مدتی است که بحران ریزگردها در جنوب کشورمان، زندگی مردم شهرهای جنوبی را با اختلال روبهرو کرده است. هر چند که مسئولان ذیربط ازجمله معصومه ابتکار، سازمان حفاظت محیطزیست در این خصوص توضیحاتی داد و گفت که مسأله هوای اهواز کاری نیست که بشود در یک یا دوسال به سرانجام رساند. اما با وجود توضیحات ابتکار و حتی اعزام گروهی به استانهای جنوبی از سوی دولت برای بررسی موضوع به جنوب کشور، برخی معصومه ابتکار را به سیاسی کاری متهم میکنند. جنس برخی از این انتقادها و نوع انتقادها اما تا حدودی از مسأله محیطزیست خارج شده و رنگ و بوی سیاسی پیدا کرده است. عبدالرضا عزیزی، رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز که یکی از همین منتقدان است. البته او معتقد است که انتقادهای هم طیفانش در زمینه ریزگردها سیاسی نیست و آنها از عدم حضور ابتکار در جنوب کشور گلایه مندند. ادامه این گفتوگو در پی میآید:
آقای عزیزی به نظر میرسد که روی برخی اعضای کابینه دولت، فشارهای سیاسی وجود دارد. نمونه اخیرش هم مجموعه انتقادها از خانم ابتکار در مسأله ریزگردهای جنوب کشور است.
اینطور نیست. انتقاد ما به خانم ابتکار به دلیل عدم حضور ایشان در جنوب کشور است. اگر او هم همانند وزیر بهداشت به جنوب کشور سفر میکرد و در کنار مردم قرار میگرفت و توضیحاتی را به مردم میداد، قطعا انتقادها کمتر بود. اما الان مردم استان و حتی ما از این موضوع گلایه داریم که چرا خانم ابتکار به جنوب سفر نکرد؟ مشکل او فقط هواپیما بود؟ اگر اینطور بود و او دغدغه حل این مسأله را داشت با اتوبوس یا ماشین یا قطار همانند مردم عادی به جنوب سفر میکرد. بنابراین خود ایشان هم در بروز این ذهنیت دخیل بوده است.
شما مسأله ریزگردها را مربوط این دولت میدانید؟ چون این موضوع از دولت نهم و دهم آغاز شده است؟ شما تنها این دولت را مسئول میدانید؟
اینطور نیست. یعنی ما نمیتوانیم بگوییم که دولت، مسئول وجود یا بروز ریزگردهاست. ما خوب میدانیم که در کشور همسایه ما یعنی عراق چه میگذرد و آنها در جنگ به سر میبرند و از این جهت مسائل محیطزیست اولویت اولشان نیست. بنابراین خشکسالیهای اطراف کشور در این قضیه مهم، دخیل هستند. تقصیر این دولت نیست که ریزگرد به کشور آمده است اما دولت میتواند آن را حل کند. حل آن هم حتی اگر طول بکشد مسئولان دولت میتوانند با قرار گرفتن بین مردم و توضیحات شفاف در صحنه از مردم یاری بخواهند. مردم هم قطعا صبر و همکاری میکنند.
فکر میکنید تبدیل شدن مسائلی مانند محیطزیست به دستمایهای برای انتقادات سیاسی چه آسیبهایی دارد
نباید چنین کاری کرد. این مسأله هم برای سیاست و هم برای مسائلی که به سیاست ربطی ندارد آسیبهایی دارد. بعضی مسائل ربطی به دولتها ندارد مثلا طوفان طبیعی است و چه ربطی دارد که ما آن را سیاسی کنیم و به دولت بچسبانیم. انتقاد همکاران ما هم در این زمینه نیست. جاهایی مثل محیط زیست، بهداشت و درمان و بهزیستی و وزارت علوم نباید سیاسی باشند و باید سیاست را از این مسائل منفک کرد. ما هم معتقدیم که نباید همه چیز را سیاسی کنیم. مثلا معضل جنگلها را نباید سیاسی کنیم. با سیاست، مشکل طوفان یا جنگل حل میشود؟ اگرچنین کنیم یعنی سیاسیکاری شده است.