شماره ۳۱۷۷ | ۱۴۰۳ چهارشنبه ۱۱ مهر
صفحه را ببند
تکذیب حمله زمینی ارتش اسرائیل به لبنان توسط حزب‌الله
تشدید حملات حزب الله منتفی شدن حمله زمینی اسرائیل

[عبدالباسط انصاری] حوالی ساعت 21شامگاه دوشنبه به وقت لبنان بود که برخی منابع منطقه‌ای خبرهایی از حمله زمینی قریب رژیم صهیونیستی به لبنان منتشر کردند. به‌گفته سی‌ان‌ان، در همان ساعت ارتش اسرائیل قریب 100خودرو زرهی در مرز لبنان مستقر کرده بود که نشانه برنامه‌ریزی برای تهاجم زمینی عنوان شد. ساعتی پیش از آن نیز اخباری مبنی بر ترک مناطق دیده‌بانی و پست‌های مرزی توسط ارتش لبنان منتشر شد که ظن حمله زمینی اسرائیل را تقویت می‌کرد. تا چند ساعت گمانه‌زنی‌ها حول آغاز حمله زمینی اسرائیل ادامه داشت تا اینکه شبکه المنار ارگان رسانه‌ای حزب‌الله با تأیید ترک پست‌های مرزی توسط ارتش لبنان، از حملات توپخانه‌ای سنگین صهیونیست‌ها به مناطق مرزی‌ خبر داد و آن را ناشی از ترس اسرائیل از آغاز تجاوز زمینی به لبنان خواند. در همین حال حزب‌الله به همراه انصارالله یمن با حملات موشکی و پهپادی به تل آویو در بامداد سه‌شنبه ضرب شست تازه‌ای به صهیونیست‌ها نشان دادند.

اخبار اولیه از حمله زمینی به لبنان
همان گونه که در ابتدای این نوشتار ذکر شد حجم اخبار ضد‌و نقیض حول حمله زمینی اسرائیل به لبنان به حدی بود که سبب سردرگمی تحلیلگران نیز شد. حوالی نیمه شب دوشنبه بود که مهر به نقل از منابع صهیونیستی نوشت: «کانال 12تلویزیون اسرائیل عنوان کرد ارتش تاکنون حمله زمینی به جنوب انجام نداده است...این در حالی است که وبگاه عبری روترنت در ادعایی از آغاز ورود نیروهای زمینی ارتش اشغالگر به همراه تانک‌ها به خاک لبنان خبر داده است.» در بخش دیگری از این مطلب عنوان شد: «الجزیره گزارش داده است گلوله‌باران مستمر توپخانه و تانک به سمت الوزانی، الخیام، کفرکلا و العدیسه در جنوب لبنان از سوی اشغالگران شدت گرفته است. شبکه سعودی العربیه نیز مدعی شد که تانک‌های ارتش اسرائیل به شهرک «رمیش» در جنوب لبنان یورش برده‌اند.» همچنین پایگاه روزنامه معاریو نیز در همان ساعات از موافقت کابینه اسرائیل با «عملیات محدود زمینی» در لبنان خبر داد.

