[ شهروند] در دنیای امروز، دسترسی سریع به اطلاعات و خدمات باعثشده افراد انتظار تغییرات سریع و فوری را داشته باشند، بنابراین نسبت به گذشته صبوری کمتری دارند. البته تجربیات گذشته از ناملایمات و بحرانها هم میتواند باعث احساس ناامیدی و ناشکیبایی شود. یکی از ویژگیهای جهان امروز انتشار سریع اخبار و اطلاعات است، با این تفاسیر انتشار اخبار میتواند احساسات منفی را تشدید کند و به موجب آن صبر شهروندان تحتتاثیر آن کاهش یابد. مسائل اجتماعی مانند نابرابری و تبعیض نیز میتواند به کاهش صبر و تحمل افراد منجر شود. این عوامل میتوانند بهطور همزمان و در تعامل با یکدیگر روی رفتار و نگرش افراد تأثیر بگذارند.
صبر و بردباری یک ضرورت اجتماعی و مدیریتی
صبر و بردباری در بیانات مقام معظم رهبری، همواره بهعنوان ویژگیهای کلیدی در مدیریت و رهبری مورد تأکید قرار گرفته است. رهبری بارها اشاره کردهاند که برای رسیدن به اهداف بلندمدت، نیاز به صبر و تحمل وجود دارد. این امر به ویژه در مواجهه با چالشها و مشکلات اقتصادی و اجتماعی صدق میکند. مقام معظم رهبری تأکید دارند باید در برابر فشارها و توطئههای دشمنان صبر و استقامت داشته باشیم و به مسیر خود ادامه دهیم. ایشان بر اهمیت صبر و بردباری در تربیت نسل جوان تأکید داشتهاند، زیرا این ویژگیها به جوانان کمک میکند تا با چالشها و ناملایمات زندگی بهتر کنار بیایند.
عدمصبوری میتواند منجر به کاهش همبستگی اجتماعی و افزایش انزوا شود
به گفته محمد ایرانمنش، جامعهشناس به «شهروند» عدمصبوری میتواند تأثیرات منفی زیادی بر جامعه داشته باشد. عدمبردباری مسالهای چندبعدی است که ابعاد مختلف جامعه را هدف قرار میدهد. بنابرنظر ایرانمنش به عنوان مثال عدمبردباری میتواند به افزایش تنشها و درگیریها در بین افراد و گروهها منجر شود. در چنین جوامعی این احتمال وجود دارد که افراد در هر شرایطی به سرعت واکنش نشان دهند و همین موضوع میتواند باعث بروز خشونت و ناآرامیهای اجتماعی شود. این استاد دانشگاه میگوید: «در جوامعی که صبوری کمتری دارند افراد کمتر تمایل به همکاری و همیاری با یکدیگر دارند و همین مساله میتواند به کاهش همبستگی اجتماعی و افزایش انزوا منجر شود.» او اظهار میکند: «عدمصبر میتواند باعث تصمیمگیریهای عجولانه در زمینههای اقتصادی شود. این تصمیمگیریهای عجولانه میتواند شامل سرمایهگذاریهای ناپایدار یا مصرف بیرویه باشد که در نهایت منجر به بحرانهای اقتصادی خواهد شد.» ایرانمنش بیان میکند: «ناشکیبایی میتواند حتی باعث افزایش نارضایتی عمومی از وضعیتهای اجتماعی و اقتصادی در یک جامعه شود. در چنین شرایطی حتی این احتمال قوت میگیرد که این نارضایتی به شکل اعتراضات و جنبشهای اجتماعی در سطح جامعه بروز پیدا کنند.»
عدمبردباری روی روابط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اثر سوء دارد
بنابر گفتههای این جامعهشناس عدمبردباری در محیطهای کاری میتواند باعث کاهش کیفیت خدمات و تولیدات شود. درواقع این احتمال وجود دارد کارکنان به دلیل فشارهای زمانی و عدمصبر، از کیفیت کار خود بکاهند. ایرانمنش عنوان میکند: «در جوامع بیصبر احتمال افزایش رفتارهای پرخاشگرانه و خشونتآمیز افزایش مییابد. این میتواند باعث افزایش جرم و جنایت و کاهش احساس امنیت در جامعه شود.» این استاد دانشگاه میگوید: «عدمصبوری میتواند به کاهش روابط مثبت میان افراد منجر شود و احساسات منفی مانند خشم و کینه را افزایش دهد.» او ادامه میدهد: «بهطور کلی، نابردباری میتواند به بروز چالشهای جدی در سطح جامعه منجر شود و تأثیرات منفی روی روابط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی داشته باشد.»
صبور نبودن کیفیت زندگی را کاهش میدهد
مسعود غفاری، روانشناس نیز به «شهروند» می گوید: «عدمبردباری میتواند باعث افزایش احساس استرس و اضطراب شود، زیرا افراد در تلاش برای کنترل وضعیتها و نتایج به سرعت عمل میکنند. بنابرنظر غفاری افرادی که نمیتوانند به راحتی صبر کنند، ممکن است به مشکلات عاطفی بیشتری دچار شوند، البته عدمبردباری به بروز اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب و اختلالات شخصیتی کمک میکند. این روانشناس اظهار میکند: «افرادی که صبور نیستند، نمیتوانند به خوبی با دیگران ارتباط برقرار کنند و به سرعت واکنش نشان میدهند، بنابراین صبور نبودن آنها میتواند باعث سوءتفاهمها و تنشهای بین فردی شود.» او بیان میکند: «بردبار نبودن، میتواند زمینهساز تصمیمگیریهای عجولانه و نادرست شود. درواقع فرد بدون فکر کردن کافی به پیامدهای تصمیمات خود، اقدام کند.» غفاری ادامه میدهد: «ناشکیبایی میتواند به کاهش کیفیت زندگی منجر شود، زیرا افراد ممکن است از تجربیات و لحظات خوب زندگی خود لذت نبرند و دائماً در جستجوی نتایج سریع باشند.»
او عنوان می کند: « استرس و اضطراب ناشی از عدمبردباری میتواند به مشکلات جسمی مانند فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و اختلالات گوارشی منجر شود.» به اعتقاد او به طور کلی، صبر یکی از مهارتهای مهم روانشناختی است که به افراد کمک میکند تا با چالشها و فشارهای زندگی بهتر کنار بیایند و کیفیت زندگی خود را افزایش دهند.