[شهروند] جنگ اوکراین، بزرگترین درگیری اروپا از زمان جنگ جهانی دوم، در حالی از مرز هزارمین روز خود نیز عبور کرد که جهان شاهد آخرین تلاشهای دولت جو بایدن برای دمیدن هرچه بیشتر در این آتش است، از جمله دادن مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد برای حمله اوکراین به اهدافی در عمق خاک روسیه که انتقاداتی نیز برانگیخته، چنانکه پیتر سیارتو، وزیر امور خارجه مجارستان، گفته است بایدن با اقدامات خود جهان را به سمت آغاز جنگ جهانی سوق میدهد. سرگئی ناریشکین، رئیس سرویس اطلاعات خارجی روسیه، نیز گفت که روسیه هر کشور عضو ناتو را که به اوکراین در حمله به عمق روسیه با سلاحهای دوربرد غربی کمک کند، مجازات میکند. روزنامه انگلیسی «تایمز» هم نوشته «جنگ در اوکراین بعد از آنکه کییف با چراغ سبز بایدن، برای نخستینبار موشکهای بالستیک آمریکایی «اتکمز» را تا مسافت ۷۰ مایل به عمق خاک روسیه شلیک کرد، وارد مرحله جدیدی شده است.» بنا بر گزارش گاردین در روز چهارشنبه، یک روز پس از استفاده اوکراین از موشکهای آمریکایی برای حمله به عمق خاک روسیه، سفارت آمریکا در کییف اعلام کرد به دلیل دریافت اطلاعاتی از یک حمله هوایی مهم بسته خواهد شد و به کارمندان سفارت دستور داده شد پناه بگیرند.
آمریکا قبلا اجازه حمله به عمق خاک روسیه را با موشکهای اتکمز (ATACMS) ساخت این کشور نداده بود، چرا که از تشدید جنگ میترسید؛ هرچند اوکراین بیش از یک سال است که از این موشکها برای حمله به مواضع روسیه در مناطق تحت کنترل آن استفاده میکند. سیاست جدید آمریکا دو ماه قبل از روی کار آمدن دونالد ترامپ رخ میدهد که انتخاب او نگرانیها را درباره آینده حمایت آمریکا از اوکراین افزایش داده است. پنتاگون هنوز آمار و ارقام دقیقی درباره تعداد موشکهای اتکمز که به اوکراین داده ارائه نکرده، اما طبق برخی گمانهزنیها اوکراین در مقطع کنونی حدود ۵۰ عدد از این موشکها را در اختیار دارد. علاوه بر این، «آسوشیتدپرس» دیروز گزارش داد که پنتاگون بسته جدید کمک نظامی به ارزش 275 میلیون دلار برای اوکراین اختصاص داده است، شامل تجهیزات پدافند هوایی، از جمله سامانههای موشکی HIMARS، گلولههای توپخانهای، مهمات ضد تانک Javelin و همچنین تجهیزات و قطعات یدکی دیگر. همچنین بایدن مجوز ارائه مینهای ضدنفر به اوکراین را صادر کرده است.در این میان، نظرسنجی جدید موسسه آمریکایی «گالوپ» نشان میدهد بیشتر اوکراینیها(52درصد) خواهان پایان جنگ با روسیه و صلح از طریق مذاکره هستند. این در حالی است، خبرگزاری رویترز به نقل از پنج منبع آگاه ضمن ادعای آمادگی پوتین برای مذاکره با ترامپ مدعی شد: «پوتین، حاضر به اهدای امتیازات ارضی جدی نخواهد بود و همچنین اصرار دارد که کییف به بلندپروازیهای خود برای عضویت در ناتو خاتمه دهد.»
اندیشکده «شورای روابط خارجی» آمریکا با ارائه فهرست بلندبالایی از انواع و تعداد تسلیحات نظامی ارسالی آمریکا به اوکراین بین 20 ژانویه 2020 تا 15 اکتبر 2024 نوشت: «اوکراین اکنون خود را در حالت تدافعی و بازنده در منطقه شرقی دونباس با سریعترین روند از 2022 میبیند و نیروهای روسی به سمت شهر کلیدی پوکروفسک، یک مرکز لجستیکی و حملونقل بزرگ در شرق اوکراین، پیشروی میکنند.»