راههای زیادی اینروزها برای ازدواج و ازدواج آسان معرفی میشود. درمقابل تذکرات جدی و ترسناکی هم داده میشود، نمونهاش صحبتهای مدیر دفتر برنامهریزی ازدواج و تعالی خانواده وزارت ورزش و جوانان است که با اشاره به اینکه تغییر لفظ آسان به سالم برای ازدواج باید صورت گیرد، میگوید منظور از آسانگیری در ازدواج بحث مال است نه انتخاب همسر.
اما اینروزها بناست پروژه جدیدی کلید بخورد. یکجور همسریابی است. اما نه به آن پر سر و صدایی که تا حالا بوده و البته شاید پر سروصداتر از طرحهای قبلی!
زهره حسینی، مدیر پروژه «همسانگزینی» با بیان اینکه در پروژه همسانگزینی تلاش شده نقش واسطهگری در ازدواج احیا شود، گفته است که سایت «همسانگزینی» هفته اول اسفندماه رونمایی میشود. حدود 2 سالی است که این پروژه آغاز شده تا بتواند نمونه و الگوی مناسبی را برای تسهیل ازدواج جوانان دراختیار آنها قرار دهد. ما تلاش داریم از ظرفیتهای موجود در فضای مجازی استفاده کنیم تا الگوی مناسبی که متناسب با سبک زندگی دینی، اسلامی و ایرانی باشد برای تسهیل ازدواج جوانان به آنها پیشنهاد دهیم که از سال گذشته کارگروهی با عنوان «همسانگزینی» تشکیل شد و این طرح در آن کارگروه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
مدیر پروژه همسانگزینی افزود: تأکید طرح همسانگزینی بر احیای نقش واسطین در امر ازدواج و شبکه اصلی این طرح، شبکهای بهعنوان واسطین ازدواج است به این مفهوم که افرادی که بهصورت سنتی امر وساطت را در ازدواج انجام میدادند و خانوادهها به آنها مراجعه میکردند و مشخصات دختران و پسران خود را دراختیار آنان قرار میدادند در این شبکه گردهم میآیند تا موارد مناسب را انتخاب و به خانوادهها معرفی کنند. واسطین ازدواج بهصورت شبکه دورهم جمع میشوند تا در جهت معرفی جوانان به یکدیگر همافزایی داشته باشند، بهگونهای که اگر واسطهای در بانک اطلاعاتی خودش مورد مناسبی را نداشته باشد، میتواند با مراجعه به بانک اطلاعاتی سایر واسطین، موارد مناسب را پیدا کند. این واسطین افراد حقیقی یا حقوقی هستند که در نقاط مختلفی از جامعه مانند دانشگاهها و حوزههای علمیه حضور دارند و تا این لحظه نزدیک به 150 واسطه ازدواج در سطح تهران در این سایت ثبتنام کرده و اطلاعات خود را با سایرین به اشتراک گذاشتهاند.
مدیر پروژه همسانگزینی افزود: از جوانانی که هیچ واسطهای برای ازدواج ندارند دعوت میکنیم تا بعد از یک مرحله مصاحبه، مشخصات خود را در اختیار واسطین قرار دهند تا آنها موارد مناسب را انتخاب کنند و البته تأکید این طرح بر معرفی افراد از طریق خانوادههاست و حسن کار این است که خانوادهمحوری در این کار اصل است. جوانی که در این سایت ثبتنام میکند، باید یکسری آزمونهای روانشناختی را پشتسر بگذارد تا علاوهبر مشخصات ظاهری، مشخصات روانشناختی فرد نیز در اختیار واسطین قرار گیرد و پس از این مرحله یک جلسه مصاحبهحضوری نیز با متقاضیان صورت خواهد گرفت که در این مصاحبه، پرونده فرد کامل میشود. پس از تکمیل اطلاعات نرمافزار همسانگزینی به شکل هوشمند افرادی را که بیشترین شباهت را با فرد متقاضی دارند انتخاب و بهواسطین معرفی میکند و واسطهها از بین آن افراد بهترین مورد را به خانواده آن جوان معرفی میکنند.
باید دید این طرح تا چه حد میتواند به تردیدهای جوانان و سلامت ازدواج آنان کمک کند. مدیرکل برنامهریزی و تعالی ازدواج و خانواده وزارت ورزش و جوانان در همین زمینه گفته است: همسانگزینی که اگر قرار باشد در فضای مجازی ارایه شود و مورد تأیید ما باشد باید مبتنیبر خانواده و راستیآزمایی باشد، همچنین افراد در شبکه مجازی ممکن است با پروتکل اصلی آشنا شوند ولی بعد از آن به یک واسط ازدواج ربط پیدا میکنند. با هماهنگی خانواده گفتوگو بین زن و مرد صورت میگیرد و ارتباط در فضای مجازی بدون نظارت وجود ندارد؛ با مشارکت مراکز مشاوره نیز این طرح صورت میگیرد. آنچه مسلم است اینکه کاهش نرخ ازدواج و افزایش نرخ طلاق در سالهای اخیر موضوع ازدواج و طلاق جوانان را به مسالهای مهم تبدیل کرده است و از آنجا که آمارها نسبت به ایجاد یک وضع نگرانکننده در آینده هشدار میدهند؛ مسأله ازدواج و طلاق همواره در سالهای اخیر موضوع بحث کارشناسان مسائل اجتماعی، مسئولان، نمایندگان مجلس و همچنین شهروندان بوده است. تا جایی که عنوان میشود بیش از 11میلیون جوان ایرانی مجرد هستند، برخی با طرح تعبیر ازدواج آسان سعی در تشویق جوانان به ازدواج داشتهاند.