شماره ۳۰۲۸ | ۱۴۰۲ يکشنبه ۱۳ اسفند
صفحه را ببند
شکست قطعی کمپین حداکثری تحریم انتخابات
مشارکت 41درصدی مردم در انتخابات

مردم در این انتخابات نیز مشارکت پرشوری را رقم زدند و صفهای قابل توجه انتخابات حتی تا آخرین لحظات روز 11اسفند ادامه داشت. با اتمام رأی‌گیری برای ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، کار شمارش آرا آغاز شد. دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی رأس ساعت ۸ صبح روز جمعه ۱۱ اسفند ۱۴۰۲ با رأی‌گیری در ۵۹ هزار شعبه اخذ رأی در سراسر ایران و ۱۲۱۸ حوزه انتخابیه اصلی و فرعی برگزار شد تا نمایندگان مردم در خانه ملت انتخاب شوند.
از این ۵۹ هزار شعبه اخذ رأی ۴۴ هزار شعبه به‌صورت ثابت و ۱۵ هزار شعبه در قالب سیار فعالیت داشتند که ۳۵ هزار شعبه شهری و ۲۴ هزار شعبه مربوط به روستاییان می‌شد. براساس اعلام ثبت‌احوال از تعداد واجدین شرایط، در انتخابات ۱۱ اسفند امسال، ۶۱ میلیون و ۱۷۲ هزار و ۲۹۸ نفر از شهروندان ایرانی واجد شرایط رأی‌دادن بودند که ۳۰ میلیون و ۹۴۵ هزار و ۱۳۳ نفر از این تعداد شامل مردان می‌شد و زنان نیز ۳۰ میلیون و ۲۲۷ هزار و ۱۶۵ نفر از رأی‌دهندگان را تشکیل می‌دادند. براساس پیگیری خبرنگار ایرنا از منابع غیررسمی، بیش از ۲۵ میلیون نفر از واجدان شرایط در انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری شرکت کردند. این عدد مشارکت ۴۱ درصدی را برای این دوره از انتخابات رقم زده است.

شکست قطعی کمپین حداکثری تحریم انتخابات
درحالی‌که یک کمپین بسیار گسترده ضدایرانی برای تحریم همه‌جانبه انتخابات 1402شکل گرفته بود و با وجود آنکه برخی گروه‌ها و اشخاص رادیکال در داخل نیز تلویحاً با آن همراهی کردند، اما آمارها از مشارکت حدود 25میلیونی در این انتخابات حکایت از شکست قطعی این کمپین دارد.
این کمپین مدعی بود که مشارکت در انتخابات ایران بسیار پایین خواهد بود، اما مشارکتی نزدیک با انتخابات 1398، آن هم بعد از یک جنگ روانی تمام‌عیار علیه ملت ایران در سال 1401نشان داد که نخستین برداشت از انتخابات باید شکست جریان ضدایران باشد. مردم با وجود گله‌مندی‌های فراوان اقتصادی و با وجود آنکه گروه‌های سیاسی در برخی استان‌ها نتوانستند رقابت ایجابی قدرتمندی را پایه‌ریزی کنند، اما مشارکت پرشوری رقم زدند.
مهم‌ترین پیام مردم این است که گله‌مندی‌های جدی اقتصادی و اجتماعی اگرچه جدی است، اما این مردم در مخالفت با جریان ضدایران و شکست دادن آن از بسیاری از مسئولان کشور و نیز گروه‌های انتخاباتی جلوتر هستند.
مشارکت در انتخابات مجلس سال ۱۴۰۲ مشابه سال ۱۳۹۸ بیش از ۴۰% واجدین شرایط شد. میانگین درصد مشارکت مردمی در یازده انتخابات قبلی مجلس طی ۴۴ سال اخیر بالغ بر 8/58% بوده است. این موضوع به‌معنای شکست پروژه نظرسازی اپوزیسیون خارج‌نشین است. مؤسسه موسوم به «گمان» که از سوی شبکه اینترنشنال ترویج می‌شود، در ۲ انتخابات ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲ اقدام به انتشار نظرسنجی کرد. «گمان» مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ را ۲۵% اعلام کرد. «گمان» در جریان انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ مدعی شد که نزدیک به ۷۵ درصد واجدین شرایط در انتخابات شرکت نمی‌کنند. به تعبیری دیگر، میزان مشارکت در انتخابات ریاست‌جمهوری را حداکثر ۲۵ درصد اعلام کرد، اما مشارکت مردم در این انتخابات تقریباً ۵۰% شد. «گمان» مشارکت در انتخابات مجلسین ۱۴۰۲ را ۱۵% اعلام کرد اما، روز ۲۲ بهمن «گمان» نتایج یک نظرسنجی از طریق اینترنشنال را وایرال کرد که براساس آن ادعا شد بالغ بر ۷۷ درصد مردم در انتخابات روز یازدهم اسفند شرکت نخواهند کرد و میزان مشارکت را حدود ۱۵% اعلام کرد. اما میزان مشارکت در انتخابات طبق آخرین آمار اعلامی بیش از ۴۰% عنوان شده است. آمارسازی «گمان» در حالی است که این مؤسسه یک سال پیش (دی ۱۴۰۱) درنظرسنجی دیگری مدعی بود که ۸۱% مردم به جمهوری اسلامی «نه» می‌گویند. اکنون مشارکت بیش از ۴۰% میزان صحت و سقم نظرسنجی‌های منتشره از سوی معارضان را روشن کرد.

