شماره ۴۹۴ | ۱۳۹۳ پنج شنبه ۱۶ بهمن
صفحه را ببند
بازگشت ریزگردها به خوزستان، آلودگی هوا چهاربرابر حد مجاز
اهواز دو روز بیشتر نفس نکشید
کمیسیون تلفیق اعتبار مقابله با گرد‌وغبار را در لایحه بودجه 94 حذف کرد

شهروند| اهواز دو روز بیشتر نفس نکشید. ریزگردها خیلی زود بازگشتند و غوغای گرد و غبار را دوباره به پا کردند. دیروز ظهر غلظت ریزگردها در اهواز به چهار برابر حد مجاز رسید.
به‌گفته شهریار عسکری رئیس روابط‌عمومی حفاظت محیط‌زیست خوزستان، « میزان ذرات معلق هوا در اهواز، 644 میکروگرم بر مترمکعب است. همچنین غلظت ذرات معلق در این روز در شهرستان آبادان 81، ماهشهر 151، شوش 120، گتوند 68، دزفول 78 و امیدیه 93 میکروگرم بر متر مکعب اعلام شده است.»
بازگشت دوباره گرد و غبار به آسمان اهواز، در روزهایی اتفاق افتاد که هنوز حواشی فاجعه هفته گذشته اهواز داغ است و در دستگاه‌های مختلف تلاش‌هایی شکل گرفته تا کمی به بهبود وضع هوای این استان کمک کند. هفته پیش بود که غلظت ذرات گرد‌وغبار در این شهر به 66 برابر حد مجاز رسید و نگرانی‌های جدی را با خود همراه کرد؛ پرونده سلامت خوزستانی‌ها روی میز وزارت بهداشتی‌ها رفت، کارگروه بررسی فوری نحوه اجرای برنامه‌های مقابله با ریزگردها در هیأت دولت تصویب شد، نماینده مردم اهواز از علاقه مندی مردم این شهر برای خداحافظی این شهر و این استان حکایت کرد و از سوی دیگر مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست، از ناتوانی دستگاه‌های پایش آلودگی هوا در سنجش میزان گرد وغباری خبر داد که هفته گذشته به آسمان اهواز آمد.
حواشی همچنان ادامه دارد، حواشی که حول تصمیم‌گیری‌های جدید برای این پدیده ناخشنود می‌چرخد و حکایت از ورود دولت و مجلس به ماجرای گرد و غبارهای اهواز دارد. بر همین اساس پس از آن‌که تشکیل کارگروه بررسی برنامه‌های مقابله با ریزگردها در هیأت دولت تصویب شد، در نشست سه‌شنبه‌شب مجمع نمایندگان خوزستان با رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست، تصمیم گرفته شد تا کمیته بحران برای مقابله با ریزگردها در خوزستان تشکیل شود. عضو مجمع نمایندگان استان خوزستان در این ‌باره با اعلام خبر تشکیل کمیته بحران برای مقابله با ریزگردها به خانه ملت گفت: «در نشست مشترک با ابتکار مقرر شد کمیته بحران با حضور رئیس‌جمهوری و هیأت دولت تشکیل شود تا بتوان از لحاظ تأمین اعتبار به نتایج مثبتی دست یافت.»  عباس پاپی‌زاده ادامه داد: «متاسفانه پدیده ریزگردها چند سالی است که در منطقه جنوب غربی کشور وجود دارد و مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده است؛ این معضل حدود 22 استان کشور را با خود درگیر کرده که تاکنون راهکاری برای رفع آن در نظر گرفته نشده است.»  این نماینده مردم در مجلس نهم، با اشاره به این‌که در این جلسه نمایندگان بر این امر تأکید داشتند که چرا سازمان محیط‌زیست به‌عنوان متولی اصلی پدیده ریزگردها از مشکلاتی که این معضل را تشدید کرده جلوگیری نمی‌کند، یادآور شد: «یکی از مشکلاتی که در استان خوزستان به وجود آمده آن است که طبیعت رودخانه‌های این استان در بحث انتقال آب برهم خورده. موضوع انتقال آب از سرچشمه دز و کارون، موجب شده تا شاهد کاهش ورودی آب به تالاب‌های دشت شادگان باشیم و این مهم باعث خشک شدن‌ درصد بسیار زیادی از این تالاب‌ها و معلق شدن ریزگردها در هوا شده است.»
او در ادامه با بیان این‌که قرار شد سازمان محیط‌زیست در اقدامی بازدارنده از اجرای چنین طرح‌هایی جلوگیری کند،‌ گفت: «در این نشست همچنین در مورد عوامل خارجی که معضل ریزگردها را افزایش می‌دهد، بحث و بررسی صورت گرفت چراکه کشورهایی مانند عراق و عربستان در بروز این ریزگردها به کشور تاثیرگذار هستند و قرار شد وزارت امور خارجه وارد عمل شود و به رفع این مهم کمک کند. در این جلسه قرار شد سازمان محیط‌زیست از دولت درخواست کند تا به صورت جدی به کمک رفع معضل ریزگردها در استان خوزستان بشتابد و با جدیت آن را دنبال کند تا در این میان اعتبار برای مبارزه با ریزگردها و گردوغبار در استان‌های درگیر در نظر گرفته شود. همچنین در این نشست قرار شد، سازمان محیط‌زیست جلسه‌ای با دستگاه‌های اجرایی دولت مانند وزارت جهاد کشاورزی و وزارت نیرو برگزار کرده تا در مورد رفع این معضل جمع‌بندی دقیقی صورت گیرد.»
