یافتههای جدید پژوهشگران نشان داد چاقی با ایجاد تغییرات اِپیژنتیکی پایدار در سلولهای چربی، باعث میشود وزن کاهشیافته دوباره برگردد. هرکسی که تا به حال سعی کرده چند کیلو وزن اضافی خود را کاهش دهد، معنای ناامیدی را میداند: در ابتدا وزن کاهش مییابد؛ اما در عرض چند هفته بازمیگردد که در اصطلاح پزشکی به آن یویو (برگرفته از نام یک اسباببازی دایرهای شکل که بالا و پایین میرود) میگویند.
اثر یویو در واقع یک چرخه معیوب است که طی آن، وزن فرد کاهش مییابد، اما پس از مدتی، دوباره وزن او برمیگردد و این روند بارها و بارها تکرار میشود.
پژوهشگران دانشگاه فنی فدرال زوریخ در سوئیس به سرپرستی فردیناند فون ماین (Ferdinand von Meyenn)، استاد تغذیه و اِپیژنتیک متابولیک، به تازگی دریافتهاند که این پدیده، ریشه در اِپیژنتیک دارد.
اِپیژنتیک بخشی از ژنتیک است که اساس آن به جای توالی بلوکهای سازنده ژنتیکی، نشانگرهای شیمیایی کوچک و در عین حال مشخص روی این بلوکها است. توالی این بلوکها طی یک دوره زمانی طولانی تکامل یافته است؛ همه ما آنها را از والدین خود به ارث میبریم. از سوی دیگر، نشانگرهای اِپیژنتیک پویاتر هستند: عوامل محیطی و عادات غذایی و وضعیت بدن ما از جمله چاقی میتوانند آنها را در طول زندگی تغییر دهند.