شماره ۳۲۲۰ | ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ آذر
صفحه را ببند
قانون قطع یارانه برای چه افرادی و چگونه اجرا می شود؟
وزیر کار:یارانه ثروتمندان به تدریج حذف می‌شود

احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد: براساس قانون برنامۀ هفتم پیشرفت،‌ دولت آیین‌نامه‌ای تصویب ابلاغ کرد که براساس شرایط اجتماعی، حذف یارانۀ ثروتمندان به تدریج انجام خواهد شد.
وی افزود: زمانبندی و چگونگی اجرای این برنامه اطلاع رسانی خواهد شد.
میدری خاطر نشان کرد با حذف یارانۀ پردرآمدها هنوز برنامه‌ای برای اضافه شدن یارانۀ افراد نیازمند تصویب نشده است.
اظهارات اخیر وزیر کار مبنی بر حذف تدریجی یارانه ثروتمندان، گامی مهم در جهت اصلاح نظام توزیع یارانه‌ها محسوب می‌شود. این اقدام نه تنها به عدالت اجتماعی کمک می‌کند بلکه می‌تواند منابع مالی دولت را برای تقویت برنامه‌های حمایتی از اقشار آسیب‌پذیر آزاد کند.

تطبیق با قانون برنامه هفتم
بر اساس اظهارات وزیر تعاون اجرای این برنامه که آیین‌نامه اجرایی آن در دولت تصویب و ابلاغ شده از تکالیف تعیین شده برای دولت در قانون برنامه هفتم پیشرفت است.
قانون هدفمندی یارانه ها از ۲۸ آذرماه سال ۱۳۸۹ آغاز شد و از همان زمان یکی از ضرورتهای بسیار مهمی که بیشتر کارشناسان اقتصادی بر انجام آن تاکید داشتند  پرداخت متناسب یارانه ها بر اساس شرایط اقتصادی و معیشتی گروههای هدف بود.
این اقدام بسیار حیاتی، به دلیل فقدان بانک های اطلاعاتی دقیق و جامع و مشخص نبودن وضعیت درآمدی دهک‌های مختلف، تاکنون به تاخیر افتاده و منابع عظیمی که طی بیش از ۲۰ سال گذشته به عنوان یارانه مستقیم پرداخت شده تقریبا همه دهک‌های درآمدی از آن بهره مند شده اند.
گام مهم دولت چهاردهم برای اجرای قانون قطع یارانه دهکهای پر درآمد، نشان از عزم جدی دولت برای اجرایی کردن برنامه شجاعانه ای است که باید حدود ۲۰ سال قبل عملی می شد.

لزوم اطلاع‌رسانی پیش از شروع حذف پردرآمدها
این امر ضمن آن که موجب شفافیت و قانونی شدن فرآیند پرداخت یارانه‌ها به دهکهای نیازمند خواهد شد از اتلاف قابل توجه منابع حیاتی و ارزشمند کشور نیز جلوگیری می کند. در این میان  تأکید وزیر کار بر اطلاع‌رسانی پیش از شروع حذف پردرآمدها از یارانه، حاکی از آن است که دولت به اهمیت شفافیت و مشارکت مردم در این فرآیند واقف است.
اطلاع‌رسانی دقیق و به موقع می‌تواند موجب افزایش اعتماد عمومی و کاهش نگرانی‌ دهکهایی شود که دریافت یارانه نقش مهمی در کیفیت معیشت آنان دارد و از حاشیه سازی های مخرب جلوگیری خواهد کرد. اگرچه حذف یارانه پردرآمدها می‌تواند منابع مالی جدیدی را برای دولت فراهم کند، اما همانگونه که وزیر رفاه اعلام کرد برای افزایش یارانه افراد نیازمند به برنامه‌ریزی دقیق و جامع نیاز است. دولت باید برای بهبود کیفیت زندگی دهک‌های کم درآمد با اولویت‌بندی نیازهای اقشار آسیب‌پذیر و طراحی مکانیزم‌های مناسب، از هدررفت این منابع جلوگیری کند.

حذف یارانه ثروتمندان و ایجاد زیر ساختهای ضروری و رونق تولید و اشتغال
کارشناسان معتقدند با حذف یارانه ثروتمندان و استفاده از منابع آزاد شده جهت ایجاد زیر ساختهای ضروری و رونق تولید و اشتغال شکاف درآمدی کاهش یافته و عدالت اجتماعی تقویت می‌شود.
همچنین هدفمند کردن یارانه‌ها با حذف یارانه بگیران ثروتمند می‌تواند به افزایش کارایی در حکمرانی اقتصادی کمک کند و امکان بهره گیری از  منابع محدود در تقویت فعالیت‌های تولیدی و سرمایه‌گذاری برای ایجاد اشتغال پایدار در کشور را فراهم بسازد.
با کاهش تعداد یارانه‌بگیران، فشار بر بودجه دولت کاهش یافته و منابع مالی بیشتری برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف اقتصاد آزاد می‌شود.

لزوم تقویت سامانه های اطلاعاتی برای شناسایی دقیق نیازمندان
 اجرای موفق این برنامه ضمن آن که نیازمند غلبه بر چالش‌های مهمی چون شناسایی دقیق نیازمندان، طراحی سیستم‌های اطلاعاتی کارآمد و همکاری مجموعه دستگاههای ذیربط برای یکپارچه سازی اطلاعات اقتصادی شهروندان است، می بایست با طراحی نظام اطلاع رسانی و پاسخگویی چابک و هوشمند نیز پشتیبانی شود.
تقویت سامانه های اطلاعاتی برای شناسایی دقیق نیازمندان واقعی برای اطمینان از اینکه یارانه‌ها به دست گروه‌های هدف می‌رسد نیازمند طراحی مکانیزم‌های شفاف و کارآمد برای توزیع عادلانه یارانه‌ها است.
برای اجرای موفق این سیاست، مشارکت بخش خصوصی و سازمان‌های مردم‌نهاد ضروری است و طراحی سازو کارهای نظارتی دقیق برای اطمینان از  اجرای درست سیاست‌ها الزامی است.


تعداد بازدید :  117