شماره ۳۲۰۸ | ۱۴۰۳ پنج شنبه ۱۷ آبان
صفحه را ببند
گزارش «شهروند» از دو ماموریت پرریسک نجاتگران هلال‌احمر در دل آب‌های خروشان و دامنه کوه
ماموریت‌های شبانه‌روزی در سخت‌ترین شرایط

  [ سیما فراهانی ] مسیرهای سخت و صعب‌العبور را طی کرده‌اند تا به افراد آسیب‌دیده دسترسی پیدا کنند. ساعت‌های طولانی در شرایط سخت مانده‌اند، تا بتوانند ماموریتی سخت و پر از ریسک را اجرا کنند. در دل کوه و در میان آب‌های خروشان، جانشان را کف دستشان گذاشتند و قدم به قدم رفتند تا شاید بتوانند نجات را هدیه دهند. یکی راننده تاکسی است که به رودخانه سقوط کرده و دیگری کوهنوردی بود که در میان ارتفاعات کرمان، زخمی شد و منتظر ناجیان سرخ‌پوش ماند. یکی از تلاش‌ها نتیجه داد و کوهنورد آسیب‌دیده در نهایت پس از ساعت‌های طولانی، نجات پیدا کرد. ولی امدادگران همچنان در جستجوی راننده تاکسی غرق شده در رودخانه‌ای در رشت هستند.  نخستین حادثه مربوط به کوه‌های کرمان است. کوهنوردی که قصد صعود داشت، اما در میان دامنه‌های پرشیب ارتفاعات، سقوط کرد و زخمی شد. لحظه‌های هولناک و دلهر‌ه‌آوری را سپری کرد و همانجا در دامنه کوه با سر و دستی شکسته ماند، تا امدادگران در شرایط سخت خود را به او رساندند. ۲۳ ساعت تلاش شبانه‌روزی برای نجات جان این کوهنورد در ارتفاعات کوه پلوار در شهر ماهان کرمان، نتیجه‌بخش بود.

سقوط وحشتناک
رضا فلاح مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان کرمان در تشریح این خبر می‌گوید: «در پی گزارش مردمی در ساعت ۱۴:۲۰ روز سه‌شنبه مبنی بر مصدومیت یک کوهنورد در ارتفاعات کوه پلوار در شهر ماهان، بلافاصله تیم امدادونجات پایگاه کوهستان صاحب‌الزمان کرمان به محل حادثه اعزام شد. این کوهنورد قصد صعود به قله ۳۸۰۰ متری داشته که بر اثر سقوط دچار آسیب‌دیدگی شده بود.» فلاح با اشاره به صعب‌العبور بودن منطقه کوهستانی و اعزام تیم امدادونجات کوهستان کرمان توسط بالگرد به محل حادثه ادامه می‌دهد: «به علت سقوط این کوهنورد در دامنه کوه، تاریکی هوا، صعب‌العبور بودن منطقه و عدم استقرار بالگرد در این منطقه امکان جابه‌جایی مصدوم در شب میسر نشد. تیم امدادونجات کوهستان شب را همانجا در دامنه کوه در کنار مصدوم مستقر شدند و ادامه عملیات امدادونجات و جابه‌جایی مصدوم از دیواره کوه به ارتفاعات از صبح روز چهارشنبه آغاز شد. در ساعت ۱۱:۴۵ بالگرد هلال‌احمر کرمان برای انتقال مصدوم به محل حادثه اعزام شد. این کوهنورد، ساعت ۱۳:۳۰ ظهر توسط بالگرد به پایگاه امدادی پشتیبانی جنوب شرق جمعیت هلال‌احمر کرمان انتقال یافت و به نیروهای مرکز فوریت‌های پزشکی اورژانس تحویل داده شد. همچنین در این عملیات یک تیم امدادونجات پشتیبان از پایگاه مرکزی ماهان و یک تیم امداد هوایی نیز به کار گرفته شده است.»

ماموریت پرریسک
محمد حسن، مسئول پایگاه امدادونجات کوهستان صاحب‌الزمان کرمان نیز جزئیات دیگری از این عملیات ارائه می‌دهد و در این باره به خبرنگار «َشهروند» می‌گوید: «این کوهنورد، به ارتفاعات دامنه کوه رفته بود و قصد صعود داشت که ناگهان، حدودا هفت هشت متر سقوط می‌کند. بخت با او یار بود که روی سنگی می‌افتد و می‌تواند خودش را نگه دارد. او دچار شکستگی سر و مچ پا شده بود. البته آسیب‌های دیگری هم دیده بود. آنها دو نفر بودند که در آن نقطه نمی‌توانستند هیچ ارتباط تلفنی داشته باشند. برای همین مجبور می‌شوند، یک شب را آنجا بخوابند. مصدوم با همان شرایطش در سراشیبی بین دامنه‌ها مانده بود. صبح اول وقت، همراهش حرکت می‌کند و جایی که موبایل آنتن می‌داد، می‌رسد. آنجا بود که او با ما تماس گرفت و درخواست کمک کرد. بلافاصله با توجه به صعب‌العبور بودن منطقه، با امداد هوایی هماهنگ کردیم و کاپیتان گودرزی به طرز ماهرانه‌ای ما را به همان نقطه رساند. با این حال امکان فرود و جود نداشت. پنج نفر نجاتگر کوهستان بودیم که جایی بین زمین و هوا، از بالگرد به پایین پریدیم. به این حرکت، هاور می‌گویند. ما به پایین پریدیم، با اینکه اینکار ریسک خیلی بالایی داشت. حجم باد زیاد بود و هرلحظه خطر ما را تهدید می‌کرد. ممکن بود پای یکی از ما پیچ بخورد، ممکن بود روی سنگ بیفتیم و خیلی احتمالات وحشتناک دیگر وجود داشت. ولی برای دسترسی به مصدوم چاره دیگری نداشتیم. وقتی به آنجا رسیدیم، کارگاه زدیم و مجبور شدیم این کار را سه بار تکرار کنیم. چون طول طناب 50 متر بود. غروب شد که به مصدوم رسیدیم. چون شرایط حادی داشت، باید با همان کارگاه او را بالا می‌کشیدیم. هر پنجاه متر کارگاه عوض می‌شد و طناب‌کشی می‌کردیم. در نهایت مصدوم را فیکس کردیم و کمک‌های اولیه لازم را انجام دادیم. او سرمازدگی داشت، چون شب را در همان وضعیت مانده بود، دچار تروما شده و حالش خیلی بد بود. او را چند ساعت با پای پیاده از میان صخره‌ها عبور دادیم و در نهایت در جایی امن، داخل چادر اسکان دادیم.»

