شماره ۴۹۴ | ۱۳۹۳ پنج شنبه ۱۶ بهمن
صفحه را ببند
مدیرانِ فرهنگی می‌گویند ارکسترها به‌زودی فعالیت خود را آغاز خواهند کرد
تهران ارکستر ندارد

در حالی که از بیست و چهارم همین ماه، سی‌امین جشنواره‌ موسیقی فجر کارِ خود را آغاز می‌کند، برخلاف تمام وعده‌هایی که در این مدت پیروزِ ارجمند – رئیس دفتر موسیقی- و همچنین دیگر مدیران داده‌اند،‌ ارکستر سمفونیک تهران در این جشنواره اجرایی نخواهد داشت و بدتر آن‌که هیچ چشم‌اندازِ روشنی برای فعالیت‌های این گروه وجود ندارد. این درحالی است که به علت کمبودِ بودجه‌ای که وزارتِ فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مدت با آن روبه‌روست، همچنان ارکستر دارای مطالباتِ‌ فراوانی است که تا زمانی که آنها محقق نشوند، امکانِ‌ فعالیت مجدد آنها وجود ندارد، ‌همه‌ اینها درحالی است که مدیرانِ فرهنگی کشور همچنان وعده‌های خود را تکرار کرده و بیان می‌کنند که ارکستر سمفونیک و ملی اجراهای خود را به‌زودی آغاز خواهند کرد.  در شرایطی که ارکستر سمفونیک تهران در جشنواره حضور ندارد، ارکستر سمفونیک عراق در این رخدادِ هنری به اجرای برنامه خواهد پرداخت؛ در این میان از ماه‌ها قبل، منوچهر صهبایی به‌عنوان رهبرِ ارکسترسمفونیک تهران دعوت شده و به ایران آمده است. او برای احیایِ ارکستر، فعالیت‌های خود در خارج از کشور را متوقف کرده و به ایران آمد تا شاید بتواند قدیمی‌ترین ارکستر سمفونیک خاورمیانه را نجات دهد؛ در این مدت آزمون‌هایی نیز از تعدادی از داوطلبانِ‌ جوان گرفته و برنامه‌های خود را مدون کرده است، خودش می‌گوید: «از اسفندماه‌ سال گذشته به من پیشنهادِ رهبری ارکستر را دادند و من هم از فروردین‌ماه امسال پیگیر این امر هستم. فراخوان و آزمون ارکستر انجام شد و حالا ارکستر آماده‌ اجراست و از این به بعد دیگر مسائلی وجود دارد که ربطی به من ندارد.» حالا او نیز به خاطر فراهم نشدنِ شرایط ناامید شده و می‌گوید: «هیچ کاری برای ارکستر سمفونیک نشده است‌ و آن خبرهایی هم که درباره اجرای ارکستر شنیده‌اید، دقیقا همان‌گونه اجرایی نخواهد شد. چندی پیش، جلسه‌ای با مسئولان داشتیم، اما قدم اول برای اجرای ارکستر سمفونیک راه‌اندازی خود ارکستر است و چند هفته تمرین لازم است تا ارکستر بتواند روی صحنه برود.»
پیروز ارجمند در ماه‌های گذشته بارها به این مسأله تأکید داشت که ارکستر در جشنواره‌ فجر اجرا خواهد داشت؛‌ اتفاقی که البته صهبایی از همان ابتدا به آن بدبین بود و در گفت‌وگو با «شهروند» می‌گوید: «از همان ابتدا مشخص بود که این اتفاق نمی‌تواند رخ دهد، به این خاطر که من به اجرایِ بی‌برنامه هیچ اعتقادی ندارم و فکر می‌کنم اجرا به هر قیمتی، اهمیتی ندارد و ارکستر باید مدت‌ها تمرین کند تا بتواند اجرایی درست و اصولی از خود داشته باشد؛ به‌هرحال این اتفاق رخ نداد و تا زمانی که شرایط به این گونه باشد همچنان نمی‌توان امیدی به اجرای ارکستر داشت.» صهبایی می‌گوید: «دو روز پیش، جلسه‌ای با معاون وزیر ارشاد داشتیم و درباره‌ جزییات این ماجرا تصمیم‌هایی گرفتیم. به هر حال، اول باید ارکستر راه‌اندازی شود و سپس قرارداد نوازنده‌ها بسته شود تا امروز، هماهنگی برای اجرای ارکستر سمفونیک تهران در اختتامیه‌ جشنواره‌ موسیقی فجر انجام نشده است‌، البته من پس از انجام هماهنگی، بلافاصله تمرین را شروع خواهم کرد.» او همچنین با ایسنا نیز گفت‌و گو کرده و در پاسخ به این پرسش که آیا رهبری ارکستر سمفونیک با دو رهبر در یک اجرا منطقی است؟ توضیح داد: «این کار اصلا عملی نیست و نظر شخصی آقای ارجمند بوده است. من در همان جلسه، این صحبت‌ها را عنوان کردم. وقتی قرار است، ارکستر در اختتامیه‌ جشنواره‌ فجر اجرا داشته باشد، اجرایش حدود 15 تا 20 دقیقه خواهد بود. برای چنین اجرایی، یک رهبر ارکستر هم زیاد است، چه برسد به دو نفر.» پیروز ارجمند، چندی قبل عنوان کرده بود که در اختتامیه‌ جشنواره، ارکستر سمفونیک تهران به رهبری منوچهر صهبایی و شهرداد روحانی روی صحنه خواهد رفت و به این ترتیب، فعالیت خود را آغاز خواهد کرد. در بخش اول کنسرت، قطعه‌ «نیایش‌یزدان» اثر حشمت سنجری همراه سرود ملی کشور اجرا خواهد شد و در بخش دیگر نیز آثاری توسط شهرداد روحانی رهبری می‌شوند.»
با همه‌ اینها به‌نظر می‌رسد، این روزها حالِ ارکستر ملی بهتر است و قرار است اردیبهشت‌ماه ارکستر رونمایی شود.  علی مرادخانی در همین زمینه گفته است: «ما با سازمان مدیریت توافق‌هایی انجام داده‌ایم. از آن‌جا که یک همکاری خوبی بین ما در داد و ستد اطلاعات وجود داشت، به یکسری تفاهم‌ها رسیده‌ایم و به ما ابلاغ شد که امسال کارها را شروع کنیم. چند روز پیش با استاد فرهاد فخرالدینی و اساتید دیگر در حوزه‌های ارکستر سمفونیک و ملی صحبت‌هایی داشتیم. از حدود سه‌ماه پیش انتخاب اولیه هنرمندان انجام شده و سعی ما این است که هنرمندان دو بخش ارکستر ملی و ارکستر سمفونیک خیلی با هم اختلاط نداشته باشند و طوری نباشد که ارکستر سمفونیک و ملی درواقع یک ارکستر باشند با تغییرات کوچک. هر کدام در جایگاه خود ارکستر مستقلی باشند و در فضای کاری خودشان بهتر کار کنند.»     حالا باید منتظر ماند و دید آیا بارِ دیگر این وعده‌ها محقق خواهد شد یا همچنین ایران به‌عنوان یکی از معدود کشورهای جهان از داشتنِ ارکستر سمفونیک و همچنین ارکستر موسیقی ملی بی‌بهره خواهد ماند.

 


تعداد بازدید :  215