شماره ۵۰۷ | ۱۳۹۳ يکشنبه ۳ اسفند
صفحه را ببند
مذاکرات فشرده هسته‌ای با حضور چهره‌های جدید
حسین فریدون دستیار رئیس‌جمهوری به تیم مذاکره‌کننده ایرانی پیوست رئیس‌سازمان انرژی اتمی و وزیر انرژی آمریکا نیز برای پیوستن به مذاکرات به ژنو رفتند

دومین روز مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا با حضور مسئولان عالی انرژی اتمی دو کشور و هیأت‌های مذاکره‌کننده عصر روز گذشته از سر گرفته شد. گفت‌وگوهای سیاسی و کارشناسی معاونان وزیران خارجه ایران و آمریکا روز جمعه در ژنو آغاز شد.  این مذاکرات پشت درهای بسته و در مجموع 5ساعت به طول انجامید.  سیدعباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکر‌کننده هسته‌ای ایران روز جمعه بیان کرد : مذاکرات به مراحل جزیی رسیده است. سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران روز نخست مذاکره با آمریکا و اروپا را «مثبت و جدی» توصیف کرد و گفت: به دنبال نوآوری و تحول در نحوه مذاکرات هستیم تا کارها سرعت گیرد.
به گزارش ایرنا، وی که در عین مثبت و جدی ارزیابی کردن روز نخست مذاکره با معاون وزیر خارجه آمریکا وندی شرمن و هلگا اشمید معاون فدریکا موگرینی گفت: البته این بدان معنی نیست که پیشرفت‌های فوق‌العاده‌ای داشته‌ایم، اما بحث‌ها نزدیک و فشرده دنبال می‌شود.
سرپرست تیم مذاکره‌کننده ایرانی که در گفت‌وگو با واحد مرکزی خبر در ژنو از رسیدن مذاکرات به «جزییات» خبر داد و گفت:  پس از یک‌سال مذاکره در همه ابعاد و موضوعات در شرایطی هستیم که باید وارد جزییات شویم به‌ویژه این‌که قصد ما این است که در توافق نهایی کلیات و جزییات یکپارچه باشد، به همین دلیل مجبور هستیم که وارد همه جزییات در همه موضوعات و مراحل شویم. عراقچی افزود: این شرایط ایجاب می‌کند که مذاکرات فشرده و به صورت طولانی برگزار شود ضمن آن‌که توافق دومرحله‌ای نخواهیم داشت.
 مذاکرات عالی فنی ایران و آمریکا با ریاست صالحی -مونیز در ژنو
علاوه بر مذاکرات هسته‌ای که با حضور تیم‌های مذاکره‌کننده ایران و آمریکا درجریان است، مذاکراتی نیز در حوزه فنی میان آمریکا در جریان است.  مذاکرات عالی فنی با حضور علی‌اکبرصالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا انجام می‌شود. این نخستین‌بار است که مذاکره فنی هسته‌ای با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی و مذاکره‌کننده آمریکا به موازات مذاکرات هسته‌ای سیاسی در یک زمان و یک مکان انجام می‌شود.  البته در این نشست سید عباس‌عراقچی و مجید تخت‌روانچی معاونان وزیر امور خارجه، بهروز کمالوندی معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی، وندی شرمن، فرد شماره 3 وزارت خارجه آمریکا و کارشناسان دو کشور نیز حضور خواهند داشت.  قرار است در این نشست موضوعات فنی مذاکرات ایران و 1+5 مطرح شود.
مذاکرات ایران، آمریکا و اروپا در سطح معاونان امروز با ورود وزیران خارجه دو کشور به سوئیس این مذاکرات در قالب هیأت‌های کامل ادامه خواهد یافت. قرار است ساعت 11به وقت محلی - 13 و 30 به وقت تهران- محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به همراه هیأتی وارد ژنو شود.  جان کری پیش از ژنو توقفی درلندن خواهد داشت و با فیلیپ‌هاموند وزیر خارجه انگلیس درباره وضع هسته‌ای ایران و نا آرامی‌های اوکراین گفت و گو خواهد کرد.  او نیز روز یکشنبه در ژنو خواهد بود.
