شماره ۳۲۴۸ | ۱۴۰۳ چهارشنبه ۵ دي
صفحه را ببند
گزارش شهروند درباره فیلم‌های جدید روی پرده
آخرین فرصت‌های سینمای جدی برای اکران!

  [ شهروند] در شرایطی که یک ماه و یکی دو هفته بیشتر به آغاز دوره جدید جشنواره فیلم فجر نمانده؛ شماری از تهیه‌کنندگان فیلم‌های- اغلب جدی- پشت خط اکران این فرصت چند هفته‌ای را غنیمت شمرده و فیلم‌شان را روی پرده فرستاده‌اند؛ با این تصور که این شاید آخرین فرصت برای این کار باشد و بعد از پایان جشنواره هم فیلم‌های جدیدی سربرخواهند آورد و اکران‌های مهم پیش‌رو را تصاحب خواهند کرد. راز سربرآوردن ناگهانی و هم‌زمان چندین و چند فیلم اجتماعی- که اغلب در جشنواره‌ها نیز درخشیده و مورد توجه بسیاری قرار گرفته‌اند- جز این نمی‌تواند باشد. این در حالی است که به‌طوز طعنه‌آمیزی بخش قابل توجهی از ظرفیت اکران- و به تبع آن: فروش گیشه‌ها- هنوز و هم‌چنان در تیول کمدی‌هایی مانند «هفتادسی»، «زودپز»، «صبحانه با زرافه‌ها» و حتی فیلم‌های قدیمی‌تری مانند «تگزاس3» و نظایر این فیلم‌هاست تا به سیاق سه‌چهار سال اخیر هژمونی سینمای کمدی بر کلیت سینمای ایران ادامه داشته باشد. تسلط بی‌چون‌وچرایی از جنس نوعی «دیکتاتوری ژانری»- که حالا دیگر بعد از این همه استمرار نمی‌توان به فاکتورهایی چون علاقه و سلیقه مخاطبان نسبت داد!
اما همان‌گونه که گفته شد؛ اضطرار تهیه‌کنندگان به شکل طعنه‌آمیزی انگار منشا خیر شده و یکی از بهترین ترکیب‌های اکران سال‌های اخیر را در حال حاضر روی پرده شاهدیم؛ با این‌که تسلط کمدی بر پردیس‌ها و سینماهای سالنه موجب شده فیلم‌های بهتر این دور از اکران را در تک‌وتوک سالن‌های کوچک‌تر در ساعات کم‌مخاطب  سینماها بتوان یافت و به تماشا نشست.
سطوری که در پی می‌آیند؛ مروری گذرا- در حد معرفی و پیشنهادی برای تماشا- خواهیم داشت بر فیلم‌هایی که در یکی دو هفته اخیر روی پرده آمده‌اند...

 با این حال سینمای کمدی و کمدی‌سازان از ترکیب جدید اکران نیز بی‌بهره نمانده‌اند- و حمید بهرامیان که چندی پیش فیلم «ملاقات با جادوگر» را روی پرده داشت، در اکران حال حاضر نیز با فیلم «آریاشهر دو نفر» حضور دارد. فیلمی با بازی محسن کیایی، مهران احمدی، پانته‌آ پناهی‌ها، علی اوجی، هومن حاجی‌عبداللهی، سها نیاستی، سودابه بیضایی و خشایار راد که در یکی دو ماه گذشته کمپین‌های تبلیغاتی پردامنه‌ای را سامان داده و کمتر مخاطب سینمای ایران از اکران این فیلم بی‌خبر است.
«آریاشهر دو نفر» با نام قبلی «به خاطر یک کیف دلار» که در سال ۱۴۰۲ جلوی دوربین رفته؛ در خلاصه داستانی که به مطبوعات داده از یک جمله عجیب و کنجکاوی‌برانگیز استفاده کرده است: «می‌دونی با شش میلیون یورو چندتا شصت می‌شه خرید؟»؛ که در کنار ترکیب بازیگرانش نوید یک کمدی متفاوت را می‌دهد. این فیلم که از روز 28 آذر اکران خود را آغاز کرده؛ در چند روز اول اکران، تاکنون نزدیک به سه میلیارد تومان فروخته است.

