانبه دو کشور با هم خوب بوده و همچنان هم هست و طبیعی است که باید همفکری های خود را درباره موضوعات مختلف ادامه بدهیم.
سیدعباس عراقچی گفت: بارها به بشار اسد توصیه کردم با ترکیه وارد مذاکره شود اما او موافق مذاکره با معارضین و ترکیه نبود.
وزیر خارجه با تاکید بر اینکه این سفر در زمان مناسبی صورت می گیرد گفت: دعوت دوستان چینی ما هم برای همین بازه زمانی بود که در ابتدای سال جدید میلادی، مشورت های دوجانبه ای میان دو کشور صورت بگیرد و دو طرف برای رویارویی با چالش هایی که در سال جدید میلادی با آن روبه رو خواهیم شد، آماده باشند. طبیعی است که با چالش هایی در سطح منطقه، بین الملل و همچنین در حوزه شورای امنیت روبه رو باشیم و لازم است که هماهنگی های بیشتری میان دو کشور صورت بگیرد.

ایران و چین دوستان دوران سختی هستند
همچنین سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه در آستانه سفرش به پکن در نشریه خلق People’s Daily چین نوشت: اگرچه برخی کشورها، تلاش می‌کنند تا با تحریف حقایق تقسیم موهومانه و جعلی جهان به «دموکراتیک» و «غیر دموکراتیک» و با توسل به اهرم «تحریم»، «فشار» و «استانداردهای دوگانه» کشورها را محدود و مجبور به انتخاب ارزش‌ها و منافع مورد نظر خود کنند، ایران و چین برای مقابله با یکجانبه گرایی و قلدرمآبی، همواره در سوی توسعه و رفاه و همکاری و دوستی بین کشورهای جنوب جهانی و در سمت درست تاریخ خواهند ایستاد. چرا که «تقابل و دشمنی» صرفاً منافع جمعی جامعه بین‌الملل را تضعیف می‌کند و نهایتا هیچ برنده ای نخواهد داشت.

 مشخصه‌های بنیادین روابط کنونی ایران و چین
رئیس دستگاه دیپلماسی در این مقاله می‌نویسد: دیرینگی، اصالت و همه‌جانبه بودن از مشخصه‌های بنیادین روابط کنونی ایران و چین است و مایه مباهات است که میراث نیم قرن اخیر این روابط در پرتو خرد رهبران، با دستاوردهایی شگرف و ارزشمند همراه بوده است. روسای جمهور دو کشور بر پایه «ارزش‌های مشترک» و «ارتباطات مردمی کهن» مبنایی درست و ستونی محکم برای روابط تعریف کردند و با تاکید بر اصول احترام متقابل، عدالت، برابری، عدم مداخله و همکاری برد - برد برای توسعه، الگویی از مشارکت جامع استراتژیک را پایه‌گذاری کردند.  وی عنوان کرده است: طرفین با تدوین برنامه جامع همکاری ۲۵ ساله همبستگی و اعتماد سیاسی متقابل را افزایش داده‌اند و همکاری‌های همه‌جانبه دو کشور در حوزه‌های مختلف را بر مبنایی محکم استوار کرده‌اند.