کمیسیون تلفیق اعتبار مقابله با گرد و غبار را در لایحه بودجه 94 حذف کرد
روزهای گذشته در حالی پر بود از تصمیم‌گیری و تلاش برای پیدا کردن راه حلی که به برطرف شدن معضل ریزگردها منجر شود که ردیف اعتبار مقابله با گرد و غبار در بودجه‌سال 94 حذف شده و به‌ نظر می‌رسد که تا پیش از روزهای بحرانی اهواز و رسیدن غلظت ذرات معلق به 66 برابر حد مجاز، مجلسی‌ها ضرورتی برای رسیدگی به این مشکل و تلاش برای مقابله با آن نمی‌دیدند. بر همین اساس اعتباری که در لایحه بودجه ‌سال 94 برای مقابله با پدیده
 گرد و غبار پیشنهاد شده بود، توسط کمیسیون تلفیق مجلس حذف شد تا گامی برای مهار این معضل که سایه سنگینی شده بر سر سلامتی خوزستانی‌ها، سیستانی‌ها، ایلامی‌ها، خراسان جنوبی‌ها و... برداشته نشود. ضیاءالدین شعاعی مدیر مقابله با پدیده گردوغبار سازمان حفاظت محیط‌زیست با اعلام خبر حذف ردیف اعتباری مقابله با گرد و غبار در بودجه 94 به ایرنا گفته است که «برای مقابله با گرد و غبار ردیف اعتباری دیده شده بود که کمیسیون تلفیق مجلس این ردیف اعتباری را از بودجه ‌سال 94 حذف کرد. برخی از نمایندگان برای احیای دوباره آن قول مساعد داده‌اند.»
ضیاء‌الدین شعاعی ادامه داد: «این درحالی است که پدیده گرد و غبار یکی از معضلات زیست‌محیطی کشور به‌ویژه در استان‌های جنوبی است، بنابراین تأمین اعتبار مورد نیاز برای مقابله با آن بسیار ضروری است. میزان اعتبار ردیف قبلی مقابله با گرد و غبار حدود 50‌میلیارد تومان بود که جوابگوی رفع نیاز مقابله با این پدیده نبود از این رو سازمان محیط‌زیست پیشنهاد 500‌میلیارد تومان را داده است که امیدواریم مورد موافقت دولت قرار گیرد.» او در ادامه به جلسه رئیس سازمان محیط‌زیست با تعدادی از نمایندگان خوزستان و اهواز در سازمان محیط‌زیست اشاره کرد و گفت: «یکی از مهم‌ترین دستاوردهای این نشست، مذاکره در مورد لحاظ کردن دوباره ردیف اعتباری مقابله با گرد و غبار در بودجه است و نمایندگان قول مساعد دادند تا در مجلس مطرح و برای تخصیص آن دفاع کنند. دولت نهم وزارت نفت را مکلف کرده بود تا 200‌هزار هکتار از بیابان‌های اطراف استان‌های اهواز و خوزستان را مالچ پاشی و درختکاری کند که وزارت نفت تاکنون به کمتر از 5‌هزار هکتار تعهد خود عمل کرده است، البته به علت کمبود اعتبار این کار با کندی در حال انجام است.» او به بروز پدیده گرد و غبار هفته گذشته در اهواز و خوزستان اشاره کرد و یادآور شد که «بعد از وقوع این پدیده رئیس‌جمهوری در جلسه هیأت
 دولت - 12بهمن‌ماه- چند وزارتخانه و سازمان‌های مرتبط را مامور کرد تا کارگروه ویژه‌ای برای رسیدگی به موضوع پدیده گرد و غبار تشکیل دهند. این کارگروه دیروز (چهارشنبه)، با حضور نمایندگانی از وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی، نیرو، مسکن و شهرسازی و برخی سازمان‌های مرتبط در سازمان حفاظت محیط‌زیست تشکیل شد. موضوع ردیف اعتباری برای مقابله با پدیده گرد و غبار یکی از مباحثی است که در این کارگروه مطرح و بررسی خواهد شد.»
تردید در ماندن یا رفتن
حواشی گرد و غباری که هفته گذشته بر سر خوزستانی‌ها سایه انداخت تنها به تصمیمات پی‌درپی برای حل این معضل ختم نشد، پس از آن‌که نماینده مردم اهواز از افزایش علاقه خوزستانی‌ها به مهاجرت از این استان حکایت کرد و گفت؛ درخواست‌های
 بی شماری برای انتقال به سایر استان‌ها روی میز مدیران استانی وجود دارد، خبرنگار پایگاه اطلاع‌رسانی خوزنیوز به جمع خوزستانی‌ها رفته و از آنها درباره رفتن یا ماندن، سوال پرسیده. اهوازی‌ها حاضرند به خاطر حس تعلق، خانواده، درآمد و تحصیل در اهواز بمانند اما در جمع آنهایی که به این پرسش خوزنیوز پاسخ داده‌اند بسیاری از امکاناتی که در اهواز وجود نداشته و آنها را از امکانات محروم کرده، گرمای زیاد، آب و هوای بد و نبود شغل مناسب علاقه‌مند هستند که خانه و زندگی را رها کرده و لباس مهاجرت به تن کنند. می‌گویند می‌خواهند جایی زندگی کنند که هوای بهتری دارد یا امکاناتش بیشتر است یا حداقل گرد و غبار زندگی را سخت نمی‌کند.


تعداد بازدید :  241