سفیر جمهوری خلق چین در تهران «زونگ پیوو» درباره روابط دوجانبه تهران و پکن، تحولات منطقه و تجاوزات رژیم صهیونیستی و همچنین نشست اخیر سران بریکس و ملاقات رؤسای جمهور دو کشور در حاشیه این اجلاس در کازان روسیه اظهارنظر کرد. زونگ پیوو در خصوص تجاوز بامداد شنبه رژیم صهیونیستی به خاک جمهوری اسلامی ایران در ادامه تجاوزات این رژیم در غزه و لبنان گفت که طرف چینی از نزدیک به تحولات منطقهای توجه دارد و افزود: «وضعیت فعلی نشان میدهد که تأثیر منفی درگیری در غزه آشکارا سرایت کرده است». او با بیان این که چین طرف عادلانه ایستاده، گفت که مواضع طرف چینی همواره موردتوجه و استقبال کشورهای منطقه و جامعه بینالمللی بوده است.
سفیر چین توضیح داد که «از مواضع طرف چینی و اظهارنظر آن در صحنههای دوجانبه و چندجانبه متوجه میشوید که همواره طرفدار حلوفصل موضوعات از طریق گفتوگو و مشورت بوده و با تشدید مناقشه و گسترش درگیریها و ماجراجوییهای نظامی مخالفت کرده است و همه طرفها را فرامیخواند که برای حفظ صلح و ثبات منطقهای بیشتر تلاش کنند و شرایط کنونی را با نگرش منطقی و مسئولانه و آرامش مدیریت کنند».
او گفت که جامعه بینالمللی بخصوص کشورهای بزرگ و بانفوذ باید نقش سازندهای برای جلوگیری از بیثباتی بیشتر اوضاع ایفا کنند و تأکید کرد که «چین همواره از طرف ایرانی در حفظ حاکمیت، امنیت و کرامت ملی خود حمایت میکند».
سفرهای عراقچی، تلاشهای دیپلماتیک ایران برای توقف جنگ غزه
سفیر چین در خصوص سفرهای اخیر وزیر خارجه ایران، سید عباس عراقچی، در منطقه گفت که پکن به اقدامات دیپلماتیک ایران از جمله این سفرها به کشورهای منطقه و برنامه فشرده آن توجه داشته است. وی افزود :«این سفرها نشان میدهد که طرف ایرانی برای تنشزدایی و توقف جنگ (غزه) و آتشبس فوری، تلاشهای دیپلماتیکی داشته است». زونگ پیوو گفت: «چین از دیدن دیپلماسی میانجیگری دولت ایران، افزایش تفاهم با همه طرفها و بهبود روابط با کشورهای منطقه خوشحال است و به تاثیر مهم منطقهای و بینالمللی ایران اهمیت زیادی میدهد و مایل به همکاری و هماهنگی نزدیک با ایران است تا به طور مشترک به ترویج راهحلهای جامع و پایدار برای مسائل منطقه کمک کنند».
درخواست چین؛ راهحلی جامع، عادلانه و پایدار برای مسئله فلسطین
زونگ پیوو گفت که رئیسجمهور چین در سخنرانی خود در نشست بریکس اشاره کرد که «باید بریکس صلحآمیز را بسازیم و مدافع امنیت مشترک باشیم. باید آتشبس هر چه سریعتر را ترویج دهیم و کشتارها را متوقف کنیم و تلاشهای بیوقفه برای راهحلی جامع، عادلانه و پایدار برای مسئله فلسطین انجام دهیم».
به گفته سفیر چین، «در بیانیه کازان که پس از این نشست منتشر شد هم سران کشورها بر نگرانی جدی خود در مورد وخامت اوضاع و بحران انسانی در فلسطین، ضرورت آتشبس فوری، جامع و دائمی در نوار غزه و همچنین حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی لبنان و ایجاد شرایط برای حلوفصل سیاسی و دیپلماتیک تنش ها باهدف حفظ صلح و ثبات در خاورمیانه تأکید کردند».
برنامه همکاری جامع ایران و چین دستاوردهای زیادی داشته است
زونگ پیوو در خصوص میزان اجراییشدن برنامه همکاری جامع دو کشور هم گفت که این برنامه در سال 2021 امضا شد و سه سال را سپری کرده است و افزود در واقع این برنامه دارای زمینههای همکاری زیادی است و به زمان طولانی (برای اجراییشدن) نیاز دارد. وی تأکید کرد: «دو کشور به این برنامه اهمیت زیادی میدهند و با تلاش مشترک اجرای این برنامه را دنبال میکنند و در واقع در این روند به دستاوردهای زیادی هم دست یافتهاند». او بهعنوان نمونه به فراهمشدن تسهیلات بیشتر برای صادرات محصولات کشاورزی باکیفیتِ ایران به چین اشاره کرد و گفت : «برای واردات محصولات کشاورزی ایران به چین کانال سبز را ایجاد کردیم که برای کشاورزان ایرانی و مردم ایران منفعت بیشتری به ارمغان آورده است».
زونگ پیوو همچنین به مسیر راهآهن بین چین و ایران هم اشاره کرد و گفت که «از طریق این مسیر که بهصورت آزمایشی در جولای راهاندازی شد، کالاهای زیادی به صورت متقابل بین دو کشور منتقل شده است». او تصریح کرد که در حال حاضر چین بزرگترین مقصد صادرات ایران است و چند سال متوالی بزرگترین شریک بازرگانی ایران بوده و این نوع همکاری برای مردم منافع زیادی فراهم کرده است. وی در پایان تأکید کرد که برنامه همکاریهای دو کشور کوتاهمدت و شامل یک یا دو پروژه نیست، «بلکه یک برنامه جامع، رو به آینده و بلندمدت است و معتقدم در روند آن، روابط دو کشور هم عمیقتر و جامعتر میشود».