[ شهروند] شنبه، شنبه پر سر و صدا و پر مجادلهای بود. آلودگی هوا و بیبرقی و پایان دلار نیمایی و لنگ در هوایی فیلترینگ به کنار، همچنان مباحث مربوط به سوریه و ترامپ و برجام و صدالبته قانون حجاب در فضای رسانهای مکتوب و مجازی مطرح بودند. بعضیها گاف میدادند و بعضیها نصیحت میکردند و بعضیها هم نتیجه میگرفتند. واقعا انتخاب مطالب این صفحه دقت میخواست و ظرافت. با اینهمه این روزها پای خیلی از غایبین سیاسی دوباره به فضای تحلیل و گفتمان در کشور باز شده که میتواند نشان از تلاش همه گروهها برای تقویت گفتمان وفاق باشد.
بهزاد نبوی: مراقب شیطنتهای اسرائیل و همفکرانش در داخل باشیم
بهزاد نبوی، فعال سیاسی اصلاحطلب، در گفتوگویی با روزنامه اعتماد ضمن بازخوانی تحولات داخلی و منطقهای از ضرورتهای ورود به عصر تازه میگوید.
«تدبیر مسعود پزشکیان در تحولات اخیر بسیار تعیینکننده بوده است. اگر به جای پزشکیان، سعید جلیلی رئیسجمهور بود، ایران امروز احتمالا درگیر جنگ بزرگی شده بود که نتایج غیرقابل پیشبینی داشت. البته خوشبختانه سایر سران قوا (قوه قضاییه و مقننه) هم مواضع تندی در قبال موضوعات منطقهای نداشتند.»
این رویکردهای مقامات مسئول و روسای قوا باعث شد با وجود همه شعارها و سر و صدایی که تندروها راه میاندازند، کشور به سمت تندروی سوق پیدا نکند. معتقدم از نظر نظامی ایران طلبی از اسرائیل ندارد. هم در عملیات وعد صادق ۱ و هم در وعد صادق ۲، ایران پیشدستی کرد و اسرائیل هم واکنش خفیفی نشان داد. اگر وعده صادق ۳ انجام نشود، ایران چیزی را از دست نداده و اتفاقا ابتکار عمل را هم در دست دارد.
به گزارش اعتماد، او میگوید باید مراقب شیطنتهای اسرائیل و همفکرانش در داخل باشیم.
جلیلی: گفتن «سلاح خود را زمین میگذاریم» هزینه دشمن را در نبرد کم میکند
اما در دیدگاه مقابل میتوان سراغ سعید جلیلی رفت. نماینده رهبری در شورایعالی امنیت ملی، در نشست «ایران آینده و تشکل پیشرفت» که در حوزه هنری برگزار شد، گفت: امروز باید ابعاد مختلف شرایط فعلی مشخص شود تا هر فرد بتواند به خوبی نقش خود را در این جبهه تعریف کند و همچنین نسبت بین مقاومت و پیشرفت در کشور مشخص شود. بعضاً شاهد مطرح شدن دوگانههایی جعلی مانند دوگانه مقاومت و پیشرفت در جامعه هستیم که گفته میشود اگر بخواهیم پیشرفت داشته باشیم، باید مقاومت را کنار بگذاریم! عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه در همین دنیایی که ادعای تمدن دارد، دشمن، دانشمندان را مورد هدف قرار میدهد، ادامه داد: همین مردک نخستوزیر رژیم صهیونیستی نام شهید فخریزاده را مطرح کرد و دست به ترور ایشان زد. در حدود ۱ سال بیش از ۴۰ هزار نفر زن و کودک کشته میشوند و امروز نیز جنایت جدیدی را در غزه مرتکب شدند. در مقابل، شاهد سکوت مجامع امنیتی بینالمللی هستیم. موضوع رژیم صهیونیستی، بسیار فراتر از یک سرزمین یا رودخانه یا حدود مرزی است.جلیلی در ادامه، افزود: در چنین حرکتی، اینکه صورت مسئله را غلط مطرح کنیم و بگوییم «ما سلاح خود را زمین میگذاریم» یا «از فلسطینیها فلسطینیتر نیستیم»، باعث کاهش هزینههای دشمن در این نبرد خواهد شد درحالیکه به اذعان سران رژیم صهیونیستی، هدف ایران است.