خائن‌کشی
«خائن‌کشی» به عنوان سی‌امین فیلم سینمایی مسعود کیمیایی، با تهیه‌کنندگی علی اوجی، با هر متر و معیاری بزرگ‌ترین و مهم‌ترین فیلم اکران است. یکی از ساخته‌های قابل قبول و تحسین‌شده مسعود کیمیایی در دوره متاخر کارنامه‌اش که با ترکیب پروپیمان بازیگرانش شامل امیر آقایی، پولاد کیمیایی، مهران مدیری، پانته‌آ بهرام، سارا بهرامی، سام درخشانی، نرگس محمدی، شکیب شجره، رضا یزدانی، پردیس پورعابدینی، فریبا نادری، فرهاد آئیش، اکبر معززی، الهام حمیدی، حمیدرضا آذرنگ، نسیم ادبی، کیانوش گرامی، سعید پیردوست و ایوب آقاخانی داستانی در ارتباط با نهضت ملی‌شدن نفت را- که البته واقعیت تاریخی ندارد- روایت می‌کند.
«خائن‌کشی» که پیش از اکران در سینماها در قالب یک مجموعه کو‌تاه چهار قسمتی از طریق یکی از پلتفرم‌های شبکه نمایش خانگی پخش شد؛ داستان گروهی را روایت می‌کند که می‌خواهند با سرقت از بانک ملی به طرح قرضه ملی مصدق یاری برسانند و گامی در جهت ملی شدن نفت ایران بردارند، تبعات دزدی اما گریبان‌شان را می‌گیرد و عشق و رفاقت و وفاداری آدم‌های اصلی فیلم به محک آزمایش
کشیده می‌شود.
درباره «خائن‌کشین می‌توان گفت که این فیلم روایتی دیگر از داستان همیشگی فیلم‌های مسعود کیمیایی است که از 16 آذر اکران خود را آغاز کرده و به‌رغم فضای تیره و تار و نامانوس فیلم- برای مخاطبانی که فیلم‌های کمدی روی پرده را فیلم سینمایی می‌دانند!- استقبال نسبی علاقمندان سینمای جدی را به دست آورده. فروش فیلم اما تاکنون کمتر از یک میلیارد تومان بوده است.

عزیر
فیلم سینمایی «عزیز» به کارگردانی مجید توکلی، با بازی آزاده صمدی، روزبه حصاری، بهمن صادق حسنی، رضا عباسی و شیرین محسنی یک درام عاشقانه است که از ۲۸ آذر در سینماهای ایران اکران شده. سومین ساخته سینمایی مجید توکلی که گفته می‌شود مدت‌ها منتظر پروانه نمایش بود، داستان یک مادر مبتلا به آلزایمر را روایت کرده- و ظاهرا یکی از دلایل مخالفت شورای صدور پروانه نمایش با فیلم نیز همین بوده است. یک ملودرام اجتماعی و تلخ که کارگردانش- مجید توکلی- می‌گوید که ایده این فیلم را از خاطره یکی از دوستانش گرفته که درباره مادری مبتلا به آلزایمر بود که عاشق پسرش می‌شود. «عزیز» از 28 آذر که روی پرده آمده؛ تاکنون در حدود دویست میلیون تومان فروخته است!

برف آخر
فیلم سینمایی «برف آخر» به کارگردانی امیرحسین عسگری و بازی امین حیایی، مجید صالحی و لادن مستوفی- که اول‌بار در جشنواره دو سال پیش به نمایش درآمد و مورد توجه منتقدان قرار گرفت- درباره روزمرگی‌های دامپزشکی است که چون حمله گرگ‌ها به گاوداری را دلیل مشکلات‌اش می‌داند شب‌ها به شکار گرگ می‌رود. اما به واسطه یک گرگ زخمی، او با زنی آشنا می‌شود که برای رهاسازی و کنترل جمعیت گرگ‌ها به آن منطقه آمده است و یک رابطه خاصی بین او و گرگ‌ها و بانوی حامی محیط زیست به وجود می‌آید- که داستان اصلی فیلم را شکل می‌دهد. فیلمی گرم و جذاب که تصاویرش که در سرمای استخوان‌سوز کوهستان و زیر بارش مداوم برف گرفته شده، یکی از جذابیت‌هایش است. «برف آخر» در چندین رشته چهلمین دوره جشنواره فیلم فجر نامزد و در نهایت برنده ۴ جایزه بهترین چهره‌پردازی، بهترین فیلمبرداری، بهترین نقش اول مرد و سیمرغ بلورین جایزه ویژه هیئت داوران شد. این فیلم هم‌چنین بعد از «موقعیت مهدی» و «علفزار» با نامزدی در ۱۲ رشته دارای بیشترین تعداد نامزدی در این دوره از جشنواره فیلم فجر بود.

علت مرگ: نامعلوم
فیلم «علت مرگ: نامعلوم» به کارگردانی علی زرنگار راوی داستان هفت مسافر است که پیش از طلوع آفتاب، شهداد را به مقصد کرمان ترک می‌کنند. میان راه، اما، اتفاقی آن‌ها را از رفتن بازمی‌دارد: یکی از مسافران مرده ‌است و اورژانس از فرستادن آمبولانس به خاطر عدمِ تأیید پزشک سر باز می‌زند. این آغاز ماجرایی است که یکی از پراوج‌وفرودترین فیلم‌های چند وقت اخیر را شکل داده است. این فیلم که در جشنواره گذشته موفق به ورود به بخش رقابتی جشنواره نشد- که البته هیات انتخاب دلیل این تصمیم را مشکلات پیش‌روی فیلم برای دریافت پروانه نمایش عنوان کردند- در جشنواره بین‌المللی فیلم شانگهای همان سال در چهار رشته بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمبرداری و بهترین بازیگر نقش مرد کاندیدا شد و در نهایت هم جایزه بهترین فیلمبرداری را از آن خود کرد. بانیپال شومون، علی‌رضا ثانی‌فر، ندا جبراییلی، علی‌محمد رادمنش و زکیه بهبهانی بازیگران فیلم «علت مرگ: نامعلوم» هستند.


تعداد بازدید :  36