 منافع و دغدغه‌های مشترک ایران و چین
در این مقاله آمده است: ایران و چین نه تنها در سطح دوجانبه و منطقه‌ای، بلکه در سطح فرامنطقه‌ای و بین‌المللی نیز منافع و دغدغه‌های مشترکی دارند. هر دو کشور با اعتقاد راسخ به اهمیت چندجانبه گرایی و منافع حاصل از همکاری جمعی در راستای سعادت جامعه بشری، در سازوکارهای چندجانبه از جمله سازمان همکاری شانگهای و بریکس به همکاری نزدیک ادامه می‌دهند. تشریک مساعی با سایر اعضا و شرکا، با هدف رفاه، توسعه و امنیت و پاسخ به چالش‌های جدید جهانی از اولویت‌های ایران و چین است. اطمینان دارم چین با ریاست موفقیت آمیز خود در سال ۲۰۲۵ در سازمان همکاری شانگهای، فرصت‌های جدیدی را برای همکاری جمعی فراهم خواهد کرد.
وی می‌افزاید: دو کشور همچنان در کنار هم دو بال توسعه و امنیت را برای منطقه و جهان به پرواز در آورده و با اراده قوی ادامه خواهند داد. برگزاری رزمایش مشترک امنیت دریایی ۲۰۲۴ که جلوه‌ای از همکاری‌های سطح بالا و تلاش مشترک برای تضمین امنیت دریایی بوده است، نشانی دیگر از همکاری‌های عملگرایانه و راهبردی فیمابین است.عراقچی می‌افزاید: ایران و چین بعنوان دو تمدن کهن آسیایی دوستان دوران سختی هستند که همکاری‌ها را از آزمون زمانه، سربلند بیرون آورده و «تپه‌های جدید» را با هم برای رسیدن به «ارتفاعات بالاتر» پیموده‌اند تا سهم خود را به عنوان دو کشور مسئولیت پذیر در تامین صلح و توسعه جامعه بشری ایفا کنند. وزیر امور خارجه در پایان می‌نویسد «نیم قرن طلایی آینده روابط ایران و چین» نشان خواهد داد که این سفر، شروع فصل جدیدی از همکاری های راهبردی بین دو کشور است، به ویژه وقتی به سبک خردورزان چینی: «اقدامات بلندتر از کلمات صحبت کنند.»

عراقچی: برخی مسائل بین ما و آمریکا قابل حل نیست ولی قابل مدیریت است

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان، در مصاحبه شبکه الغد مصر تأکید کرد: وقتی خود ارتش سوریه عقب‌نشینی کرد، ما وظیفه‌ای برای خودمان قائل نبودیم که بخواهیم به جای ارتش سوریه دست به اقدامی بزنیم. ما البته در روند آستانه به همراه کشورهای ترکیه و روسیه تلاش کردیم که به روابط بین دولت سوریه و معارضان و به اصلاحات سیاسی در سوریه کمک کنیم، ولی تصمیم‌گیری در این خصوص با دولت سوریه بود.
وی می‌افزاید:آن چه که منطقه و ما در ایران و شما در مصر از سوریه توقع دارید این است که تمامیت ارضی سوریه حفظ شود. وحد سوریه حفظ شود و سوریه تجزیه نشود. سوریه به محل تروریست‌ها تبدیل نشود. سوریه به تهدیدی برای همسایگان خود تبدیل نشود. حکومت در سوریه یک حکومت فراگیر باشد و همه اقوام و گروه‌های مختلف در تشکیل حکومت نقش داشته باشند. ما امیدواریم چنین حکومتی در سوریه شکل گیرد.
گزیده‌ای از مصاحبه عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، با شبکه الغد مصر در پی می‌آید:

 گزارش‌هایی وجود دارد مبنی بر آمادگی اسرائیل برای ضربه زدن به حوثی‌های یمن. نظر شما در این‌باره چیست؟
 بله، ما هم این اخبار را شنیده‌ایم. این اخبار مؤید همان صحبت من است که بزرگ‌ترین دشمن اسرائیل مقاومت است.

 در قبال این مسئله چه خواهید کرد؟
 ما از یمنی‌ها حمایت می‌کنیم.

 گزارش‌هایی رسانه‌ای وجود دارد مبنی بر قصد نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، برای وارد کردن ضربه‌ای قوی و دردناک به ایران. واکنش شما به این قبیل گزارش‌ها چیست؟ آیا خطوط قرمزی وجود دارد که درصورت عبور اسرائیل از آن، ایران پاسخ مشابهی دهد؟
 ما بارها گفته‌ایم که قادریم هر حرکت اسرائیل را به‌صورت مشابه پاسخ دهیم و آنها قابلیت‌های ما را می‌دانند. اسرائیل بارها تلاش کرده است که کل منطقه را به یک جنگ منطقه‌ای بکشاند و ما تا‌کنون بسیار هوشمندانه رفتار کرده‌ایم. کشورهای منطقه هم به خوبی می‌دانند که اسرائیل چه قصدی دارد. امیدوارم که به آن نقطه نرسیم.

