شماره ۳۲۲۹ | ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۲ آذر
صفحه را ببند
گزارش «شهروند» از جزئیات طرح «ماهتاب» که برای حمایت از کودکان کم بضاعت اجرا شد
زمزمه فردای روشن در گوش کودکان

  [ سیما فراهانی ] طرح ماهتاب این بار برای حمایت از کودکان محروم در کوره‌های آجرپزی توسط داوطلبان هلال‌احمر اجرا شد. ۵۰ نفر از نیروهای داوطلب جمعیت هلال‌احمر، سازمان جوانان و سازمان امداد و نجات در اجرای این طرح شرکت داشتند. آنها با ساخت یک کارگاه بزرگ تفریحی شامل ۱۵ ایستگاه در زمینه‌های ورزشی، بازی فکری و هیجانی، نقاشی و ساخت ابزار خلاقانه، حال و هوای کودکان حاشیه شهر را عوض کردند. بچه‌ها از سنین ۳ تا ۱۲ سال در این کارگاه‌های آموزشی به سبک بازی‌های خلاق شرکت کردند و ضمن آموزش مهارت‌های فردی و با کار داوطلبی آشنا شدند. این یکی دیگر از برنامه‌های تاثیرگذار داوطلبان جمعیت هلال‌احمر بود که بازتاب بسیار گسترده‌ای داشت و کودکان زیادی در کوره‌های آجرپزی توانستند لحظات شادی را تجربه کنند. آنها ضمن تجربه این دقایق شاد، توانستند با فرهنگ‌های مختلفی آشنا شده و یاد بگیرند که در اوج سختی نیز می‌توانند آینده‌ای درخشان برای خود رقم بزنند.

 ایجاد انگیزه برای کودکان آسیب‌دیده
صفا عباسی که از چهارده سال پیش به عضویت داوطلب جمعیت هلال‌احمر درآمده، سال‌هاست که با بچه‌های کوره‌های آجرپزی در ارتباط است. به درددل آنها گوش داده و در تمام این سال‌ها تلاش کرده که بتواند آنها را به آینده‌ای درخشان امیدوار سازد.
این داوطلب که در برنامه بازی و تفریح باز هم کنار کودکان آجرپزی بود، در گفتگو با خبرنگار «شهروند» می‌گوید: «از سال 89 فعالیتم با جمعیت را آغاز کردم. بیشتر در حوزه اعتیاد و آسیب‌های اجتماعی فعال بودم. از سیل گرگان بود که با هلال‌احمر آشنا شدم. در حوزه اعتیاد بیشتر به عنوان مددکار فعالیت داشتم. به این صورت که هر هفته به اطراف تهران مثل، خاوران، شوش و کوره‌های آجرپزی سر می زدیم. به صورت گروه‌های داوطلب به سراغ معتادان می‌رفتیم. درکنار آنها شام یا ناهار می‌خوردیم و بچه‌های آسیب‌دیده را برای ترک اعتیاد تشویق می‌کردیم. با آنها صحبت می‌کردیم و سعی داشتیم هرطور شده آنها را برای ترک راضی کنیم. بعد آنها را به موسسه طلوع بی‌نشان‌ها یا کمپ‌های دیگر معرفی می‌کردیم. در حوزه کودکان کار هم فعال هستم. مثلا هر هفته سر چهارراه‌های مختلف داخل تهران یا کرج می‌رویم. بچه‌های کار را پیدا کرده با آنها گفتگو می‌کنیم. خیلی از بچه‌ها ما را می‌شناسند. در مورد مسایل درسی با آنها صحبت می‌کنیم. اگر بیماری خاصی داشته باشند، آنها را به خیران یا بیمارستان‌های مختلف برای درمان معرفی می‌کنیم. حمایت روانی هم داریم. درکل به امور کودکان کار رسیدگی می‌کنیم.»

حال این بچه‌ها نسبت به سال‌های قبل خیلی فرق کرده است
داوطلب جمعیت هلال‌احمر، در ادامه صحبت‌هایش به اجرای برنامه در کوره‌های آجرپزی اشاره می‌کند و می‌گوید: «ما یک فضایی در آن منطقه ایجاد کردیم تا بتوانیم با بچه‌ها بازی کنیم و به آنها هدیه هم بدهیم. چند بازی فیزیکی و حرکتی و آموزشی آماده کردیم. در حدود دو تا سه ساعت بازی کردیم. بعد از آن بسته به امتیاز هرکدام از آنها در بازی، جایزه‌ای جداگانه دادیم. شال و کلاه و دستکش بین آنها توزیع کردیم. قصدمان این بود که حال خوب را تجربه کنند. یک فضای مشخصی ایجاد کردیم و بچه‌ها را آنجا بردیم. بازی‌های ذهنی، هوشی، سرعتی و آموزشی با آنها تجربه کردیم. آنها را تشویق کردیم که اگر از این بستر یک نفر هم بتواند مسیر زندگی‌اش را تغییر دهد، می‌تواند به هم‌نوع خودش هم کمک کند و انگیزه‌ای باشد برای بقیه کسانی که مثل او زندگی می‌کنند. اوایل وقتی با آنها حرف می‌‌زدم، ذهنشان پر بود از اینکه ما بدبخت هستیم و تا ابد همینطور زندگی می‌کنیم. برای همین اصلا قدم در راه تغییر کردن نمی‌گذاشتند. ولی وقتی ما به آنجا رفتیم، با چشم خود دیدند که آدمهایی هم هستند، به ما انگیزه و به درددل ما گوش دهند. برایشان امکانات فراهم کردیم که از درد رها شوند. من احساسم این است حال این بچه‌ها نسبت به سال‌های قبل خیلی فرق کرده است. ما سعی داریم آنها را از بزه و آسیب دور کنیم.»

