دختر دلیر و انقلابی فرانسوی
594 سال پیش، برابر 3 ماه می 1429 میلادی، قیام ژاندارک، دختر انقلابی فرانسوی بر علیه سلطه انگلیسیها آغاز شد. این قیام در ابتدا به پیروزیهایی دست یافت اما در ادامه و بر اثر خیانت اطرافیان، ژاندارک دستگیر و در نهایت به حکم کلیسا در سیام ماه می 1431 در آتش سوزانده شد. او شخصیتی بسیار کاریزماتیک داشت و هوادارانش را به شدت تحت تأثیر قرار میداد. در برابر خستگی بسیار مقاوم بود و در زمان حضورش در اردوگاه، شبها یا نمیخوابید یا در حالیکه زره به تن داشت، میخوابید. ژاندارک از زمان درگذشت چهره محبوب ادبیات، نقاشی، مجسمهسازی و سایر آثار فرهنگی باقی مانده است و بسیاری از نویسندگان، فیلمسازان، هنرمندان و آهنگسازان مشهور به خلق آثاری راجع به او پرداختهاند.
فیلسوف و خالق «شهریار»
554 سال پیش، برابر 3 ماه می 1469 میلادی، نیکولو ماکیاولی، فیلسوف سیاسی شهیر ایتالیایی در فلورانس به دنیا آمد. افکار ماکیاولی به اتهام حمایت از سیستم حکومتی اقتدارگرا و ستمگر در آثارش خصوصاً کتاب «شهریار» همواره مورد حمله بوده است. اما کسانی چون فرانسیس بیکن نیز از او چنین یاد کردهاند: «ما به کسانی همچون ماکیاولی مدیونیم، که جهان سیاست و رهبران آن را آن طوری که هست به ما نشان میدهند، نه آن طوری که باید باشد.» ماکیاولی معتقد بود دولت تنها موجود قانونی است که مستحق قانونگذاری و اجرای قانون است و به استناد همین قانون رابطه خود با فرد را هماهنگ و تنظیم میکند. به نظر او دولت موفق، دولتی است که فکر کند بر جنگلی حاکم است.
خلف مونث وینستون چرچیل
44 سال پیش، برابر 3 ماه می ۱۹۷۹ میلادی، مارگارت تاچر، لیدر حزب محافظه کار انگلستان، با پیروزی در انتخابات مجلس، به عنوان نخستین نخست وزیر زن بریتانیا برگزیده شد. تاچر تنها زنی در بریتانیاست که تاکنون این دو پست (رهبری حزب و نخست وزیری) را به صورت همزمان در اختیار داشته است. او تا سال ۱۹۹۰ در هر دو سمت باقیماند. حمایت تاچر از بازار آزاد، کاهش خدمات دولتی و واگذاری سازمانهای دولتی به بخش خصوصی، برخی از سیاستهای مشهور او بود که به «تاچریسم» معروف است. پافشاری بر سیاستهای اقتدارگرایانه و محافظهکارانه او که منتقدان بسیاری داشت و مقابلهاش با قدرت گرفتن اتحادیههای کارگری در بریتانیا او را به «بانوی آهنین» مشهور کرد. بسیاری تاچر را هم تراز وینستون چرچیل میدانند.