شماره ۳۱۸۱ | ۱۴۰۳ دوشنبه ۱۶ مهر
صفحه را ببند
حمله ایالات متحده به افغانستان یا هیاهوی بسیار برای هیچ

[شهروند]  23 سال پیش در چنین روزی، برابر 7 اکتبر 2001 میلادی، ارتش ایالات متحده آمریکا بدون کسب اجازه از شورای امنیت سازمان ملل متحد، با انجام یک سلسله بمباران‌‌ها و موشک‌باران‌های سنگین، حمله به کشور افغانستان را آغاز کرد. این تهاجم را باید از مهم‌ترین تبعات واقعه یازده سپتامبر و حمله القاعده به برج‌های تجارت جهانی نیویورک و ساختمان پنتاگون در واشینگتن قلمداد کرد. حمله‌ای که باعث شد ده‌ها سال پس از یورش نیروی هوایی امپراتوری ژاپن به بندر نظامی پرل هاربر، روزنامه‌های صبح روز بعد آمریکا با تیتر «به ایالات متحده حمله شد» منتشر شوند. واقعه یازده سپتامبر سال 2001 میلادی، هر آمر و اجرا کننده‌ای که در پشت خود داشت، باعث شد جرج بوش (پسر) رئیس‌جمهوری وقت ایالات متحده آن را چک سفید امضایی برای به آتش کشیدن جهان و منکوب کردن دشمنان آمریکا در هر نقطه از دنیا قلمداد کند.

شروط غیر قابل قبول بوش برای طالبان
پس از حمله به برج‌های دوقلو انگشت اتهام آمریکا بلافاصله گروه القاعده و زعیم آن اسامه بن لادن را هدف قرار داد. در این تاریخ میلیاردر شورشی سعودی در افغانستان و تحت حمایت گروه طالبان به سر می‌برد و اینچنین شد که یک هفته پس از یازده سپتامبر، دولت آمریکا درخواست‌های خود از طالبان را تحویل این گروه داد. این درخواست‌ها عبارت بودند از: 1- گروه طالبان باید همه رهبران القاعده را تسلیم آمریکا کند. 2- تمام محبوسان خارجی طالبان به آمریکا تحویل داده شوند. 3- اردوگاه‌های تروریست‌ها در قلمرو طالبان تعطیل شوند. 4- همه تروریست‌ها و حامیان آنان شناسایی و به آمریکا تحویل داده شوند. 5- آمریکا اجازه دسترسی فاقد محدودیت به اردوگاه‌های تروریست‌ها را داشته باشد. در پایان این درخواست‌ها تصریح شده بود: «یا تروریست‌ها را به ما تحویل می‌دهید یا در سرنوشت آنان شریک خواهید بود»! همان زمان نیز همه می‌دانستند که درخواست‌های واشینگتن از طالبان برای رد شدن توسط این گروه تهیه و تنظیم شده‌اند.

جنگی طولانی و خونین با هدف قدرتنمایی
اگر طالبان اولتیماتوم آمریکا را می‌پذیرفت و بن لادن را تحویل می‌داد، فلسفه وجودی خود به عنوان یک گروه پشتون (صاحب شهرت مهمان‌نوازی) و اسلام‌گرا (صاحب شهرت امپریالیزم‌ستیزی) را زیر سوال می‌برد. طالبان درخواست‌های آمریکا را رد کرد، اما چون خطر را نزدیک می‌دید پیشنهاد کرد اسامه بن لادن در کشوری غیر از افغانستان و ایالات متحده محاکمه شود. پیشنهادی که بلافاصله توسط کاخ سفید رد شد زیرا هدف اصلی حمله به افغانستان قدرتنمایی آمریکا بود و نه صرفاً تنبیه عاملان حملات یازده سپتامبر. با اتمام ضرب الاجل و حمله آمریکا، ائتلاف شمال که رقیب و مخالف طالبان در افغانستان محسوب می‌شد پیشروی به سمت کابل را آغاز کرد. یک ماه بعد افراد طالبان در کوه‌های افغانستان پنهان شده بودند و به نظر می‌رسید که آمریکا به هدف خود رسیده است. اما چنین نشد و 20 سال بعد این آمریکایی‌ها بودند که با عجله بسیار خاک افغانستان را ترک کردند تا بار دیگر طالبان بر این کشور مسلط شود.

 


تعداد بازدید :  92