وارد نیمه دوم پاییز شده ایم و بسیاری از هموطنان به دنبال پاسخ این پرسش هستند که آیا پیامدهای ناترازی گاز گریبانگیر خانه هایشان در زمستان می شود؟ پرسشی که وزیر نفت نیز از همان روز آغاز وزارت در صدد پاسخگویی و چاره جویی آن بوده است. او از همان ابتدا گفت: رفع ناترازی و مدیریت مصرف گاز در اولویت برنامههای وزارت نفت است.
محسن پاکنژاد عنوان کرد: بنده بهطور دقیق راهکارهای عملیاتی را برای رفع این چالش در ذیل سرفصلهای برنامه به نمایندگان مجلس شورای اسلامی و کمیسیون تخصصی ارائه کردهام، البته این موضوع به معنای آن نیست که امکان رفع کامل ناترازی در کوتاهمدت وجود داشته باشد اما این امکان فراهم میشود که ناترازی تا حدودی تعدیل شود. وزیر نفت در زمینه برنامههای وزارت نفت دولت چهاردهم برای رفع ناترازی بنزین نیز گفت: هماکنون راهکارهای قیمتی برای رفع ناترازی بنزین مدنظر نیست. پاکنژاد ادامه داد: راهکارهای غیر قیمتی رفع ناترازی بنزین نیز به بخشی فراتر از وزارت نفت یعنی در همکاری با دیگر سازمانها و وزارتخانهها بازمیگردد؛ راهکارهایی مانند استفاده از خودروهای کممصرف یا خودروهای برقی و مواردی از این قبیل که در دستور کار خواهد بود تا بدون افزایش قیمت بنزین امکان ایجاد تعادل در تراز تولید و مصرف فراهم شود.وی درباره جذب سرمایه در صنعت نفت بیان کرد: الگوی رابطه مالی دولت و شرکت ملی نفت ایران که سالهاست تعریف شده است نیاز به بازنگری دارد. سازوکار ۱۴.۵ درصد کنونی به نحوی است که شاید بخش جاری صنعت نفت را نیز به زحمت پوشش دهد.
تشکیل مثلث انرژی برای بهینهسازی مصرف در صنعت نفت
وزیر نفت همچنین بر چندبعدیبودن موضوع رفع ناترازی انرژی و مدیریت مصرف آن و نقش همه دستگاههای اجرایی کشور تأکید کرد و گفت: در این خصوص، تشکیل سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی، صندوق بهینهسازی مصرف انرژی و توسعه بازار بهینهسازی مصرف انرژی ضروری است. به عبارت دیگر، تشکیل این سهوجهی میتواند سبب ایجاد خیز بزرگ کشور بهسمت بهینهسازی مصرف انرژی باشد.
پاکنژاد با اشاره به نقش اجرای سریع طرحهای افزایش تولید در پالایشگاههای نفتی کشور بهمنظور رفع بخشی از ناترازی فرآوردههای نفتی، گفت: البته اجرای سیاستهای غیرقیمتی مصرف سوخت و ایجاد تنوع در سبد سوخت کشور با همکاری و هماهنگی سایر دستگاههای ذیربط در دستور کار قرار خواهد گرفت. پیشبینی میکنیم در یک زمانبندی مناسب بتوانیم با این روش بخشی از ناترازی سوخت در کشور را جبران کنیم. همچنین در بخش پتروشیمی نیز بهدنبال حداکثرسازی تولید محصولات با ارزش افزوده بالاتر هستیم و در این مسیر از قانون تخفیف پلکانی خوراک برای هدایت تولیدات پتروشیمی بهسمت زنجیره ارزش استفاده خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در حوزه دیپلماسی انرژی نیز بهدنبال جذب سرمایهگذاری خارجی بهخصوص از طریق کشورهای همسایه با استفاده از ظرفیت متنوعسازی و بهسازی قراردادهای بالادستی نفتی با اولویت میدانهای مشترک در صنعت نفت هستیم.