شرایط بسیار سختی داشتیم
او در ادامه صحبت‌هایش به سختی‌های دیگری از این ماجرا اشاره می‌کند و می‌گوید: «ما خودمان هم در کنارش ماندیم. ولی شرایط بسیار سختی داشتیم. تجهیزات کامل نبود و امکان بردن لوازم را نداشتیم. شب سرد بود و ما امدادگران مجبور بودیم روی زمین و صخره‌ها در سرما بخوابیم. البته این‌ها مسایلی از شغل ما است و زندگی در شرایط سخت را آموخته‌ایم. برای همین این مسایل برای ما عادی است. اگر مجبور می‌شدیم، شب را هم می‌ماندیم و می‌توانستیم تحمل کنیم. ما شب را آنجا ماندیم و صبح، بالگرد آمد. باز هم نزدیک دو ساعت مصدوم را حمل کردیم ، بالا کشیدیم تا به نقطه‌ای که بالگرد فرود آمده بود، رسیدیم. از طریق دود مسیر را به کاپیتان علامت دادیم. در آن شرایط حتی آب خوردن هم گیرمان نمی‌آمد. هر کدام کوله پشتی خودمان را داشتیم و کوله مصدوم هم بود. او را روی بسکت فیکس و به سمت بالا حمل کردیم. شیب‌های خیلی سختی داشت و هر لحظه امکان سقوط ما وجود داشت. این ماموریت از لحاظ روانی چالش خاص خودش را داشت، اما در نهایت وقتی موفق به نجات شدیم، خستگی از تنمان در رفت.»

سقوط تاکسی در رودخانه
حادثه بعدی مربوط به سقوط تاکسی ای در رودخانه‌ای در رشت است. یک خودروی تاکسی به رودخانه ای در رشت سقوط کرد و نجاتگران هلال‌احمر ساعت‌های طولانی را برای پیدا کردن راننده در رودخانه ماندند.
هادی سلیمی، مدیرعامل هلال احمر گیلان از سقوط یک دستگاه خودروی تاکسی «روآ» در رودخانه روستای صیقلان ورزل در مسیر جاده لاکان شهرستان رشت خبر می‌دهد و می‌گوید: «به دنبال تماس مردمی با شماره ۱۱۲، سریعا دو تیم عملیاتی واکنش سریع جمعیت هلال‌احمر استان گیلان برای انجام عملیات جستجو به منطقه اعزام شد. توجه به تاریکی هوا و دید کم در منطقه، عملیات پس از ساعتی به روز بعد موکول شد. با توجه به حساسیت موضوع، سه تیم عملیاتی واکنش سریع و آنست استان از ساعات اولیه روز، عملیات جستجو در رودخانه گوهررود و حاشیه رودخانه را ادامه دادند. البته با وجود تمامی تلاش های صورت گرفته، نتیجه ای برای یافتن راننده حاصل نشد. خودرو توسط نیروهای آتش نشانی از آب بیرون کشیده شد، اما از راننده خودروی تاکسی، اطلاعاتی در دست نبود. یک دستگاه آمبولانس، یک دستگاه ست نجات، یک دستگاه خودروی آنست و هفت نجاتگر بار دیگر به منطقه رفتند. ولی جستجوها به نتیجه نرسید.»

عملیات سخت در دل آب
کمیل پرناک، معاون امدادونجات هلال‌احمر استان گیلان، درخصوص جزئیات این ماجرا به خبرنگار  شهروند می‌گوید: «امدادگران ما در سرما داخل آب بودند. شرایط جوی خراب بود و این ماموریت بسیار سخت شد. با این حال تجسس‌ها نتیجه نداد. روز اول یک خودروی آمبولانس و یک خودروی ست نجات به همراه پنج نیروی امدادگر به منطقه اعزام شدند. روز دوم نیز یک خودروی آنست به همراه هفت امدادگر به منطقه رفتند. عملیات از 9 صبح تا 18:30 روز چهارشنبه ادامه پیدا کرد. نجاتگران چه با پای پیاده و چه با قایق، نقطه به نقطه رودخانه را گشتند و به دنبال راننده بودند. هم جریان آب زیاد بود، هم سرما و هم صعب‌العبور بودن منطقه، این عملیات را با سختی بسیار زیادی مواجه کرده بود. با این نیروها بدون سختی به جستجو پرداختند. ولی با تاریکی هوا بار دیگر عملیات متوقف شد و از صبح روز پنجشنبه از سر گرفته می‌شود تا به راننده تاکسی برسند.»


تعداد بازدید :  65