[شهروند] دولت دموکرات جو بایدن به اذعان آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه این کشور، «سیاست بازدارندگی، فشار و دیپلماسی» را در قبال جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفته و در این مسیر از هیچ اقدام مداخلهجویانهای علیه ایران غفلت نمیکند. مدعی اصلی حقوق بشر که آمار رسمی خودشان ثابت میکند که بیشترین نقص حقوق بشر در برقراری امنیت، رعایت حقوق شهروندی و عدالت اجتماعی دارد، به بهانه سالگرد ناآرامیهای سال گذشته ایران در پی درگذشت مهسا امینی، تحریمهای جدیدی علیه نهادها، رسانهها و شخصیتهای حقیقی و حقوقی ایران اعلام کرده است.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، اذعان کرد که واشنگتن به تحریمهای ضدایرانی به بهانه حقوق بشر و نیز روابط نظامی تهران – مسکو ادامه خواهد داد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه به وقت محلی در آستانه سالگرد ناآرامیهای ایران و درگذشت مهسا امینی گفت: «ما به تحریمها علیه ایران چه در ارتباط با نقض حقوق بشر از سوی این کشور یا ارائه سلاح به روسیه جهت استفاده در جنگ علیه اوکراین ادامه خواهیم داد.» این مقام ارشد کاخ سفید تهدید کرد ما در روزهای آینده تحریمهای بیشتری علیه ایران در ارتباط با کمکهای نظامی این کشور به روسیه اعمال خواهیم کرد. سالیوان مدعی شد: «ما این توانایی را داریم که آمریکاییهایی که در ایران بهصورت غیرقانونی زندانی شدهاند، به خانه بیاوریم و در عین حال این کشور را بهدلیل اقدامات آنها که مغایر با قوانین بینالمللی هستند، پاسخگوسازیم.»
مدعیان آمریکایی حقوق بشر جورج فلوید را فراموش کردهاند
این مواضع در حالی از سوی شخصیتهای سیاسی آمریکا مطرح میشود که همین کشور در سالهای اخیر با رویدادهای خشونتبار و تبعیضآمیز نیروهای پلیس علیه سیاهپوستان و دیگر اقشار جامعه، با موج اعتراضات شهروندان آمریکا مواجه بود. مرگ «جورج فلوید»، شهروند سیاهپوست آمریکایی از سوی پلیس «مینیاپولیس» ایالت «مینه سوتا»، بارزترین نمونه سالهای اخیر است که به یک جنبش مدنی علیه نژادپرستی در سراسر آمریکا تبدیل شد و موج سراسری درازمدت اعتراض به بیعدالتی نژادی و خشونت پلیس را در آمریکا به راه انداخت. آخرین سخنان «فلوید» 46ساله «نمیتوانم نفس بکشم» نهتنها در سراسر آمریکا بلکه در جهان طنینانداز شد. بهدنبال این فاجعه بهبار آمده توسط پلیس آمریکا، با وجود طغیان اعتراض و خشم گسترده داخلی و بینالمللی که وعدههای تغییر در ساختار پلیس را در پی داشت، گذشت زمان نشان داد که تغییری رخ نداده است.
وقتی به جای تمرکز بر باگهای حقوق بشری خود، در امور دیگر کشورها دخالت میکنند
مصداق بارز این ادعا، قتل یک پناهجوی 26ساله اهل جمهوری دموکراتیک کنگو توسط یک افسر پلیس سفیدپوست ایالت «میشیگان» است که تأیید میکند الگوی سیستماتیک خشونت و وحشیگری پلیس آمریکا، همچنان جوامع اقلیت را هدف قرار میدهد. با این همه، سیاستمداران آمریکا و کشورهای متحد غربی، به جای تمرکز بر باگهای حقوق بشری داخلی خود، به بهانههای مختلف در موضوعات دیگر کشورها مداخله کرده و بر همان رویکرد فشار و تحریم بارهاوبارها استفاده میکنند.
از دفاع از حقوق زنان ایران توسط نماینده آمریکا در سازمان ملل تا تحریم 3 رسانه رسمی ایرانی
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر و نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل نیز مدعی شد: «امسال، ما دوباره به کانادا، فرانسه، نروژ، بریتانیا و اتحادیه اروپا خواهیم پیوست تا از قطعنامه سازمان ملل حمایت کنیم که وضعیت بد حقوق بشر در ایران را برجسته کرده و خواستار عدالت و پاسخگویی است.» سفیر آمریکا در سازمان ملل مدعی شد: «در انجام این اقدامات و اقدامات دیگر، ما از همه زنان و دختران ایران دفاع میکنیم. ما برای زنان میایستیم، برای زندگی میایستیم و برای آزادی میایستیم و تعهد ما برای ایستادن در کنار زنان و مردم ایران تزلزل نکرده و نخواهد کرد.» پیش از این، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، در آستانه سالگرد ناآرامیهای ایران و درگذشت مهسا امینی اذعان کرد واشنگتن به انجام اقدامات ضدایرانی برای پاسخگو کردن مقامات جمهوری اسلامی ایران به بهانه نقض حقوق بشر همراه با شرکا ادامه خواهد داد. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه دولت جو بایدن، روز جمعه به وقت محلی در پیامی با تکرار مداخلهجویی آمریکا گفت: «در آستانه نخستین سالگرد درگذشت مهسا «ژینا» امینی بهدست نیروهای امنیتی ایران، آمریکا ۲۵ فرد ایرانی، سه رسانه تحت حمایت دولت ایران و یک شرکت تحقیقات اینترنتی ایرانی را در ارتباط با سرکوب خشونتآمیز اعتراضات سراسری در ایران تحریم کرد.» بلینکن اضافه کرد: «آمریکا همچنین در حال انجام اقداماتی برای اعمال محدودیتهای روادید برای ۱۳ مقام ایرانی و افراد دیگر بهدلیل دست داشتن در بازداشت معترضان یا ممانعت از حقوق آنها برای آزادی بیان یا تجمع است. از زمان درگذشت مهسا امینی و اعتراضات پس از آن، ما برای ۴۰ مقام ایرانی و افراد دیگر بهدلیل دست داشتن در این اقدامات، محدودیتهای روادید وضع کردهایم.»
