[ مریم رضاخواه] صعود دو تیم کوهنوردی به آلپِ ایران و ارتفاعات قله پیرخدر شاهو، برای امدادگران سرخپوش هلالاحمر، هم تلخ بود و هم شیرین.آذرماه 5سال پیش بود که یک تیم کوهنورد در ارتفاعات اشترانکوه گرفتار بهمن شد و غم بزرگی بر جان «آلپِ ایران» نشاند؛ حالا بار دیگر تاریخ تکرار شد و اشترانکوه شد قتلگاه 5کوهنورد دیگر. امدادگران پس از ساعتها تلاش توانستند پیکر بیجان این کوهنوردان را از میان کوه برف پیدا کنند.
این گروه ۹ نفره کوهنورد جمعه باوجود هشدارهای اداره کل مدیریت بحران استان و شهرستان ازنا مبنی بر عدمصعود کوهنوردان و گردشگران به ارتفاعات، از دورود به ارتفاعات سِنبران صعود کردند، اما درگیر بهمن شدند. 4نفر از کوهنوردان توسط امدادگران به مراکز درمانی انتقال داده شدند، اما بهمن به 5کوهنورد دیگر امان نداد و امدادگران آخرین پیکر کوهنوردان مفقودی در اشترانکوه را صبح روزگذشته از دل برفها بیرون کشیدند.
از سوی دیگر 4 کوهنورد گرفتارشده در ارتفاعات قله پیرخدر شاهو صبح روزگذشته از سوی امدادگران نجات یافتند.داغ حادثه تلخ بهمن حالا روی شانههای اشترانکوه سنگینی میکند، دو بار بهمن در مدت 5سال جان 14کوهنورد را گرفته است. بیشتر از سفیدی برف، چالههایی که پشت هم قطار شده در اشترانکوه خودنمایی میکند. سیاهی حادثه کام همه را تلخ کرده، صبح شنبه بود که آخرین پیکر کوهنوردان مفقودی در اشترانکوه از دل برفها بیرون کشیده شد، از امدادگران تا کوهنوردانی که به کمک تیمهای جستوجو آمدهاند همگی ماتم گرفتهاند و با چشمانی اشکبار آخرین پیکر کوهنورد پیداشده را بیرون کشیدند.
9کوهنورد برای صعود به ارتفاعات اشترانکوه- آلپِ ایران- عازم منطقه شده بودند که دچار حادثه شدند. این کوهنوردان با وجود اعلام هواشناسی مبنی بر شرایط نامساعد جوی راهی منطقه، که متأسفانه در ادامه مسیر با «بهمن» مواجه میشوند.
پیدا شدن 5کوهنورد پس از 24ساعت
در جریان این حادثه 5کوهنورد جان باختند که صبح شنبه چهارم آذرماه پیکر آخرین کوهنورد مفقودی پس از 24ساعت جستوجو در اشترانکوه پیدا شد.
این ۹ نفر از استانهای همدان (۲ کوهنورد ملایری) و ۷ نفر از لرستان (یک نفر از بروجرد و ۶ نفر از دورود) بودند. مدیرعامل جمعیت هلالاحمر لرستان در گفتوگو با «شهروند» از جزییات عملیات امدادگران هلالاحمر در ارتفاعات اشترانکوه گفت: «پنجشنبه، این 9 کوهنورد به اشترانکوه صعود کردند، اما درگیر بهمن شدند. از این تیم 4نفر نجات پیدا کردند، اما 5نفر دیگر زیر بهمن مدفون شدند. همزمان با اعلام این خبر تیمهای امداد زمینیوهوایی برای یافتن و امدادرسانی این کوهنوردان به منطقه اعزام شدند.»
شامگاه جمعه تا آخرین لحظه ممکن، عملیات امدادی برای یافتن کوهنوردان مفقودشده ادامه داشت و امدادگران توانستند پیکر دو کوهنورد را پیدا کنند، اما با تاریک شدن هوا عملیات متوقف شد و امدادگران در پناهگاه در انتظار طلوع آفتاب ماندند.او گفت: «در نخستین دقایق بامداد شنبه با روشن شدن هوا تیمهای امدادی، عملیات خود را برای یافتن سه کوهنورد مفقودشده آغاز کردند. تلاشها نتیجهبخش بود و امدادگران توانستند پیکر 3کوهنورد مفقودی دیگر را در میان برف پیدا کنند.»اکنون پیکر 5 کوهنورد جانباخته در بهمن ارتفاعات سنبران ازنا پیدا شده و کار جستوجو به پایان رسیده است. قدمی با اشاره به اینکه علاوه بر تیمهای امدادونجات هلالاحمر تیمی متشکل از کوهنوردان ازنا نیز به منطقه اعزام شدند، ادامه داد: «این منطقه بهمنخیز است و در این خصوص هشدارهای لازم داده شده بود، لذا کوهنوردان باید نکات ایمنی و ارزیابی منطقه در صعود را جدی بگیرند.امیدواریم کوهنوردان به توصیههای ستاد مدیریت بحران و هواشناسی اهتمام ویژه داشته باشند تا دیگر شاهد حوادث تلخ و ناگوار اینچنینی نباشیم.»