نماینده رهبری در شورایعالی امنیت ملی در ادامه اظهار کرد: دشمن با سختافزار خود، بیشاز ۵۰ هزار نفر را به شهادت میرساند، اما به تعبیر مقام معظم رهبری، نرمافزار مقاومت قویتر میشود. امروز تلاش دشمن بر این است که در نرمافزار مقاومت، تردید ایجاد کند. اگر این نرمافزار لطمه بخورد، دشمن بدون هیچ هزینهای به اهداف شوم خود خواهد رسید. امروز همه جهان شاهد اتفاقات سوریه هستند که نه امنیتی حاصل شده و نه رفاهی، بلکه در مقابل، تمام زیرساختهای سوریه نابود و دانشمندان سوری بهدست رژیم صهیونیستی ترور میشوند. اتفاقات سوریه، نشان میدهد اگر نرمافزار مقاومت از بین برود، دشمن سختافزار خود را با تمام قدرت وارد میدان میکند، زیرا دیگر هیچچیز جلودار او نیست.
جلیلی با حمله مجدد به برجام گفت: وقتی نرمافزار مقاومت مورد تردید واقع شود، دشمن دست توافق بهسوی شما دراز میکند و بعد از آنکه شما به تمام تعهدات خود عمل کردید (و مواد هستهای خود را خارج کردید)، او از توافق خارج میشود و رئیسجمهور وقت دشمن (اوباما) اذعان میکند که بدون شلیک حتی یک گلوله توانست به اهداف خود برسد! او ادامه داد: لازمه ایستادگی در برابر چنین دشمنی، قوی شدن و قوی بودن است. امروز لازمه پیشرفت و قدرت کشور، هدف قرار دادن رشد اقتصادی ۸ درصد است نه پیشبینی رشد زیر ۴ درصد!
مردم سوریه از وضعیت خسته بودند
در این میان کیهان قدری به موضعگیری معتدلانهتر دچار شده است. روزنامه کیهان به واکاوی دلایل عدمهمراهی مردم و ارتش کشور سوریه با بشار اسد پرداخته است.این روزنامه در ستون کیهان و خوانندگان نوشت: درخصوص علت سقوط سریع حکومت بشار در سوریه و عدممقاومت مردم و ارتش این کشور واقعیت این است که جنگ طولانی سوریه با گروههای تروریستی، از بین رفتن زیرساختها، تحریمهای پیچیده آمریکا علیه سوریه موسوم به سزار، تصرف مناطق گازی و نفتخیز سوریه بهدست ارتش آمریکا، تصرف ادلب بهدست تروریستها و حملات متناوب هوایی رژیم صهیونی، وضعیت اقتصادی و اجتماعی سوریه را بهشدت تضعیف و شکننده کرده بود. در این وضعیت سخت مردم و ارتش، توان و انگیزه جنگ دیگری را نداشته و خسته از وضع موجود به امید آیندهای جدید و روشن، از حکومت اسد دل کنده و در برابر تحریرالشام ایستادگی نکردند.
سیدمحمد مرندی؛ ماجرای توییت جنجالی که حذف شد!
حالا در این آشفته بازار تحلیلها و تهدیدها، سیدمحمد مرندی، تحلیلگر سیاست خارجی و استاد دانشگاه تهران، در واکنش به خبری مبنی بر طرح ایده حمله به تاسیسات هستهای ایران در تیم ترامپ، نوشت: «مشکل جزئی؛ پایگاه هوایی العدید آمریکا در قطر کوچک است. درصورت تجاوز [به سایتهای هستهای ایران]، تاسیسات و زیرساختهای گاز طبیعی در قطر به کلی نابود میشود. از اینرو گاز طبیعی از دوحه وجود نخواهد داشت. از این رو، قطر وجود نخواهد داشت. همهچیز به همین جا ختم نمیشود.» مرندی ساعتی بعد این توییت که واکنشهای زیادی برانگیخت را حذف کرد. به گزارش فرارو، مرندی متولد آمریکا و استاد زبان انگلیسی دانشگاه تهران است که بهخاطر تسلطش به این زبان، همواره بهعنوان کارشناس در شبکههای بینالمللی حضور پیدا میکند. او پیش از این مشاور رسانهای تیم مذاکرهکننده هستهای بود. مرندی تا قبل از این اظهارنظر که حمله به یک کشور همسایه را تجویز میکرد، با تئوری ای زمستان سخت اروپا شناخته میشد. تئوری که باعث تعلل دولت سیزدهم در توافق با کشورهای غربی شد، چون بیان میکرد که آنها بهخاطر قطع گاز دریافتی از روسیه، بهناچار به سمت ایران روی خواهند آورد.