تحریم فارس، تسنیم و پرستیوی
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، نیز در تداوم سیاستهای دوگانه خود و رویکرد «دیپلماسی، فشار و بازدارندگی» در آستانه سالگرد ناآرامیهای ایران، مدعی ایستادگی در کنار مردم ایران به بهانه حقوق بشر شد. وزارت خزانهداری دولت جو بایدن در آستانه سالگرد درگذشت مهسا امینی و ناآرامیهای ایران، ۲۹ فرد و نهاد ایرانی را به بهانه حقوق بشر ازجمله خبرگزاریهای فارس و تسنیم و نیز شبکه پرستیوی را تحریم کرد. وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه به وقت محلی اعلام کرد: «دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، ۲۹ فرد و نهاد را در ارتباط با سرکوب خشونتآمیز اعتراضات سراسری از سوی حکومت ایران در پی کشته شدن مهسا «ژینا» امینی هنگام بازداشت توسط «گشت ارشاد» و تلاشهای مستمر این حکومت برای بازداشت صداهای مخالف و محدود کردن دسترسی به اینترنت آزاد، تحریم میکند.»
دهمین بسته تحریمی خصمانه شورای اروپا علیه ایران
شورای اروپا نیز در دنبالهروی از آمریکا، جمعه ۲۴ شهریور در اقدامی خصمانه علیه ایران دهمین بسته تحریمی خود را علیه چندین فرد و 6 نهاد مسئول در ایران به بهانه نقض حقوق بشر اعمال کرد. جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران ایران در ستاد مرکزی امنیت امام علی(ع) و فرماندهان انتظامی استانهای مازندران و فارس در فهرست تحریمهای جدید قرار دارند. زندان کچویی کرج و مدیر آن، زندانهای سنندج، زاهدان و اصفهان، خبرگزاری «تسنیم» به همراه شورایعالی فضای مجازی مشمول تحریمهای جدید این شورای اروپایی هستند. طبق این بیانیه تاکنون در مجموع 227فرد و 43نهاد ایرانی در فهرست تحریمهای اتحادیه اروپا هستند.
فروپاشی اپوزیسیون و تغییر رویکرد آمریکا بهسوی دیپلماسی غیرعلنی با ایران
ایالات متحده آمریکا در ناآرامیهای سال گذشته ایران به بهانه حمایت از حقوق بشر مردم ایران، تحریمهایی را همگام با متحدان غربی خود اعمال کرده است. دولت بایدن اگرچه اعلام کرده که هدفش تغییر نظام ایران نیست اما از آغاز ناآرامیهای سال ۱۴۰۱ در ایران، همسو با مخالفان و در حمایت از آنان گام برداشت اما و در پی فروپاشی ائتلاف اپوزیسیون و توافق از سرگیری روابط و همکاریهای ایران و عربستان سعودی در ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱با میانجیگری چین، به دیپلماسی غیرعلنی با جمهوری اسلامی ایران برای تداوم گفتوگوهای غیرمستقیم روی آورد.
نگرانی عفو بینالملل در قبال «حق زندگی، امنیت فردی، چتر قانون» در آمریکا
آمریکاییهایی که سالگرد ناآرامیهای ایران را بهانهای برای اعمال فشار مضاعف بر کشور ما قرار دادهاند، بهتر است به گزارشهای عفو بینالملل درباره موارد خشونت پلیس آمریکا علیه تظاهرات آرام ضدنژادپرستی در کشور خودشان بپردازند. ضرب و جرح تظاهرکنندگان، استفاده از مواد شیمیایی چون اسپری فلفل و گاز اشکآور و شلیک تیر از مصادیق این خشونتها برشمرده شدهاند. عفو بینالملل این اقدامات را رویکردی نگرانکننده در قبال «حق زندگی، امنیت فردی، چتر قانون» و نافی آزادی بیان و اجتماعات مسالمتجویانه خوانده است. در این گزارش، از «خشونتهای نامتناسب و غالبا بیش از حد» در ۴۰ ایالت آمریکا و ازجمله واشنگتن نام برده که با تشکیل ۱۲۵ پرونده همراه بوده است. قربانیان زد و خورد، گاز اشکآور یا گلولههای لاستیکی، صرفا افراد تظاهرکننده نبودهاند، بلکه روزنامهنگاران و نیروهای امدادی را هم شامل شدهاند. عفو بینالملل از کنگره آمریکا خواسته که لایحهای برای حفاظت معترضان به تصویب برساند، تا مأموران مسئول در ضرب و جرح و اعمال زور علیه مردم در برابر قانون پاسخگو شوند و افراد آسیبدیده نیز حمایتهای لازم را دریافت کنند.