حمله هوایی به ضاحیه؛ مقدمه حمله زمینی؟/پاسخ محکم حزب‌الله
در بحبوحه این خبرها در حوالی ساعت  یک بامداد به وقت بیروت، جنگنده‌های رژیم صهیونیستی مجددا با یورش به ضاحیه مناطق مسکونی متعددی را بمباران کردند تا به نوعی تعبیر به مکمل حملات زمینی این رژیم شود. ساعتی از این بمباران نگذشته بود که موج جدی حملات حزب‌الله به سرزمین‌های اشغالی آغاز شد و مناطقی چون: الجلیل علیا، سهل الحوله، مسکاف عام و زرعیت را با ده‌ها موشک هدف گرفت تا آژیر هشدار به شکلی بی‌وقفه در این مناطق به صدا درآید. برخی خبرها حاکی از اصابت قطعی موشک‌های حزب‌الله و تلفات چشمگیر در تل آویو بود که با سانسور شدید توسط صهیونیست ها جزئیات آن منتشر نشد. در میانه این درگیری‌ها بود که سخنگوی ارتش اسرائیل اعلام کرد نیروهای ارتش این رژیم عملیات نظامی متمرکز زمینی را در جنوب لبنان آغاز کرده‌اند و نیروهای هوایی و یگان توپخانه نیز کار پشتیبانی نیروهای اسرائیل را انجام می‌دهد. با وجود این حوالی ساعت 4بامداد بود که شبکه المیادین عنوان کرد: «هنوز هیچ ردپایی از تجاوز نظامیان صهیونیست به جنوب لبنان، باوجود ادعای آغاز تهاجم زمینی به خاک این کشور مشاهده نشده است.»

حمله قدرتمند یمن به تل آویو/حملات صهیونیست‌ها به حومه دمشق
در همین حوالی بود که برخی منابع از حمله یمن به منطقه گوش دان در تل آویو و فرار یک میلیون صهیونیست به پناهگاه خبر دادند. ارتش یمن در بیانیه‌ای حمله به ایلات و تل آویو را تأیید و عنوان کرد این حملات با پهپادهای صماد-4و یافا(صماد-3) صورت گرفته است. از سوی دیگر اما ساعتی پیش از این حمله منابع منطقه‌ای خبر دادند رژیم صهیونیستی با حمله پهپادی و هوایی به حومه دمشق 3غیرنظامی را شهید و 9نفر را مجروح کرده است. در میان شهدا نام صفا احمد مجری زن مشهور سوری نیز دیده می‌شود که خبرگزاری سانا آن را تأیید کرد.

طرح اسرائیل برای حمله محدود با هدف نابودی تونل‌های حزب‌الله
علاوه بر این خبرها، برخی منابع منطقه‌ای از حمله زمینی محدود اسرائیل شامل طرحی برای اشغال 2کیلومترمربع در جنوب و نابودی تونل‌های حزب‌الله خبر دادند. مهر این مسئله را به نقل از رسانه سعودی الحدث نقل کرده است.

حملات جدید حزب‌الله به تل آویو و مقر اطلاعاتی ارتش اسرائیل
از صبح سه‌شنبه همچنین حزب‌الله دور تازه‌ای از حملات به سرزمین‌های اشغالی را آغاز و با صدور هفت بیانیه در فواصل مختلف اعلام کرد شهرک‌های صفد، المطله، تجمع صهیونیست‌ها در البساتین و حوالی العدیسه و کفرکلا، دروازه‌های شهرک شتولا و تل آویو را هدف قرار داده است. پیش از ظهر سه‌شنبه نیز حزب‌الله با 32 موشک مناطق الرمثا و السماقه در کفرشوبا را مورد هدف قرار داد. افزون بر آن حزب‌الله بعد از ظهر سه‌شنبه اعلام کرد با شعار لبیک یا نصرالله و با استفاده از موشک‌های فادی-4پایگاه گلیلوت متعلق به یگان اطلاعاتی 8200ارتش اسرائیل و مقر موساد در حومه تل آویو را مورد هدف قرار داده است.

تکذیب رسمی حمله زمینی اسرائیل و ترک ایستگاه‌های ارتش لبنان
در نهایت پیش از ظهر سه‌شنبه ارتش لبنان رسما اعلام کرد ترک ایستگاه‌های مرزی ارتش و عقب نشینی آنان صحت ندارد و صرفا جابه‌جایی در برخی نقاط دیده بانی ارتش لبنان صورت گرفته است. حزب‌الله نیز در بیانیه‌ای حوالی ساعت 13 روز سه‌شنبه‌ عنوان کرد حمله زمینی اسرائیل صحت ندارد. تسنیم از قول محمد عفیف مسئول اطلاع‌رسانی حزب‌الله درباره حمله زمینی اسرائیل نوشت: «ادعای ورود نیروهای اشغالگر صهیونیستی به داخل لبنان کاملاً دروغ است و رزمندگان ما آمادگی کامل برای مقابله با آنها را دارند.»