کدام چهره‌ها از راهیابی به مجلس دوازدهم بازماندند

دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره خبرگان رهبری روز گذشته پایان یافت و با آغاز شمارش آرا به طور رسمی و غیر رسمی مشخص شد که برخی از چهره‌های شناخته‌شده ادوار قبل، از راهیابی به مجلس آینده بازماندند و از دور رقابت خارج شدند.
محمدباقر نوبخت، دبیرکل حزب اعتدال و توسعه، با سابقه ۴ دوره نمایندگی مجلس از حوزه انتخابیه رشت و خمام، رئیس سازمان برنامه و بودجه در دولت یازدهم و دوازدهم ، در این دوره، از حوزه انتخابیه تهران ثبت‌نام کرده و تأیید صلاحیت شده بود .اما در فاصله ۲۱ روز مانده به برگزاری انتخابات تصمیم به تغییر حوزه انتخابیه‌اش به شهر رشت و خمام گرفت، چراکه شانس خود را برای رأی آوردن از این حوزه بیشتر می‌دید. با وجود حمایت علی لاریجانی از نوبخت با انتشار نماهنگی در فضای مجازی، نوبخت نتوانست رای مردم رشت را به دست بیاورد.
محمد رضا باهنر، نماینده دوره‌های دوم، سوم، چهارم، پنجم، هفتم و هشتم و نهم  با ۲۸ سال نمایندگی در مجلس، ابتدا از حوزه انتخابیه تهران نامزد شده بود و بعد به کرمان تغییر حوزه داد، اما در نهایت نتوانست آرای مردم کرمان را جلب کند.
محمدرضا پورابراهیمی، نماینده مردم کرمان در مجالس نهم، دهم، یازدهم، نیز از راهیابی به مجلس دوازدهم بازماند.
علی‌اصغر عنابستانی، نماینده دوره یازدهم مجلس و نامزد حوزه سبزوار، که نامش با سیلی زدن به یک سرباز راهنمایی و رانندگی بر سر زبان‌ها افتاده بود نیز به مجلس دوازدهم راه نیافت.
علاوه بر این، حسن نوروزی که سابقه حضور در دوره‌های هشتم، دهم و یازدهم مجلس شورای اسلامی را در کارنامه دارد، از راهیابی به مجلس دوازدهم بازماند و در مقابل، حسن قشقاوی، سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه، از حوزه رباط‎‌کریم و بهارستان راهی مجلس شد.

 


تعداد بازدید :  69