 نخست‌وزیر اسرائیل در اظهاراتی سرمست از اقداماتی که در نوار غزه، لبنان و سوریه انجام داده، می‌گوید که قصد تغییر خاورمیانه را دارد. نظر شما درباره این اظهارات چیست؟
 همانطور که در ابتدای صحبت بیان کردم طرح بزرگی توسط آمریکا و اسرائیل برای کل منطقه طراحی شده است؛ برای اینکه کل کشورهای منطقه را تضعیف و با یکدیگر درگیر کنند و ظرفیت‌های آن را تخلیه کنند. این وظیفه کشورهای منطقه است که هوشیار باشند و این توطئه را تشخیص دهند.

 آیا بازگشت ترامپ به کاخ سفید به اجرای طرح نتانیاهو برای تشکیل خاورمیانه جدید مورد ادعای وی کمک خواهد کرد؟
 بهتر است پیشاپیش قضاوت نکنیم.

با بازگشت ترامپ به کاخ سفید در مورد برنامه هسته‌ای ایران چه پیش‌بینی‌هایی وجود دارد؟
 ما منتظر هستیم طرف‌هایی که با آنها مذاکره کرده‌ایم تصمیم خود را برای مذاکرات مجدد بگیرند. این طرف‌ها همانطور که می‌دانید به‌عنوان 1+5معروفند؛ شامل سه کشور اروپایی بعلاوه چین و روسیه و آمریکا که از این توافق خارج شد. ما نسبت به صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود مطمئن هستیم و هیچ مشکلی نداریم که این اطمینان را با دیگران سهیم شویم. ما هیچ‌وقت میز مذاکره را ترک نکردیم، حتی بعد از اینکه آمریکا تصمیم گرفت از این توافق خارج شود. ما کماکان آمادگی داریم که براساس احترام متقابل و منافع متقابل وارد مذاکرات عزتمندانه شویم.

 چه زمانی ممکن است ایران دکترین نظامی خود را تغییر دهد؟ چه زمانی ممکن است به ساخت سلاح هسته‌ای متوسل شود؟
 ما فعلا چنین برنامه‌ای نداریم. دکترین‌های نظامی و امنیتی ما بر مبنای سلاح‌های هسته‌ای نیست. ما بدون سلاح‌های هسته‌ای هم به خوبی از خودمان دفاع کرده‌ایم و خواهیم کرد. سلاح اصلی ما مردم ما هستند.

 در مردادماه گذشته پس از انتصابتان به‌عنوان وزیر امور خارجه، در سخنانی که در مجلس شورای اسلامی درخصوص روابط با کشورهای اروپایی اظهار داشتید، بیان کردید که سیاست ایران مبتنی بر مدیریت خصومت خواهد بود و نه پایان خصومت. منظور شما از این سخن چیست؟
 من آن را درخصوص آمریکا گفتم. بین ایران و آمریکا مسائلی وجود دارد که حل شدنی نیست و برمی‌گردد به خوی سلطه‌گری آمریکا. ما هیچ‌وقت نمی‌توانیم با این سیاست سلطه‌گری آمریکا کنار بیاییم. همچنین مسائل دیگری بین ما و آمریکا وجود دارد که به‌نظرم قابل حل نیست، ولی قابل مدیریت است و می‌توان از طریق روش‌های مسالمت‌آمیز به راه‌حل‌هایی رسید که هزینه اختلافات را کمتر کند و مانع از تنش‌های بیشتر شود. این کار دیپلماسی است.


تعداد بازدید :  108