آیا رژیم صهیونیستی از نبرد میدانی با حزب الله می هراسد؟

سناریوهای جنگ زمینی

[محمد دهقانی شهرابی/روزنامه‌نگار] رژیم صهیونیستی با درس آموختن از تجربیات شکست در سال‌های 2000 و 2006 در مواجه با حزب‌الله لبنان، ضربه به سه ضلع ارتباطات، فرماندهان و کاریزمای رهبر پیش‌برنده، که نقاط قوت حزب‌الله بود را سرلوحه خود قرار داده و با وارد آوردن این ضربات، به ظاهر موجب قطع ارتباط فرماندهان میانی با فرماندهان میدانی شد. این ضربات به گمان سیستم اطلاعاتی اسرائیل، موجب از هم پاشیدگی روحیه، نظم و ساختار تشکیلاتی مجاهدان در جنوب شده و تا قبل از بازیابی حزب و مسلط‌شدن به اوضاع، شرایط حاضر را بهترین زمان برای برآورده ساختن اهداف خود در جبهه شمالی قلمداد کرده‌است. پیش از ضربه به حزب‌الله، نتانیاهو و سران رژیم صهیونیستی با اعلام اینکه هدف‌شان آرامش در جبهه شمالی و بازگرداندن آوارگان به شمال است حملات محدودی به برخی اهداف در جنوب داشتند، اما پس از اتفاقات اخیر، نتانیاهو و باند مافیایی حاکم بر تل‌آویو اقدام به تعریف اهداف دیگری کردند که مهم‌ترین آن را می‌توان گسست پیوند میان جبهه شمالی با جبهه غزه، حذف زیرساخت‌های نظامی حزب‌الله در جنوب، خلع سلاح کامل حزب‌الله و حذف آن از ساختار سیاسی لبنان، ایجاد منطقه حائل در شمال و دور ساختن آنها از شمال سرزمین‌های اشغالی و بازگرداندن هیمنه ارتش خود برشمرد.
با سکوت و درهم ریختگی از سوی محوری که تا پیش از آن محور یکپارچه و اتاق عملیات مشترک خطاب می‌شد، سران رژیم ممکن است اهداف دیگری را هم مدنظر قرار داده و برای رسیدن به آنها تلاش کنند. نتانیاهو در نتیجه ترور سیدحسن نصرالله و دیگر پیروزی‌های امنیتی چنان سرمست و مغرور شده است که از نظم جدید در خاورمیانه و تغییر چهره آن سخن می‌گوید و ایران را تهدید می‌کند.
نفوذ نیروهای ویژه ارتش صهیونیستی به داخل لبنان به‌منظور زمینه‌سازی‌ برای حمله زمینی و آغاز تهاجم به لبنان اگرچه اکنون با نام «عملیات زمینی محدود» نامیده می‌شود، اما می‌تواند برخلاف نام آن، محدود نبوده و سناریوهای متعددی برای شیوه و اهداف آن متصور بود. سناریو اول؛ می‌تواند حمله زمینی محدود برای از بین بردن زیرساخت‌های نظامی حزب، همراه با بمباران گسترده جنوب و موردی در ضاحیه در جهت قطع ارتباط مجاهدان با فرماندهان، حذف تونل‌ها، ساختارهای موشکی و ایجاد منطقه حائل ده کیلومتری، مشابه آنچه در طرح حمله به غزه دیده‌ایم، باشد. در این سناریو حداقلی حزب‌الله مجبور به عقب نشینی از مرزها برای حفظ ساختار خود است، اما ویرانی گسترده غزه نشان داد رژیم درصورت عدم‌مقابله جدی جهانی و فشار از سوی غرب دست به اقداماتی فراتر از بیانیه‌های رسانه‌ای خود زده و در این مرحله متوقف نخواهد شد.
