صفدر نیازی، معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در جمع خبرنگاران گفت: ۹۵ درصد غذای ما و همه موجودات زنده از خاک تامین می شود و خاک یکی از منابع کاهش آلودگی است که آب را ذخیره می کند، بشر زیستگاه خود را در خاک قرار داده و بنابراین باید آن را حفظ و از آن در مقابل آلودگی و تخریب مراقبت کند.
وی افزود: قانون خاک ایران از قوانین مترقی جهان است که در سال قبل آیین نامه آن ابلاغ و در آن برای ۱۶ دستگاه تعیین تکلیف شد.
وی در ادامه از قریب الوقوع بودن روز جهانی خاک خبر داد و اظهار کرد: هر سال پنج دسامبر روز جهانی خاک است و در سال گذشته ۳۴۰۰ رویداد در سایت فائو به همین مناسبت ثبت شد و ایران در این سال رتبه یک را از سوی فائو در زمینه گفتمان سازی خاک دریافت کرد. فائو سال ۲۰۲۴ را سال مراقبت سنجش پایش و مدیریت معرفی کرده است.
معاون آب و خاک وزارت کشاورزی با اشاره به بالا بودن فرسایش خاک کشور خاطرنشان کرد: تغییر کاربریها و شوری خاک ما را تهدید می کند و در استان هایی مانند سیستان و بلوچستان و مناطق زاگرس نشین این فرسایش شدیدتر است. وی از استقرار ۲۰۰ آزمایشگاه خاک شناسی در کشور خبر داد و اضافه کرد: وزارت کشاورزی در تلاش برای توانمندسازی این آزمایشگاه ها است و همچنین در زمینه استانداردسازی کودهای شیمی فعالیت دارد و برای ۱۳ کود زیستی و ۲۸ کود شیمیایی دستورالعمل تعیین کرده است. نیازی تصریح کرد: ما باید بدانیم منابع آبی چه زمان و مکانی و به چه میزانی در اختیار بخش کشاورزی قرار بگیرد و داده های مربوط به این موضوع را باید وزارت نیرو در اختیار وزارت کشاورزی قرار دهد. معاون وزیر کشاورزی گفت: در پایان برنامه هفتم تعیین شده ۶۵ میلیارد مترمکعب آب در اختیار بخش کشاورزی قرار گیرد و امیدوارم تا پایان برنامه این موضوع حل شود. در کشور ۴۳۰ هزار چاه داریم که ۲۳۰ هزار حلقه برقی هستند حدود ۱۰۷ هزار به شمارشگر مجهز هستند. همچنین ۳۵ میلیارد مکعب واردات و ۶ میلیارد مکعب صادرات آب مجازی داریم در نتیجه عملکرد خوبی در این زمینه داشته ایم و صادرات محصولات کشاورزی را تنها به دلیل آب بر بودن نمیتوان محدود کرد و عوامل دیگر را نیز باید در نظر گرفت. در میوه مازاد تولید داریم و باید صادر کنیم.
وی بر ممنوع بودن صادرات خاک تاکید و بیان کرد: نص صریح قانون این است که صادرات خاک کشاورزی ممنوع است مگر اینکه خدای نکرده قاچاق شود و من هر گونه صادرات رسمی را تکذیب می کنم.