سخنان علی شمخانی اختلافات کهنه را زنده کرد
محمدجواد روح، سردبیر روزنامه هممیهن هم سراغ اظهارنظرهای شمخانی رفته است. او در یادداشتی با عنوان «خط ۳ جدید» به اظهارات اخیر علی شمخانی درباره تحولات خارجی و مذاکرات هستهای واکنش نشان داده است.
او در این زمینه نوشت: صدای پای ترامپ، پیشاپیش واکنشها را برانگیخته است. در نقاط مختلف دنیا، سیاستمداران و نظریهپردازان فعال شدهاند تا راهی بیابند برای مواجهه با این چهره پیشبینیناپذیر و این رئیسجمهور نامتعارف. در این میان، سیاستمداران و تصمیمگیرندگان کشورهایی که در دوره نخست ریاستجمهوری ترامپ بیش از دیگران طعم سیاستها و رویکردهای او را چشیدهاند، بیش از دیگران دغدغه بازگشت او را دارند؛ هرچند در ظاهر بکوشند نگرانی خود را منکر شوند، اما این تلاش بیحاصل است و دُم خروس از جایی بیرون میزند.
مصاحبه اخیر علی شمخانی، دبیر سابق شورایعالی امنیتملی، یکی از این نشانههاست. او سومین دبیر سابق شورایعالی امنیتملی است که در هفتههای اخیر به میدان آمده و تلاش دارد با فعالیتهای سیاسی و رسانهای، بر مسیر پرشتاب تحولات خارجی ایران تأثیر گذارد.
شمخانی نه همچون لاریجانی در مقام حامی و همراه سیاست احیای برجام و متحد روحانی و ظریف و پزشکیان ظاهر میشود و نه مانند جلیلی، صادقانه نقش مخالف برجام و ازسرگیری مذاکرات را بازی میکند. گویی، قالیباف و شمخانی در میانه خط یک (میانهروها) و خط دو (تندروها) نقش «خط۳» را بازی میکنند؛ عنوانی که در صفبندیهای اوایل انقلاب ریشه دارد، اما امروز چهرهها و نیروهایی متفاوت این خط را نمایندگی میکنند. قالیباف و شمخانی شاخصترین نمادهای «خط۳ جدید» هستند.
آغاز دوباره پروژههای سریالی هنجارشکنی
از همه گفتیم و نمیشود از پرستو احمدی چیزی نگفت. ماجرای انتشار ویدئوی اجرای بدون حجاب «پرستو احمدی» خواننده زن در یک کاروانسرای تاریخی، موجی از تحلیلها، واکنشها و بازتابهای رسانهای را به همراه داشت.
روزنامه جوان در مطلبی با عنوان «آغاز دوباره پروژههای سریالی هنجارشکنی» کنسرت پرستو احمدی را ساختارشکنانه توصیف کرده و معتقد است این اقدام با توجه به جریانات اخیر درباره مصوبه حجاب میتواند پروژهای هدفمند تلقی شود.این روزنامه در اینباره نوشت: همزمانی این ماجرا با اجرای لایحه عفاف و حجاب و شوآف تراشیدن موی سر ازسوی یک بازیگر زن، موضوع را از یک رخداد ساده به پروژهای هدفمند برای تضعیف نظام فرهنگی کشور تبدیل کرد، اما آیا خوانندگی زنان در ایران موضوع جدیدی است؟ آیا کنسرتهای زنان در ایران ممنوع بوده است؟
پرستو احمدی، بهعنوان فردی که از سالهای قبل در فضای مجازی به بازخوانی قطعات موسیقی میپرداخت، در چند سال اخیر مورد توجه رسانههای معاند قرار گرفت. این رفتار، از منظر جامعهشناسی کنش نمادین اعتراضی تلقی میشود، زیرا در جامعه ایرانی، برخی از این قطعات موسیقی، نمادهای اعتراض سیاسی و فرهنگی شناخته میشوند.
