انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری روز گذشته، ۱۱ اسفند ۱۴۰۲، برگزار شد؛ انتخاباتی که نسبت به ادوار قبل، چند نقطه قوت داشت.
یکی از نقاط قوت، برگزاری انتخابات با کمترین مشکل بود، چراکه برای نخستین بار احراز هویت تماما الکترونیکی انجام شد.
در دورههای گذشته فرایند احراز هویت یکی از دلایل طولانی شدن روند رایگیری بود، اما برگزاری انتخابات الکترونیک و احراز هویت برخط، این مشکل را در این دوره حل کرد. با وجود اینکه این اتفاق برای نخستین بار صورت میگرفت، کمترین قطعی سیستمها و آسان بودن شناسایی از نکات قابل ملاحظه برگزاری انتخابات بود. از طرفی در بسیاری از ادوار انتخابات، بهخصوص در سالهای اخیر، حاشیههای زیادی توسط برخی نامزدها یا طرفدارانشان ایجاد میشد، اما هم قانون جدید انتخابات که حد و حدود تبلیغات را برای کاندیداها و طرفدارانشان مشخص کرد و هم کنترل درست نهادهای نظارتی از عوامل اصلی جلوگیری از این موضوع بود. ضمن اینکه نحوه تبلیغات، بهخصوص در رسانهها و صداوسیما، نسبت به ادوار گذشته، تفاوت چشمگیری داشت. با وجود اینکه انتقاداتی نسبت به قانون انتخابات در تبلیغات، بهخصوص در مورد مدت زمان آن، وجود دارد که در فرصت مناسب باید به آن پرداخت، اما فراهم شدن زمینه تبلیغات رایگان برای کاندیداها در رسانهها و ایجاد شبکههای تلویزیونی در سراسر کشور از عواملی بود که فرصت برابری را برای نامزدها ایجاد کرد. بهخصوص برای کاندیداهای کمترشناختهشده و کسانی که بودجه خاصی برای هزینه تبلیغاتی نداشتند، این روش بسیار مناسب بود. ضمن اینکه هر دوره با چاپ تبلیغات کاغذی علاوه بر هزینه بیهوده، اسراف زیادی صورت میگرفت که در این دوره با روش جدید این میزان هم به مقدار زیادی کاهش یافت.
شبکههای اجتماعی و ایجاد بستر مناسب در پلتفرمهای داخلی هم از موضوعات قابل توجه تبلیغات در این دوره بود.
از سوی دیگر، براساس گزارشها، مجریان و ناظران انتخابات از وزارت کشور و شورای نگهبان کمترین تخلفات را داشتهاند و شکایت خاصی از سوی نامزدها در این زمینه ثبت نشده است.
همچنین، با وجود اینکه در بیشتر ادوار، انتخابات با امنیت کامل برگزار میشد، اما در این دوره، بهخصوص با در نظر گرفتن حوادث یک سال اخیر، برخی شائبههایی را درباره امنیت در روز انتخابات مطرح میکردند، اما در این زمینه هم انتخابات ۱۴۰۲ بدون هیچ مشکل امنیتی برگزار شد.