گروه اقتصادی شهروند| جهان امروز با بزرگترین موج شهرنشینی و رشد شهری در تاریخ روبهروست. در سال 2008 میلادی برای نخستینبار در تاریخ بیش از نیمی از جمعیت جهان در شهرها زندگی میکردند و پیشبینی میشود تا 2030 جمعیت شهرنشین دنیا به 5میلیارد نفربرسد. درحال حاضر بیشترین رشد شهرنشینی در آسیا و آفریقا متمرکز است و بیشترین میزان رشد نیز در شهرهای کوچک اتفاق میافتد که البته برای پاسخگویی به این تغییر منابع کمتری در اختیار دارند.
رشد جمعیت شهری در دهه 50میلادی به اوج خود رسید. در همین دهه رشد شهرنشینی در کشورهای درحال توسعه افزایش و در کشورهای پیشرفته کاهش یافت. به همین دلیل کارشناسان تخمین میزنند طی دهههای آتی جمعیت شهرنشین این کشورها تغییری نکند. در این کشورها مهاجرت دوسوم رشد شهرنشینی را به خود اختصاص داده است و بدون آن شهرنشینی در این کشورها روبه افول میرود. یکی از موثرترین راهها برای کاهش نرخ رشد جمعیت شهری، میزان باروری ناخواسته در مناطق حومهای و شهری است. کاهش فقر، قدرت بخشی به زنان و فراهم کردن خدمات با کیفیت بهداشتی نیز در میزان شهرنشینی موثر است. امروزه به تعداد شهرنشینان جهان سالانه 60میلیون نفر افزوده و پیشبینی میشود این رقم از 2030- 2025 سالانه5/1درصد رشد کند.
در فهرستی که نشریه اکونومیست از50 کشور با بیشترین جمعیت شهرنشین تهیه کرده است، کشورهای درحال رشد در صدر جدول قرار دارند. چین با 3/660 میلیون نفر شهرنشین در سال2011 در رده اول جدول قرار دارد. پس از آن هند با 8/378میلیون شهرنشین در رده دوم قرار گرفته است. اما جایگاه سوم جدول یک استثنا محسوب میشود و به آمریکا اختصاص دارد. 255 میلیون نفر در شهرهای این کشور زندگی میکنند که نسبت به کل جمعیت این کشور رقم بالایی محسوب میشود و یکی از دلایل این امر صنعتی بودن این کشور است. پس از آن برزیل با5/164میلیون نفر قرار دارد. این کشور به سرعت درحال رشد است و به وزنهای اقتصادی در آمریکای جنوبی تبدیل شده است. همچنین در رده یازدهم فهرست آلمان با 8/60میلیون شهرنشین قرار دارد. جایگاه چهاردهم جدول نیز توسط ایران با 51میلیون نفرشهرنشین تصاحب شده است. در رده پنجاهم این فهرست کشور بورکینافاسو با5/26میلیون نفر جمعیت شهرنشین قرار دارد.