اما نکته قابلتأمل این است که ویدئوی اخیر وی به جای آنکه صرفاً یک اجرای موسیقی باشد، همزمان با اجرای لایحه عفاف و حجاب منتشر شد. این همزمانی، تصادفی بهنظر نمیرسد، زیرا دقیقاً مشابه آنچه در گذشته نیز شاهدش بودیم، این ویدئو به سرعت در رسانههای معاند ازجمله بیبیسی فارسی و ایراناینترنشنال بازنشر شد. هدف از این عملیات رسانهای، تقابل فرهنگی و تحریک افکار عمومی داخلی بود، بهویژه که این اتفاق همزمان با شوآف تراشیدن موی سر از سوی آناهیتا همتی رخ داد.
کیهان: باید به انتقادهای دلسوزانهای که از قانون عفاف وحجاب میشود، توجه کرد
دست آخر هم برویم سراغ قانون حجاب. روزنامه کیهان در یادداشت روز خود با عنوان «اصل حجاب را نشانه گرفتهاند» از پوشش برخی افراد در جامعه ابراز نگرانی کرد. این روزنامه در اینباره نوشت: بسیاری از والدین و حتی افرادی که شاید در ظاهر حساسیت کمتری روی این موضوعات داشته باشند، نگرانی خود از تلاش برای گسترش بیحجابی در جامعه و اثرات ویرانگر این رفتار در خانوادهها و جوانان را ابراز میکنند. حتی بانوانی که در ظاهر ممکن است با حجاب کامل اسلامی هم مقداری فاصله داشته باشند، وقتی پای صحبت از تأثیرات منفی و مخرب گسترش بیحجابی روی جوانان، خانوادهها و روابط زوجین به میان میآید؛ تأکید میکنند که مخالف بیحجابی و رها بودن این مسئله مهم در جامعه هستند.
در سالهای اخیر اما مسئله حجاب زنان ایرانی بیش از پیش در رسانهها، فضای مجازی و شبکههای اجتماعی، کانالهای ماهوارهای، اظهارنظر سیاستمداران غربی و... مورد توجه و تخریب قرار گرفته است و شاهد هجمه گستردهای برای ترویج بیحجابی و ممانعت و تخریب هرگونه تلاش برای ترویج حجاب در جامعه از سوی این جریانات هستیم. متأسفانه تحتتأثیر این تلاشها و القائات پر حجم رسانهای و عوامل دیگر و در سایه انفعال، تعلل و رخوت عجیب متولیان فرهنگی جامعه و شماری دیگر از مسئولان امر و دستگاههای مربوطه؛ برخی زنان و دختران جامعه برخلاف اکثریت زنان و دختران کشورمان که اهل رعایت حجاب و رفتار عفیفانه هستند، در دام تن دادن به کشف حجاب افتادهاند.
باید ضمن توجه ویژه بهکار فرهنگی و تبیین هنرمندانه و جذاب فلسفه حجاب، با تحرکات مشکوک افراد و رسانهها و دستهای پشت پردهای که عامدانه برای زمین زدن حجاب به میدان آمدهاند برخورد کرد.
این روزها سخن از قانون جدید حجاب و تصویب و ابلاغ آن فراوان است و طیفهای مختلف از موافق، منتقد و مخالف درخصوص آن ابراز نظر میکنند. ضمن اینکه باید پذیرفت رعایت واجب شرعی و اجتماعی حجاب امری مهم است و نمیتوان آن را مورد بیتوجهی قرار داد؛ باید اذعان داشت که در کنار لزوم توجه بهکار فرهنگی و تبلیغی که میتواند بسیار مؤثر باشد و بارها اثر آن را دیدهایم، در فضای انفعال و بیقانونی نمیتوان حد یقفی برای بیحجابی و برهنگی و حرمت شکنیها متصور بود. طبیعتاً قانون جدید درصورت ابلاغ برای همه لازمالاجرا میشود اما میتوان در کنار تبیین دقیق الزامات و مواد این قانون، با شنیدن حرف منتقدان دلسوز و پاسخ مستدل به مخالفانی که گاه بهنظر میآید برخی از آنها به بهانه مخالفت با قانون حجاب مشغول زیر سؤال بردن اصل حجاب هستند، اگر جایی نیازمند اصلاح و بازنگری است مورد توجه قانوننویسان قرار گیرد و اگر جایی به غلط دچار سوءبرداشت شده است به درستی تبیین شود.