حسین فریدون به جمع مذاکره کنندگان ایران در ژنو پیوست
علاوه بر آنچه گذشت، ذکر رخداد مهم دیگر این دور مذاکرات، پیوستن حسین فریدون رئیس‌تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای به روند مذاکرات بود. حسین فریدون دستیار ویژه رئیس جمهوری روز به جمع مذاکره‌کنندگان ایران در ژنو پیوست. محمدعلی حسینی مدیرکل دیپلماسی رسانه‌ای وزارت امور خارجه، علت حضور فریدون در ژنو را «انجام مشورت‌ها و هماهنگ‌های لازم در طول مذاکرات فعلی» عنوان کرد.
امکان بازنگری آژانس در اسناد مربوط به برنامه هسته‌ای ایران
در حالی‌که مذاکرات هسته‌ای به‌طور فشرده‌ای در جریان است شبکه خبری بلومبرگ گزارش داد با توجه به افشای اسنادی که نشان می‌دهد سازمان سیا تلاش کرده اسناد مربوط به ساخت تسلیحات را در برنامه هسته‌ای ایران وارد کند ممکن است آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اسناد مربوط به برنامه هسته‌ای ایران بازنگری کند. شبکه خبری بلومبرگ روز جمعه گزارش داد جزئیات مربوط به فعالیت‌های سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در‌سال 2000 که در جریان بررسی یک پرونده در این کشور فاش شده ممکن است ناظران آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را وادار کند تا برخی از این شواهد را موردارزیابی مجدد قرار دهند.  در دادگاهی که چندی پیش برای بررسی اتهامات جفری استرلینگ کارمند سابق سازمان سیا برگزار شد اسنادی منتشرشده که نشان می‌دهد این سازمان حدود 15‌سال پیش تلاش کرده است اسنادی ساختگی و دستکاری‌شده را که مربوط به ساخت تسلیحات هسته‌ای است وارد برنامه ایران کند.  
بلومبرگ به نقل از دو دیپلمات غربی که خواستند نامشان فاش نشود، نوشت: این اسناد ممکن است آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را وادار کند تا اطلاعات دریافتی درباره برنامه هسته‌ای ایران را مورد ارزیابی مجدد قرار دهد. بخشی از اتهاماتی که آژانس علیه فعالیت‌های ایران مطرح می‌کند براساس اطلاعاتی است که توسط سازمان‌های اطلاعاتی مختلف در اختیار آژانس قرار گرفته است.  پتر جنکینز، نماینده سابق انگلیس در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دراین‌باره گفت:  این داستان نشان می‌دهد که احتمال دارد آژانس‌های اطلاعاتی متخاصم با ایران تصمیم گرفته باشند تا یک اسلحه تازه شلیک کرده را (سندی که نشان می‌دهد تخلف صورت گرفته است) در برنامه هسته‌ای ایران بگنجانند و در اختیار آژانس قرار دهند که یک مسأله بزرگ به نظر می‌آید.  
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش فصلی خود اعلام کرد:  تیم کارشناسان هنوز نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای گذشته ایران نگران است و هنوز از عدم وجود فعالیت‌های مربوط به سلاح هسته‌ای که می‌تواند در موشک استفاده شود اطمینان نیافته است.  دن جوینر یک استاد حقوق در دانشگاه آلاباما در گفت‌وگو با شبکه بلومبرگ، اظهار کرد: افشای این اسناد خطر اعتماد به شواهدی را که توسط کشورهای دیگر در اختیار آژانس قرار گرفته‌اند، افزایش می‌دهد چون برنامه سیاسی این کشورها علیه ایران است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در پاسخ به انتشار این خبر اعلام کرد که همواره پس از بررسی اسناد و اطلاعاتی که دریافت می‌کند یک ارزیابی عادلانه و درست از آنها به دست می‌آورد. اما سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا تاکنون اظهارنظری دراین‌باره نکرده است. به گزارش ایسنا، غرب به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی درحالی ایران را به تلاش برای دستیابی به ظرفیت تولید سلاح هسته‌ای متهم می‌کند که مقامات ایرانی همواره تأکید دارند برنامه هسته‌ای کشورمان ماهیت کاملاً صلح‌آمیز دارد.  این درحالی است که رژیم صهیونیستی خود تنها دارنده سلاح هسته‌ای در منطقه خاورمیانه محسوب می‌شود. 


تعداد بازدید :  212