سناریو دوم را می‌توان تهاجم گسترده زمینی به جنوب، ایجاد سرزمین سوخته، تصرف رود لیتانی و ایجاد «منطقه اشغالی جنوب» مانند وضعیتی که تا پیش از سال 2000 شاهد آن بوده‌ایم برشمرد و عملاً خلع سلاح حزب‌الله و عقب راندن آن به بیروت و مناطق بسیار دورتر از مرزهای شمالی از اهداف اصلی این طرح است. این برنامه که می‌تواند اصلی‌ترین انتخاب رژیم صهیونیستی تلقی اش کرد، موجب تلفات بسیار در حوزه زرهی و نیروهای رزمی پیاده با شدت بیش از آنچه در غزه دیدیم خواهد شد. در این مرحله حزب‌الله کماکان یک تهدید بالقوه باقی مانده و موجب تقویت و پیوستن اهالی جنوب و حتی مسیحیان و فلسطینی‌های ساکن در اردوگاه آوارگان جنوب لبنان به حزب‌الله خواهد شد. تقریباً وضعیتی مشابه آنچه از 1984 تا 2000 همراه با تلفات انسانی موجب عقب‌نشینی اسرائیل از جنوب لبنان شد. این سناریو به‌دلیل تلفات سنگین انسانی و عدم‌امکان بقا در روندی طولانی مدت نیاز به آماده‌سازی‌ رژیم برای حضور و جنگی چندساله دارد. همچنین باید دید که ترورها تا چه اندازه بر سیستم فرماندهی و قدرت نظامی حزب‌الله تأثیر گذاشته است و حزب‌الله چگونه و با چه سرعتی کنترل را به‌دست گرفته و وضعیت داخلی خود را سر و سامان می‌دهد. گلوله باران مناطق خیام، کفرکلا و الوزانی در جنوب لبنان و شمال جولان را می‌توان نشانه‌هایی از طرحی دیگر برشمرد؛ رسیدن به رودخانه لیتانی و قطع بقاع از جنوب لبنان که به افزایش فشار بر جنوب لبنان کمک می‌کند.
در سناریو سوم، که از ماه‌های گذشته نشانه‌های آن در سوریه آشکار شد، ارتش صهیونیستی با استفاده از مزدوران خود و فعال کردن معارضین سوری، تکفیری‌ها، دروزی‌ها و حتی اکراد اقدام به تهدید دمشق و یکسره کردن کار محور مقاومت در مرزهای خود کرده و تغییر اسد در سوریه و قطع پشتیبانی این کشور از حزب‌الله را در سر می‌پروراند. ارتش صهیونیستی با دور زدن جبهه جنوبی و حمله یا محاصره بقاع به‌عنوان منبع امکانات مادی و پشتیبان فکری و عقیدتی حزب‌الله می خواهد موجب قطع ارتباط بقاع و دره جنوبی شود و در بدترین سناریوی ممکن با اشغال و تصرف دو پایتخت عربی کار سوریه و حزب‌الله را با هم یکسره کند تا برای همیشه از تهدید محور مقاومت در جبهه شمالی خلاصی یابد.
اکنون نتانیاهو خود را در جایگاه تغییردهنده خاورمیانه می‌بیند، طرحی آمریکایی که ایهود اولمرت موفق به انجام آن و زایش خاورمیانه جدید نشد. نتانیاهو درصورت مشغول کردن جامعه اسرائیل به جنگ در جبهه شمالی می‌تواند طرح آتش‌بس و آزادسازی اسراء در غزه را از مطالبات شهروندان خارج و حداقل تا دو سال دیگر یعنی در انتخابات 2026 بر اریکه قدرت در سرزمین‌های اشغالی تکیه بزند.


تعداد بازدید :  95