شماره ۳۲۴۱ | ۱۴۰۳ سه شنبه ۲۷ آذر
صفحه را ببند
تحلیل «شهروند» از چرایی انفجارهای مهیب در یک شهر بندری سوریه و وقوع زلزله 3 ریشتری
تکرار هیروشیما در طرطوس

[عبدالباسط انصاری] اشغال خاک سوریه و حملات هوایی رژیم صهیونیستی به این کشور همچنان ادامه دارد. پس از اینکه جولانی رئیس تحریرالشام اعلام کرد با اسرائیل سر جنگ ندارد و در غیاب نیروهای حزب‌الله و ایران در کشور سوریه، دلیلی برای حملات اسرائیل وجود ندارد، رژیم صهیونیستی حملات هوایی خود را افزایش و پیشروی خود در سوریه را گسترش داده است. اکنون و به‌گفته منابع محلی در بندر طرطوس سوریه زلزله سه ریشتری احساس شده است که بی‌ارتباط با حملات تازه اسرائیل نیست و برخی تحلیل‌گران از احتمال تست سلاح اتمی تاکتیکی در این کشور توسط صهیونیست‌ها سخن گفته‌اند. در میانه این بحران، غرب و اروپا درصدد طرح بحث عادی‌سازی‌ روابط با سوریه هستند تا احتمالا با وعده عادی‌سازی‌ و رفع تحریم نقشه‌های خود را در سوریه و منطقه پیاده‌سازی‌ کنند. در ادامه نگاهی به مهم‌ترین تحولات سوریه خواهیم داشت:

وعده حذف سربازی اجباری در میانه بحران امنیتی!
پس از اعلام نابودی پدافند هوایی سوریه و بخش اعظم ناوگان نیروی دریایی و تجهیزات جنگ الکترونیک و اطلاعاتی ارتش سوریه، الجولانی سرکرده تحریرالشام اعلام کرده است سربازی اجباری را حذف می‌کند. عدم‌اتخاذ تدابیر دفاعی و امنیتی از سوی حاکمان جدید سوریه و شخص جولانی موجب تعجب تحلیل‌گران شد تا اینکه وی اخیرا صراحتا اعلام کرد قصد جنگ با اسرائیل را ندارد و در موضعی عجیب‌تر عنوان کرد در نبود ایران و حزب‌الله دلیلی برای حملات اسرائیل وجود ندارد. این رویکردها سبب تقویت گمانه‌ها درباره وابستگی جولانی به محافل اطلاعاتی غرب شده و تحلیل‌گران آن را در چارچوب طرح غرب برای بحران‌سازی‌ طولانی و به‌احتمال زیاد تجزیه سوریه ارزیابی می‌کنند.

تأیید کمک انگلیس به تحریرالشام/افتتاح سفارت سوریه در آمریکا
با بازگشایی سفارت سوریه در آمریکا از روز دوشنبه، اکنون دیوید لامی وزیر خارجه انگلیس از ارتباط برقرار کردن کشورش با تحریرالشام خبر داده است. مهر از قول او نوشت: «لندن با هیأت تحریر الشام ارتباط دیپلماتیک برقرار کرده است... ما به‌دنبال استفاده از تمامی ابزارهای ارتباطی با تحریرالشام ازجمله ارتباط دیپلماتیک با این گروه هستیم.» مهر افزوده است: «دولت انگلیس در جدیدترین اقدام خود برای نزدیکی به تحریرالشام از بسته کمک‌های ۵۰میلیون پوندی به سوریه خبر داد  که شامل مواد غذایی، چادر، کمک‌های اولیه، و دیگر اقلام بشردوستانه می‌شود.»

 تحریم‌های سوریه حذف می‌شود؟
پس از مطرح شدن احتمال حذف تحریم‌های آمریکا علیه سوریه در اواخر حکومت اسد، اکنون غربی‌ها درصدد بازی با این کارت برای پیشبرد طرح‌های خود از طریق حکام سوریه هستند. هر چند برخی نمایندگان کنگره آمریکا و کایا کالاس مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده‌اند برای لغو تحریم‌های سوریه عجله‌ای در کار نیست و این روند بستگی به عملکرد حکومت جدید سوریه دارد.

حمله اسرائیل به طرطوس با بمب اتمی تاکتیکی؟
بامداد دوشنبه حوالی ساعت 3:00 به وقت محلی، رسانه‌ها از وقوع انفجارهای مهیب در بندر طرطوس سوریه بر اثر حملات رژیم صهیونیستی خبر دادند. ساعتی بعد خبر رسید پس از این انفجارها زلزله سه ریشتری در مناطقی از کشور سوریه احساس شده است. این مسئله سبب شد رسانه‌ها از احتمال استفاده رژیم صهیونیستی از بمب‌های سنگرشکن یا سلاح‌های اتمی تاکتیکی علیه مواضع نظامی سوریه، سخن بگویند. هرچند برخی منابع نیز حمله مذکور را به سبب وجود مهمات سنگین در سایت مورد حمله در طرطوس اعلام کرده‌اند. در رابطه با حملات جدید اسرائیل به سوریه و حمله مورد اشاره در طرطوس شبکه العالم گزارش داد: «یک رسانه عبری از حمله هوایی بامداد دوشنبه اسرائیل به چندین نقطه و انبار مهمات در حومه شرقی طرطوس که منجر به وقوع انفجار شدید شد، به‌عنوان «هیروشیما در طرطوس» یاد کرد.» العالم ظهر دوشنبه ضمن اشاره به حمله اسرائیل علیه یک پایگاه نظامی در بوکمال دیرالزور گزارش داد: «حملات تجاوزگرانه رژیم صهیونیستی در ساعات گذشته 12سایت رادار، پدافند هوایی و انبارهای تسلیحات استراتژیک را هدف قرار داده است.» به گفته کارشناسان، سلاح‌های تاکتیکی از بمب‌های معمولی بزرگتر و مخرب‌ترند و نوع اتمی آن‌ انفجارهای قوی ایجاد می‌کند هرچند به اندازه
بمب های اتمی بسیار سنگین، مخرب نیستند.