کوهنوردی مرگبار بدون مجوز
فرماندار ازنا هم در این رابطه گفت: «براساس تصمیم ستاد مدیریت بحران شهرستان، محدودیتهایی برای حضور کوهنوردان در منطقه لحاظ شده تا افراد بدون مجوز اقدام به صعود نکنند.»
شهرستان ازنا امکانات و تجهیزات لازم را ندارد و علاوه بر استفاده از ظرفیت و امکانات شهرستان و هیأت کوهنوردی استان از ظرفیت و تجهیزات کوهنوردان استان تهران و مرکزی برای نجات کوهنوردان استفاده شده است.
این گروه ۹ نفره کوهنوردی بدون مجوز و هماهنگی با هیأت کوهنوردی وارد منطقه شدند.فرماندار ازنا با بیان اینکه با تلاش گروههای امدادی جسد 5 کوهنورد گرفتار در بهمن سِنبران ازنا پیدا شد، اظهار کرد: «در شهرستان تشییع جنازه برای این کوهنوردان انجام خواهد شد.»وی گفت: «میرحسین دهقانی و کیارش لشنی از دورود، جواد نصرالهی از شهرستان بروجرد، جواد نجفی و حامد حسینی از شهرستان ملایر، کوهنوردان جانباخته این حادثه بودند.»منطقه حفاظتشده اشترانکوه یکی از مناطق منحصربهفرد و پرجاذبه طبیعی غرب کشور است که به لحاظ برخورداری از شرایط زیستمحیطی و ویژگیهای زمینشناسی، زیستگاه مناسب و مستعدی برای رشد و تکثیر وحوش بهخصوص پستانداران محسوب میشود.
اشترانکوه بهدلیل واقعشدن در قلب سلسله جبال زاگرس دارای قلل سرد مرتفع بالای 3 هزار و ۵۰۰ متر از سطح دریا و همچنین درههای نسبتا گرم است. اشترانکوه رشتهکوهی به طول تقریبی ۵۰ کیلومتر است که در جهت شمالغربی- جنوبشرقی امتداد دارد.یخچالهای طبیعی و دائمی این رشتهکوه که یکی از زیباترین کوههای کشور به شمار میرود، در تمام سال از برف و یخ پوشیده است. اشترانکوه در جنوب شهر دورود و ازنا قرار دارد و به «آلپِ ایران» نیز معروف است؛ البته این نام تنها بهخاطر بلند بودن آن به آن تعلق نگرفته است، بلکه بهدلیل شیب تند کوههایش و درههای جوان و «وی» شکل و یخچالهای طبیعی است. ارتفاع بلندترین قله آن، سنبران، 4هزار و ۱۵۰ است.
شادی پس از نجات
محمدباقر محمدی، مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان کرمانشاه، در رابطه با نجات چهار کوهنورد در ارتفاعات قله پیرخدر شاهو گفت: «پس از اعلام گرفتار شدن چهار نفر در ارتفاعات پیرخدر شاهو واقع در شمال روستای قوریقلعه شهرستان روانسر به مرکز کنترل و هماهنگی عملیات 112جمعیت هلالاحمر استان، بلافاصله عملیات جستوجو و نجات از ساعت 18:45روز گذشته با اعزام چند تیم عملیاتی از نجاتگران جمعیت هلالاحمر و همراهی کوهنوردان داوطلب آغاز شد.
این کوهنوردان سنندجی که بدون راهنما، اقدام به صعود به قله 3هزار و 250متری پیرخدر شاهو کرده بودند، بهدلیل عدمآشنایی با این قله فنی و عدمرعایت قانون ساعت 14، مسیر برگشت را همزمان با تاریکی هوا گم کرده و در جنوبشرقی منتهی به این قله زمینگیر شدند.
پس از دسترسی به افراد گرفتارشده عملیات انتقال آغاز و خوشبختانه افراد گروه پس از تلاشهای 12ساعته نجاتگران و تیمهای حاضر در عملیات، در سرمای شدید و یخبندان از منطقه خطر خارج و ساعت 7صبح روزگذشته عملیات به پایان رسیده و افراد به محل امن در پایین کوه انتقال داده شدند.»