شماره ۲۸۹۶ | ۱۴۰۲ دوشنبه ۲۷ شهريور
صفحه را ببند
چرا دولت تصمیم گرفت مجوز فعالیت چند بازرس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را لغو کند؟
واکنش به «اتهام‌زنی» در برابر «همکاری»

دولت سیزدهم که توانست با دیپلماسی فعالانه، ترمز قطعنامه‌های سیاسی شورای حکام را بکشد اکنون مصمم است ماجراجویی غربی‌ها در سوءاستفاده سیاسی از تریبون آژانس و بیانیه‌خوانی علیه کشورمان را متوقف کند.
رافائل گروسی در بیانیه‌ای اعلام کرد ایران رسما به ما از تصمیم خود برای لغو مجوز فعالیت چند نفر از باتجربه‌ترین بازرسان آژانس که برای راستی‌آزمایی فعالیت‌های این کشور ذیل توافقنامه پادمان‌های منع گسترش سلاح‌های اتمی تعیین شده بودند، خبر داده است.در این بیانیه آمده است ایران با اقدام خود عملا حدود یک‌سوم از باتجربه‌ترین بازرسان آژانس را از فعالیت خود در ایران بازداشته است. مدیرکل آژانس ضمن محکوم کردن این اقدام مدعی شد اکنون فعالیت‌های آژانس در زمینه راستی‌آزمایی تحت‌تأثیر قرار می‌گیرد.ساعاتی بعد سخنگوی وزارت امور خارجه به این خبر واکنش نشان داد و ضمن تأیید تلویحی آن گفت: «ایران پیشتر نسبت به عواقب سوءاستفاده‌های سیاسی ازجمله تلاش برای سیاسی کردن فضای آژانس هشدار لازم را داده بود.»جمهوری اسلامی ایران در روزهای گذشته به اطلاع طرف‌های غربی رسانده است که نسبت به صدور هرگونه بیانیه علیه کشورمان و همچنین اتهام‌زنی به ایران به‌رغم اقداماتی که مبتنی بر حسن‌نیت در تعامل با آژانس صورت گرفته، واکنش قاطعانه نشان خواهد داد.ایران براساس حقوق حاکمیتی مصرح در ماده ۹ موافقتنامه جامع (پادمان بین ایران و آژانس INFCIRC ۲۱۴) مجوز فعالیت چند نفر از بازرسان آژانس را که تابعیت اروپایی نیز داشته‌اند، لغو کرده است.
تجربه نشان داده است اقدامات متقابل و قاطعانه تهران، در برابر سیاسی‌کاری و اقدامات مخرب غرب در سوءاستفاده از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌تواند به تغییر رفتار آنها منجر شود.روند واکنش‌های قاطعانه دستگاه‌های تصمیم‌گیر دولتی باعث شد از اسفند سال گذشته تاکنون و با وجود برگزاری سه نشست فصلی، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هیچ قطعنامه ضدایرانی توسط شورای حکام منتشر نکند.
دولت سیزدهم‌ اکنون با هوشیاری کامل اجازه جایگزین شدن بیانیه ضدایرانی با قطعنامه شورای حکام را نخواهد داد و اعلام کرده است که بیانیه‌خوانی سیاسی به‌رغم همکاری‌های موجود را نمی‌پذیرد. ایران مصمم است که طرف مقابل را همچون مسئله قطعنامه‌های شورای حکام مجبور به عقب‌نشینی کند.
این رویه نشان می‌دهد آژانس و کشورهای اروپایی باید از این تاریخ به بعد، منتظر پاسخ و واکنش قاطعانه ایران به بیانیه‌های خود در حاشیه نشست‌های آژانس و سوءاستفاده سیاسی از این نهاد فنی باشند؛ چراکه تکرار رویه مخرب غرب می‌تواند اقدامات مبتنی بر حسن‌نیت ایران را تحت‌الشعاع قرار دهد.
دولت سیزدهم اثبات کرده است که در چهارچوب پادمان در مقابل اقدامات ماجراجویانه و سوءاستفاده سیاسی از آژانس از خود واکنش نشان ‌می‌دهد و اقدامات غرب در این خصوص را بدون پاسخ نخواهد گذاشت.
به‌نظر می‌رسد اکنون این آژانس و کشورهای غربی هستند که باید انتخاب کنند مسیر دیپلماسی و تعامل را برمی‌گزینند یا مسیر تنش‌سازی‌های بی‌حاصل و لفاظی‌هایی را که مصرف سیاسی داشته و با واقعیات عینی بی‌ارتباط هستند، انتخاب خواهند کرد.


تعداد بازدید :  308