اداره کل تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان تهران از عموم شهروندان خواست تا از طریق سامانه ارتباطات مردمی وزارت کار، به نشانی https://pm.mcls.gov.ir/fa/samane اشتغال غیرقانونی کودکان در کارگاهها را گزارش دهند.
یکی از شرایط صحت انعقاد قراردادهای کار این است که طرفین رابطه کار از اهلیت و رشد لازم برخوردار باشند تا از این طریق مصالح آنها محفوظ بماند. متاسفانه به دلیل سوء استفادههایی که بعضا از کار کودکان و نوجوانان و کار اجباری آنها صورت میگیرد، در بیشتر کشورها حداقل سن برای کار نوجوانان پیشبینی میشود تا نیروی کار استثمار و بهره کشی نشود.
قانون کار ایران نیز در همین راستا، ممنوعیت کار افراد زیر ۱۵ سال را مقرر داشته که به موجب ماده ۷۹ قانون کار هر گونه به کار گماردن افراد کمتر از ۱۵ سال تمام ممنوع است. از این رو میتوان گفت که افراد زیر ۱۵ سال صغیر محسوب شده و به کار گماردن آنها ممنوع است. مفهوم کارگر نوجوان نیز در ضمن ماده ۸۰ قانون کار تعریف شده است که بر اساس آن کارگری که سنش بین ۱۵ تا ۱۸ سال تمام باشد،کارگر نوجوان نامیده می شود لذا منظور از کارگران نوجوان،افرادی هستند که در بازه سنی ۱۵ تا ۱۸ سال قرار داشته باشند.
طبق این ماده قانونی به کار گماردن افراد کمتر از ۱۵ سال ممنوع است و از این جهت کارفرمایان نمیتوانند برای تأمین نیروی کار خود، از کودکان و نوجوانان کمتر از ۱۵ سال استفاده کنند. برای این ماده قانونی، ضمانت اجرای نسبتاً سنگینی هم در نظر گرفته شده است.
در همین راستا، بهزاد سام دلیری ـ سرپرست اداره کل تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان تهران با هشدار به کارفرمایانی که افراد کمتر از ۱۵ سال را به کار گرفتهاند، گفت: طبق قانون در صورتی که کارفرمایی کودک زیر ۱۵ سال را به کار گیرد، متخلف شناخته میشود و برای نخستین بار به مجازات نقدی و برای بار دوم به مجازات نقدی و حبس محکوم میشود. در صورت تکرار برای سومین بار علاوه بر این موارد، کارخانه یا کارگاه موردنظر پلمپ و پروانه کار فرد متخلف باطل خواهد شد.