اهمیت و ارزش صبحانه برای سلامتی بسیار فراوان است و نهتنها برای کودکان، بلکه برای تمام ردههای سنی مؤثر و مفید است. کسانی که از خوردن صبحانه صرفنظر میکنند، آسیبهای جدی به بدن خود وارد میکنند و در هنگام ناهار نیز بااشتهای بیشتری شروع به خوردن میکنند که درنتیجه چاقی و اضافهوزن را به دنبال خواهد داشت.
تاثیر صبحانه بر سلامت کودکان
یکی از دلایلی که کودکان از خوردن صبحانه صرفنظر میکنند این است که تازه از خواب بیدار شده و میلی به خوردن صبحانه ندارند و در عوض در خوردن ناهار و شام جبران میکنند که این کار بسیار اشتباه است، بیشتر کودکان از خوردن صبحانه دوری میکنند و با بهانههای مختلف خود را توجیه میکنند. در این زمینه والدین باید بسیار دقت کنند که کودکان خود را بدون خوردن صبحانه به مدرسه نفرستند، یکی از راهکارهای مناسب برای افزایش اشتهای آنها ایجاد تنوع در صبحانه است. اگر صبحانه در هرروز تکراری و به یک صورت باشد، میل و رغبت به آن کاهش پیدا میکند. پس با درست کردن صبحانههای متنوع و رنگارنگ اشتهای کودکان را به خوردن ترغیب کنید. عدهای از كودكان انواع غذاهای گرم مانند انواع ساندویچ، عدسی و ... را به نسبت صبحانههای معمول بیشتر دوست دارند. توجه به این خواسته كودكان راهکاری مناسب برای ایجاد تمایل به مصرف صبحانه است. رعایت مواردی مانند چیدن سفره زیبا بر اساس تمایلات كودك، استفاده از رنگهای شاد مانند نارنجی، صرف صبحانه توسط خود والدین و فراهم كردن محیطی بهدوراز نگرانی و استرس و انتقال حس دوست داشتن به فرزندان باعث تحریك اشتهای كودكان و افزایش تمایل آنها به مصرف این وعده مهم میشود.
مزایای خوردن صبحانه
تقویت و بهبود سوختوساز بدن
صبح هنگام و زمانی که از خواب بیدار میشوید، سطح قند خونتان بهطور طبیعی کم است؛ زیرا بدن شب گذشته از ذخایر قند خود برای سوخترسانی استفاده کرده است. این امر باعث میشود که سوختوساز بدن شما بهطور خودکار آغاز شود، به همین دلیل است که صبحها احساس لاغری میکنید؛ اما هنگامیکه یک صبحانه غنی از مواد مغذی میخورید، مجدداً سوختوساز بدنتان آغاز میشود تا از این طریق انرژی لازم برای فعالیتهای روزانه تأمین شود.
جلوگیری از چاقی و اضافهوزن
اگر اهل میل کردن وعده صبحانه نیستید، بدن خود را از سوخت موردنیاز برای شروع روز محروم میکنید. درنتیجه، بدن انرژی کافی برای انجام کارهای روزانه را نخواهد داشت. این امر منجر به پرخوری در طول روز میشود. کسانی که کربوهیدرات فرآوری شده فراوانی مانند غلات شیرین، انواع شیرینی، نان سفید، ژله و سایر غذاهای فرآوری شده را برای صبحانه انتخاب میکنند نیز دچار پرخوری میشوند.
تأثیرات مثبت بر حالات روحی و عملکرد مغز
صبحانه، بهعنوان وعده اصلی، نقش مهمی در نحوه عملکرد مغز دارد. مغز اندام پیچیدهای است که برای داشتن عملکرد بهتر، به مواد مغذی مختلفی نیاز دارد. به همین دلیل است که بیشتر افرادی که صبحانه نمیخورند، احساس کسلی و خوابآلودگی دارند.
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
مشکلات قلبی با تغییرات هورمونی برای حفظ سطح قند خون و گرایش به افزایش وزن در بیمارانی که از صبحانه صرفنظر میکنند، ارتباط مستقیم دارد. این تغییرات منجر به ایجاد پلاکتهایی در عروق شده و شانس ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش میدهد؛ بنابراین، اهمیت صبحانه را در حفظ سلامت افراد، بهخصوص افراد مستعد بیماریهای قلبی و عروقی نباید دستکم گرفت.
کاهش احتمال ابتلا به دیابت
نخوردن یک صبحانه مقوی و سالم، سطح قند خون شمارا مختل میکند. همچنین زنانی که بهطور مرتب صبحانه نمیخورند، حدود 20درصد خطر ابتلایشان به دیابت نوع 2 را افزایش میدهند.