شماره ۴۹۵ | ۱۳۹۳ شنبه ۱۸ بهمن
صفحه را ببند
رفتارهای نادرست و ریزش مو
سیگار جزو متهمان ردیف نخست

|  دکترریحانه مهرگان  |   متخصص پوست و مو|

رفتارهای نادرستی در بین افراد وجود دارد که باعث بروز ریزش موی غیرطبیعی در افراد می‌شود.  یکسری عادات تغذیه‌ای و رفتاری در مردم رواج یافته که به صورت ناآگاهانه انجام می‌شود و این امر باعث افزایش شمار بیمارانی که به علت ریزش مو به مطب پزشکان مراجعه می‌کنند، شده است.  مصرف فست فودها باعث ریزش مو می‌شود. غذاهای چرب و سرخ کردنی به علت چربی زیاد موجب بسته شدن عروق خونی و کاهش خون رسانی به ریشه مو و درنهایت ریزش مو می‌شوند که این مشکل در افراد لاغر هم بروز می‌کند.  همزمان با ریشه‌یابی علل ریزش و درمان‌های ریزش مو از سوی پزشک متخصص باید عادت نادرستی که زمینه‌ساز این عارضه است ترک شود. مصرف روغن‌ها به‌ویژه روغن جامد باعث ریزش مو می‌شود، اما استفاده از روغن‌های گیاهی در طبخ غذاها به‌خصوص روغن زیتون و هسته انگور ریزش مو را کاهش می‌دهد.
تأثیر خواب بر ریزش مو
خواب شبانه در رشد بهتر موها بسیار تاثیرگذار است. خواب شبانه کم موجب ریزش موها می‌شود.  البته ساعت خواب هم بسیار مهم است و بهترین زمان خواب ساعت 23 تا 7 صبح است.
در افرادی که مدت زیادی با رایانه کار می‌کنند یا دانش‌آموزانی که شب امتحان تا پاسی از شب بیدار هستند و کسانی که شب کارند؛ روند ریزش مو بسیار سریع‌تر است ولی با اصلاح زمان خواب این مشکل برطرف می‌شود.
تغذیه نامناسب و ریزش مو
افراط در نوشیدن چای سیاه باعث ریزش مو می‌شود، اما چای سبز رویش موها را بهبود می‌بخشد. چای سبز باعث کاهش سوخت و ساز بدن، کاهش میزان هورمون‌های مردانه در زنان و درنهایت جلوگیری از ریزش موها می‌شود.
روند ریزش مو در افراد چاق به علت سخت شدن رگ‌ها بیشتر است. مصرف شیر و ماست کم‌چرب باعث جلوگیری از ریزش مو می‌شود، اما مصرف لبنیات پرچرب این عارضه را تشدید می‌کند.
استفاده از میوه‌ها و سبزیجات تازه برای جلوگیری از این عارضه سودمند است. اسفناج از سبزیجاتی است که تأثیر زیادی بر بهبود روند رشد مو دارد، مصرف گوشت قرمز و مرغ به علت دارا بودن آهن باعث رویش بهتر موها می‌شود، اما ماهی به علت این‌که حاوی امگا 3 فراوانی است، تأثیر بیشتری در جلوگیری از ریزش موها دارد.
استفاده از استروژن‌های گیاهی به‌ویژه سویا تأثیر چشمگیری در جلوگیری از ریزش دارد.
چربی خون بالا، موهای چرب و خارش سر نیز باعث ریزش مو می‌شود.
رشد بهتر موها با ورزش
اغلب ورزشکاران دارای موهایی پرپشت هستند. تأثیر ورزش متعادل در جلوگیری از سفیدی و ریزش موها به اثبات رسیده است. ورزش حرفه‌ای و قهرمانی در زنان نتیجه‌ای برعکس دارد و ریزش مو را بیشتر می‌کند.
کاهش استرس موجب بهبود روند رویش موها می‌شود. ورزش روزانه موجب ترشح هورمون آندورفین، کاهش استرس و جلوگیری از ریزش مو می‌شود.
افزایش ریزش مو با مصرف مواد دخانی
در مصرف‌کنندگان سیگار، قلیان و الکل ریزش مو شایع‌تر است و اثرات نامطلوب قلیان بر ایجاد این مشکل بسیار شدیدتر از سیگار است.  قطع یکباره داروهای هورمونی و قرص‌های جلوگیری از بارداری در زنان موجب ریزش موی شدید می‌شود. اختلالات قاعدگی نیز از علل زمینه‌ساز ریزش است.  بر خلاف باور عمومی مردم ریزش مو پس از زایمان طبیعی نیست و در صورتی که این مشکل پس از ماه دوم بعد از زایمان ادامه داشته و شدید باشد باید در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه شود، زیرا راهکارهای درمانی رویش مو پس از ماه دوم چندان نتیجه‌بخش نیست و رویش موها جبران‌پذیر نیست.
تغییرات هورمونی در حوالی دوران یائسگی از علل ریزش مو است. در این دوران کاهش هورمون‌های زنانه و افزایش ترشح هورمو‌ن‌های مردانه موجب ریزش مو می‌شود، اما در صورت ریزش موی شدید در حوالی یائسگی مصرف فیناستراید در صورت صلاحدید پزشک متخصص باعث رفع مشکل ریزش می‌شود.
شانه کردن زیاد
 موی سر نیز ریزش مو می‌آورد
افراط در برس کشیدن و شانه کردن موها از علل ریزش موها است. موها باید فقط یک نوبت در روز شانه شود.
شست‌وشوی زیاد یا کم موها از علل تشدید‌کننده ریزش مو هستند. شست‌وشوی زیاد نیز از علل بروز ریزش مو است، حتی افرادی که موهای چرب دارند نباید در هر نوبت حمام کردن موها را شامپو بزنند بلکه با مراجعه به پزشک و تجویز شامپوهای مخصوص موهای چرب باید درصدد رفع این مشکل برآیند. شست و شوی کم و هفته‌ای یک نوبت نیز باعث ریزش مو می‌شود.  دستکاری زیاد موها و افراط در مصرف تافت، واکس و حالت دهنده‌های مو باعث ریزش مو می‌شود.  بستن محکم موها در دختران موجب سست شدن مو و ریزش می‌شود. سفت بستن موها باعث خالی شدن ناحیه پیشانی و کناره‌های سر است که امروزه بسیار شایع شده است.  روسری‌هایی با مواد مصنوعی و استفاده از چندین لایه شال و روسری و بستن هدهای محکم در ناحیه جلویی رویش موها به علت افرایش فشار وارده بر ریشه مو از عوامل زمینه‌ساز ریزش است.
تأثیر مصرف مکمل‌های
 ویتامینی بر رویش مو
کمبود آهن و ویتامین D از علل شایع ریزش موها است. باید سالیانه یک نوبت میزان آهن و ویتامین D بدن اندازه‌گیری شود و در صورت کمبود ویتامینD، با مصرف قرص‌های مکمل یکبار در هفته کمبود این ویتامین جبران می‌شود و پس از آن نیز مصرف ماهی یک عدد قرص برای تأمین ویتامین D موردنیاز بدن کفایت می‌کند.  مصرف قرص روی، آهن، قرص چای سبز، انواع ویتامینB، امگا 3 و ویتامین E باعث جبران ریزش مویی می‌شود که به علت کمبود ویتامین ایجاد شده است.
در پایان ذکر این نکته لازم است که بر خلاف باور عمومی مردم   PRP  از ریزش مو جلوگیری نمی‌کند و باعث کاهش رشد مو می‌شود.


تعداد بازدید :  353