کودکان را با تحصیل آشتی دادیم
این داوطلب در ادامه صحبت‌هایش می‌گوید: «من خودم سال‌ها در منطقه کوره‌های آجرپزی، رفت‌و آمد داشتم. به مرور بچه‌های این مناطق را پیدا کردیم. می‌خواستیم ببینیم که درد و آسیب کجاست تا بتوانیم التیامی باشیم بر این دردها. مخصوصا کودکان برای ما اهمیت بسیار زیادی داشتند.
. می‌خواستیم زاویه دید دیگری به آنها نشان دهیم. اینکه بدانند اگر زندگیشان در بستر آسیب است، می‌توانند از پس این سختی‌ها آینده‌ای درخشان و نور، امید و انگیزه داشته باشند. بدانند در پس تمام دردهایی که دارند، می‌شود تغییر کرد. بیشتر از لحاظ فرهنگی بر روی آنها کار می‌کنیم که یاد بگیرند، خودشان عامل تغییر باشند. ما به آنجا می‌رویم و می‌گوییم از جنس شماییم، شما را درک می‌کنیم و به یادتان هستیم.
سعی می‌کنیم عقده و کمبود این بچه‌ها را کاهش دهیم. چراکه من معتقدم، این کودکان تکه بزرگی از بدنه جامعه هستند و اگر آسیب ببینند، این آسیب‌ها به خود بدنه جامعه و ما برمی‌گردد. بسیاری از این بچه‌ها مجبورا نیمه وقت کار کنند. امکانات رفاهی چندانی ندارند. ما طی این سال‌ها تلاش کردیم آنها را با مدرسه آشتی دهیم. چون تحت آسیب هستند، خیلی‌هایشان به درس و تحصیل حتی فکر هم نمی‌کنند. ما در این سال‌ها به آنها آموزش دادیم که از تحصیل غافل نشوند. الان که به آنجا می‌رویم، می‌بینیم بیشترشان نه‌تنها تشویق به ادامه تحصیل شدند بلکه با وجود مشکلات و سختی‌ها، مدرسه را رها نکردند. حتی چند نفرشان به من مراجعه کردند و گفتند که زبان یاد بگیرند تا آینده درخشان‌تری داشته باشند.
 بین آنها اتباع هم هستند که به خاطر فقر ادامه تحصیل نداده بودند. ما آنها را هم تشویق کردیم و گفتیم اشکالی ندارد که هم درس بخوانید و هم کار کنید. به آنها گفتیم می‌شود کنار این سختی‌ها مسیر زند‌گی‌ات را تغییر دهی.»

مسابقات فرهنگی و توزیع لباس گرم برای کودکان کم بضاعت
روشنعلی پاشایی، رئیس جمعیت هلال‌احمر شهرری نیز در این برنامه شرکت داشت. او نیز در خصوص اجرای این طرح به خبرنگار «شهروند» می‌گوید: «مسابقات فرهنگی و توزیع لباس گرم در روستای قاسم‌آباد جاده امام رضا(ع) برای کودکان کم بضاعت این روستا با حضور داوطلبان و تیم سحر شهرستان ری و معاونت داوطلبان استان تهران انجام گرفت. در این برنامه، مناطق محروم حاشیه جنوب و جنوب شرقی تهران که اغلب در کوره‌های آجرپزی مشغول به کار هستند مورد بازدید قرار گرفت. برای التیام حال کودکان این منطقه، گروه داوطلب این جمعیت برنامه‌ها و مسابقات شادی را در نظر گرفت و هدایای هر چند ناچیز برای این کودکان در نظر گرفت و تقدیمشان کرد تا هر چند کوتاه از دغدغه و مشکلات خانوادگی به دور باشند. ما اینگونه برنامه‌ها را سال‌هاست که انجام می‌دهیم. هم در مناطق کوره‌های آجرپزی و هم در بعضی مناطق که گرمخانه دارند. سالی یک بار در مناسبت‌های مختلف به سراغ آنها می‌رویم و برنامه‌های متنوعی را ایجاد می‌کنیم. امسال هم به مناسبت روز داوطلب این کار را انجام دادیم. در کوره پزخانه‌های  قاسم‌آباد، لباس گرم توزیع کردیم. چون اکثرا از اقشار کم بضاعت و بی بضاعت هستند، به بچه‌ها خیلی بی‌توجهی می‌شود. بیشتر روی بحث معیشتشان تمرکز دارند. برای همین سعی کردیم که به بچه‌ها روحیه دهیم. سرگرمی و بازی برایشان تدارک دیدیم. برای آنها که لباس گرم ندارند، کاپشن تهیه کردیم. بخش مهمی از کوره پزخانه‌ها را پوشش دادیم. بچه‌ها خیلی خوشحال شدند و حالشان بهتر شد. در این چند ساعت تجربه‌های خوبی را
کسب کردند.»

 


تعداد بازدید :  154