[ شهروند] دیروز رحمتالله نوروزی نایبرئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با فارس در تشریح جلسه دیروز این کمیسیون درباره تعطیلات آخر هفته گفت: در جلسه کمیسیون اجتماعی مجلس مصوب شد که تعطیلات آخر هفته، پنجشنبه و جمعه باشد. وی افزود: همچنین ساعت کاری در هفته ۴۰ ساعت خواهد بود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه 26اردیبهشت سالجاری و در جریان رسیدگی به جزئیات لایحه اصلاح ماده 87قانون مدیریت خدمات کشوری موسوم به افزایش تعطیلی آخر هفته با تعطیلی روز شنبه موافقت کرده بودند.
سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری 13مرداد خود درباره این مصوبه گفت که ما نسبت به این مصوبه، دو ایراد شرعی و یک تذکر داشتیم. هیأت عالی نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام نیز یک ایراد داشت که به مجلس منتقل شد.
کمیسیون اجتماعی مجلس درحالی تصمیم به تعطیلی پنجشنبهها گرفته که مدتها است درباره شنبه یا پنجشنبه بودن دومین روز تعطیل هفته بحث و جدل است.
فعالان اقتصادی تعطیلی شنبهها را به جهت همزمانی با روزهای تعطیل در دیگر کشورهای دنیا مناسب میدانند، اما این موضوع مخالفانی دارد.
در همین راستا هم رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفته بود: حساسیت مراجع تقلید در طرح تعطیلی آخر هفته را درنظر خواهیم گرفت.
وی گفته بود: طوری تصمیم خواهیم گرفت که هم گشایشهای اقتصادی داشته باشد و هم مشکل شرعی و دینی بهوجود نیاید.
ابتدا در کمیسیون اجتماعی مجلس، روز شنبه برای تعطیلی پیشنهاد میشد اما در نهایت، نمایندگان به این جمعبندی رسیدند که پنجشنبهها بهطور کامل تعطیل شود، چراکه هم مطابق عرف کشور ماست و هماکنون نیز عملا پنجشنبهها نیمهتعطیل است و از سوی دیگر روز شنبه یک روز جدی کاری برای ایرانیان بهحساب میآید.
از طرفی، هماکنون عصر ارتباطات است و اقتصاد جهانی بهصورت دیجیتال درحال ادارهشدن است. به این مفهوم که برای ارتباط با بازار دیگر کشورها حتما نیاز نیست مردم به ادارات و سازمانها مراجعه کنند، بلکه در هرجایی و در هر زمانی میتوانند با دیگر کشورها ارتباط برقرار کنند.
افزون بر این، اجباری بر تعطیلی همه ادارات و سازمانها در پنجشنبه نیست، بلکه ادارات و سازمانهای خصوصی که فکر میکنند نیاز به ساعات و روزهای کاری بیشتر دارند، میتوانند در روزهای تعطیل نیز سرکار بروند. هماکنون نیز در وزارت خارجه ایران بعضی از کارمندان در روزهای جمعه سر کار حاضر میشوند. بنابراین تعطیلی پنجشنبهها برای مردمان عادی در بازارها و مشاغل آزاد محدودیت آنچنانی ایجاد نخواهد کرد.
این در حالی است که درحال حاضر، بهدلیل اختلافات زمانی شب و روز، مردم همه کشورهای جهان در یک ساعت مشخص سر کار نمیروند و مشاهده میکنیم این موضوع خللی به کسبوکارهای جهانی نیز وارد نمیکند.
تعطیلی شنبهها جدای از شورای نگهبان و مجمع تشخیص با مخالفت برخی از مراجع نیز مواجه شده بود؛ آیتالله مکارم شیرازی در پاسخ به استفتائی درباره «تعطیلی روز شنبه» آن را از نمادهای دین یهود دانسته و گفتند: انجام این کار در بلاد مسلمانان تشبه به یهودیان و تضعیف فرهنگ اسلامی است. آیتالله جعفر سبحانی از مراجع محترم تقلید نیز چندی پیش در نامهای به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، از اینکه برخی نمایندگان میخواهند مجدداً طرح تعطیلی شنبهها را در دستور کار قرار دهند، ابراز نارضایتی کرده و نوشته بودند: «اینجانب از حضرتعالی و سایر نمایندگان تقاضا میکنم اجازه ندهید چنین طرحی بار دیگر وارد کمیسیونهای مجلس شود. امروز کشور مشکلات فراوانی دارد و نباید وقت مجلس را با امثال این مسائل تلف کرد.»
برخی ائمه جمعه نیز به این موضوع ورود کرده و با تعطیلی شنبهها مخالفت کرده بودند. روزنامه اصولگرای جوان نیز چند روز قبل به نمایندگان مجلس توصیه کرده بود که در این مسئله به حرف مراجع گوش دهند. بهنظر میرسد که نمایندگان نیز در مجلس دوازدهم چنین قصدی دارند.