اشغال 276کیلومترمربع از خاک سوریه توسط اسرائیل
مشرق نیوز هم در گزارشی با اشاره به ادامه پیشروی زمینی اسرائیل در خاک سوریه نوشت: «صهیونیست‌ها در منطقه مجدل الشمس مواضع خود را در رشته کوه‌های حرمون(جبل الشیخ) و شهرک‌های اشغالی حومه در جنوب غرب دمشق و هم مرز با لبنان تثبیت کردند؛ این رشته کوه‌ها با ارتفاع حدود ۳هزار متری بر بخش وسیعی از استان‌های درعا، سویداء، حومه دمشق، نقاطی از بادیه سوریه، منطقه بقاع در شرق لبنان، شمال اردن، دریاچه طبریا در فلسطین اشغالی و جولان اشغالی اشراف کامل دارد...رژیم صهیونیستی با پیشروی در غرب و شمال غرب استان قنیطره و جنوب غرب استان دمشق حدود ۲۷۶کیلومترمربع را به اشغال در آورده است.»
عصر دوشنبه نیز فارس از قول المیادین گزارش داد صهیونیست‌ها وارد سه روستای «القصیر»، «کویا» و «معریا» واقع در استان «درعا» و در مجاورت مرز اردن با سوریه شدند... همچنین نظامیان اسرائیلی تا عمق 26کیلومتری منطقه سفوح در جنوب دمشق و در امتداد مرز لبنان پیشروی کردند.

نگاهی به نقش مخرب ترکیه در سوریه و تغییر معادلات منطقه
پیوند عثمانی‌گری و صهیونیسم

با حمایت ترکیه از شورشیان سوریه و سقوط حکومت سوریه به ریاست اسد، اکنون مشخص شده است که ترک‌ها در پروژه منطقه‌ای خود درصدد ایفای نقش اصلی و تعیین‌کننده در معادلات هستند و در این راستا سه برنامه را در دستور کار قرار داده اند: 1-گره زدن منافع امنیتی خود به آمریکا و اسرائیل 2-حذف جریان مقاومت با محوریت ایران 3-پیشبرد پروژه عثمانی‌گری و پانترکیسم. بر این اساس می‌توان گفت ترکیه درصدد است که دوران‌گذار جهان را در همکاری با آمریکا و اسرائیل طی کند و با گره زدن منافع خود به آنان، نقش خود را در عرصه منطقه‌ای و جهانی ارتقا دهد. در چارچوب این برنامه، تضعیف محور مقاومت با دامن زدن به حمایت از شورشیان سوری و شکاف شیعی-سنی و تقویت طیف افراطی اخوانی-سلفی در دستور کار اردوغان است. ترک‌ها می‌دانند با محوریت تفکر مقاومت ضدصهیونیستی و بقای این تفکر، مجالی برای محوریت یافتن ترکیه در عرصه منطقه فراهم نمی‌شود لذا باید مقاومت شیعی یا جریان‌های سنی نزدیک به شیعه، تضعیف و به عکس طیف اخوانی-سلفی ضد‌شیعه، اما بدون اندیشه مقاومت در برابر غرب و اسرائیل را تقویت کند.  در این چارچوب ترک‌ها کار پیچیده‌ای در پیش دارند. رشد اخوانی‌گری در مصر و اردن به ضرر ترک‌ها، اما در قطر و سوریه به نفع آنان است. حماس، با ریشه‌های اخوانی اما نزدیک به ایران و اهل مقاومت نیز از دیگر موانع ترکیه در این مسیر هستند. در برنامه سوم نیز که مکمل پروژه اول و دوم است، ترویج عثمانی گری و پانترکیسم در دستور کار اردوغان قرار دارد. این مسئله از نگاه رقابتی ترکیه به ایران و دید تاریخی ترک‌ها به‌عنوان ادامه حکومت عثمانی به ایران به‌عنوان یک قدرت شیعی با سرزمین پهناور و پرجمعیت که سال‌ها با عثمانی‌ها درگیر بوده است، ناشی می‌شود. عثمانی گری سکولار ترکیه، نه اندیشه مقاومت و استکبارستیزی درون خود دارد نه همگرایی با کشورهای مبارز دارای مذهب شیعی همچون ایران و یمن. لذا علاوه بر تضعیف ایران و مقاومت، خطری هم برای آمریکا و صهیونیسم ندارد و فایده آن برای ترک‌ها محوریت گرفتن در آسیای میانه و قفقاز و افزایش نفوذ در خاورمیانه به شرط محقق شدن تضعیف ایران و مقاومت است. بر این اساس ترکیه با وجود مواضع ظاهری در حمایت از یکپارچگی سوریه، ابایی از کمک به تجزیه این کشور و الحاق بخش‌هایی از آن ندارد و تغییرات ژئوپلیتیکی در غرب آسیا و قفقاز را در جهت منافع خود می‌بیند. طرح کریدور زنگزور و مداخله در براندازی حکومت سوریه از سوی ترک‌ها در چارچوب این پروژه‌ها و به سود اسرائیل است. هر چند در بلندمدت اسرائیل به سراغ تضعیف نقش ترک‌ها و به حاشیه راندن آنان نیز خواهد رفت.


تعداد بازدید :  49