شماره ۵۱۷ | ۱۳۹۳ پنج شنبه ۱۴ اسفند
صفحه را ببند
این د‌ور از مذاکرات هسته‌ای د‌ر سوئیس پایان یافت
پیشرفت در مذاکرات یک روز بعد از سخنرانی غضب‌آلود نتانیاهو

یک روز پس از سخنرانی نتانیاهو در کنگره آمریکا علیه مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5، نمایندگان ایران و آمریکا در سوئیس به مذاکرات هسته‌ای ادامه دادند و به گفته طرفین، پیشرفت‌هایی نیز در این مذاکرات حاصل شد.
به گزارش رویترز، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز گذشته 10 مذاکره  فشرده هسته‌ای با محمدجواد ظریف، ‌همتای ایرانی‌اش در مونترو سوئیس، داشته است. یکی از مقامات آمریکایی همراه جان کری به خبرگزاری رویترز گفته:  «این دور از مذاکرات با پیشرفت‌هایی همراه بوده اما هنوز چالش‌های زیادی در پیش است.»
این مقام نزدیک به تیم مذاکره‌کننده آمریکا گفته است: «مخلص کلام این است که تا امروز توافقی به‌دست نیامده که بخواهیم آن را اعلام کنیم اما طی این دور از مذاکرات، مذاکرات فشرده و سختی داشتیم و تا حدودی پیشرفت حاصل شده اما چالش‌های سخت همچنان بر سر جای خود باقی هستند.»
وی افزود: «فکر می‌کنم ما و طرف ایرانی بار دیگر در پانزدهم‌ماه مارس، به همراه طرف‌های اروپایی‌مان دور یک میز بنشینیم و به احتمال زیاد مکان مذاکرات دور بعد نیز ژنو سوئیس خواهد بود.»
محمدجواد ظریف نیز در گفت‌وگو با خبرنگاران درخصوص پیشرفت‌های احتمالی حاصل شده در این دور از مذاکرات گفت: «پیشرفت‌هایی داشته‌ایم اما هنوز کار زیادی در پیش است.»
بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اسراییل در روز سه‌شنبه و در جریان سخنرانی خود در کنگره آمریکا هشدار داد که یک توافق بد می‌تواند جرقه‌ای باشد برای «کابوس هسته‌ای» این رژیم. صحبت‌های نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی ساعتی بعد با واکنش رئیس‌جمهوری آمریکا مواجه شد که نتانیاهو را مورد سرزنش قرار داد، کنش و واکنشی در عرض چند ساعت که اختلاف عمیق میان 2 طرف را نمایان کرد.
به گزارش رویترز، مخالفت بنیامین نتانیاهو با دیپلماسی اوباما در برابر ایران نخست‌وزیر اسراییل را در صف مخالفان باراک اوباما در جناح جمهوری‌خواهان آمریکا قرار داد. اوباما نیز در اظهاراتی در دفتر کاخ سفید و با حالتی ناامیدانه اعلام کرد که نتانیاهو در کنگره آمریکا حرف تازه‌ای نزده‌ است.
ایرنا، خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی ایران نیز سخنرانی 39 دقیقه‌ای نتانیاهو را کسالت‌آور و تکراری خواند.
با این حال همان‌طور که پیش‌بینی می‌شد سخنان نتانیاهو با استقبال نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره آمریکا مواجه شد که چندی قبل و بدون هماهنگی با دولت آمریکا از نخست‌وزیر رژیم اسراییل برای حضور در کنگره دعوت به عمل آورده‌ بودند. انتقادات جزء به جزء نتانیاهو از استراتژی اوباما موجب شد تا نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در طول سخنرانی خود 26 بار مورد تشویق قرار بگیرد، هرچند که سخنان نتانیاهو در انتقاد از عملکرد دولت آمریکا در مذاکرات هسته‌ای هیچ واکنشی را از سوی نمایندگان به همراه نداشت.
با این حال نتانیاهو که مدعی‌است ایران مسلح به تسلیحات هسته‌ای خطری برای موجودیت اسراییل محسوب می‌شود از طرح هرگونه درخواستی درخصوص تحریم‌های تازه یا عقب‌نشینی کامل فن‌آوری هسته‌ای ایران اجتناب کرد، نشانه‌ای که حاکی از عقب‌نشینی اسراییل از مواضع پیشین خود است.
رئیس‌جمهوری آمریکا نیز در سخنان خود دراین‌باره عنوان کرد که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی هیچ «جایگزین مناسبی» برای سیر فعلی مذاکرات ارایه نکرده‌است.
دعوت جمهوری‌خواهان از بنیامین نتانیاهو برای سخنرانی در کنگره آمریکا که بدون هماهنگی با مقامات کاخ سفید صورت گرفت در ماه ژانویه اختلافات دیپلماتیک میان 2 حزب جمهوری‌خواه و دموکرات آمریکا را به اوج خود رساند. به دنبال آن بسیاری از دموکرات‌ها این اقدام را توهینی به رئیس‌جمهوری آمریکا تلقی کردند.
باراک اوباما نیز با اشاره زمان سخنرانی بنیامین نتانیاهو، در فاصله 2 هفته مانده تا انتخابات سراسری اسراییل، به دلیل اجتناب از آنچه «مداخله» سیاسی خواند حاضر به دیدار با نخست‌وزیر اسراییل نشد. باراک اوباما که پیش از این نیز در سیاست‌هایش به اختلافاتی با نتانیاهو برخورده بود همچنین عنوان کرد که سخنرانی نتانیاهو را از تلويزیون دنبال نکرده ‌است، اما متن آن را خوانده است‌.
«نانسی پلوسی»، رهبر حزب دموکرات پارلمان آمریکا نیز سخنان نتانیاهو را به‌شدت ناراحت‌کننده خواند و عنوان کرد که «این اظهارات به اطلاعات آمریکا به‌عنوان عضوی از کشور‌های 1+ 5 اهانت می‌کند.»
همچنین در اقدامی کم‌سابقه 60 تن از 232 نماینده دموکرات کنگره آمریکا از حضور در این جلسه خودداری کردند. عدم حضور این نمایندگان در کنگره آمریکا موجب شد تا نتانیاهو در زمان سخنرانی با حمایت یک‌طرفه جمهوری‌خواهان کنگره مواجه شود.
تحریم سخنرانی نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از سوی شمار زیادی از نمایندگان ممکن است نتانیاهو را با انتقادات داخلی زیادی مواجه کند، چرا که اتحاد با آمریکا از اهمیت بسیار زیادی برای اسراییلی‌ها برخوردار است و روی حمایت‌های گسترده نظامی و دیپلماتیک آمریکا از خودشان نیز حساب ویژه‌ای باز کرده‌اند.
با این حال نتانیاهو در آغاز سخنرانی خود انگیزه‌های سیاسی حضورش در کنگره را رد کرد و از باراک اوباما به‌خاطر حمایت‌های پیدا و پنهان از این رژیم تشکر کرد. «مارتین ایندیک»، سفیر سابق آمریکا در اسراییل که از مدت‌ها قبل با نخست‌وزیر رژیم اسراییل در ارتباط بوده ‌است درباره سخنان اخیر او در کنگره می‌گوید: «نتانیاهو نباید فقط به مشکلات توافق اشاره کند، بلکه باید راهی را نیز برای دست‌یابی به توافقی که برایش قابل قبول است معرفی کند، آن‌چه ما در طول سخنرانی‌اش نشنیدیم.»


تعداد بازدید :  44