شماره ۴۸۷ | ۱۳۹۳ چهارشنبه ۸ بهمن
صفحه را ببند
تضمین سلامت بینایی با هویج

|  طاهره مهرآزما  |   کارشناس تغذیه   |

انرژی ناچیز، فیبر غذایی فراوان، بافت سفت و مزه‌ شیرین این سبزی، ‌سبب شده تا خوردن آن برای رفع حس گرسنگی در کسانی که رژیم کاهش وزن دارند، بسیار مناسب باشد.
هویج نوعی گیاه ریشه‌ای از خانواده‌ جعفری است که برگ‌های سبز آن در سطح خاک و ریشه‌ گوشتی و خوراکی آن در زیر خاک رشد می‌کند. سایر اعضای این خانواده را گیاهانی مانند رازیانه، شوید و کرفس تشکیل ‌می‌دهد.
این سبزی، در سراسر‌ سال در دسترس است، اما نوعی از آن را به نام زردک یا هویج ایرانی، می‌توان در فصل‌های پاییز و زمستان تهیه کرد. هنگام خرید، هویج‌هایی که بافت سفت، سطح صاف، بدون ترک‌خوردگی و رنگ نارنجی تیره دارند، انتخاب کنید. هویج‌های سالم را بعد از شستن و ضدعفونی کردن، خشک کنید و در دستمال نخی بپیچید و داخل کیسه‌ نایلونی تمیز، در یخچال نگه دارید.
هویج، گیاهی پرآب، کم انرژی و فاقد چربی است. این سبزی منبع سرشاری از کاروتنوییدها به‌ویژه بتاکاروتن است. رنگ زرد یا نارنجی این سبزی نیز، به خاطر وجود همین رنگدانه‌هاست. رنگدانه‌ بتاکاروتن، در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شود. علاوه بر این هویج حاوی فیبرغذایی، ویتامین C و انواع مواد معدنی مثل پتاسیم است.
هویج، خوراکی مغذی و مناسبی برای میان وعده کودکان و نوجوانان است. از این سبزی در کنار میوه و خوراکی‌های دیگر، در زمان مدرسه‌ فرزندان‌تان استفاده کنید. هویج رنده کرده (به شکل فالوده)، خوراکی خوشمزه‌ای برای میان وعده‌ منزل است. علاوه بر این‌ها، استفاده از این سبزی به شکل خام یا آب پز در انواع سالاد (سالاد کاهو و کلم، الویه، ماکارونی)، باعث بهبود طعم، مزه و افزایش ارزش تغذیه‌ای آنها می‌شود. آب هویج نوشیدنی مغذی و خوشمزه‌ای برای همه‌ گروه‌های سنی است. در فصول سرد سال، از این نوشیدنی به‌طور مداوم استفاده کنید. برای جذب بهتر بتا کاروتن این نوشیدنی، مقداری شیر به آب هویج بیفزایید. آب هویج و بستنی نیز نوشیدنی مقوی و مناسبی برای فصل تابستان است. با افزودن هویج رنده کرده به بسیاری از غذاها مثل ماکارونی، استانبولی پلو، لوبیاپلو، کتلت، کوکو، سوپ، آش، خوراک حبوبات می‌توان میزان ویتامین A را در آنها افزایش داد. از هویج آب پز یا تفت داده در کنار بسیاری از غذاها، برای تزیین بشقاب غذا و بالا بردن کیفیت غذایی آنها استفاده کنید. پخت هویج در کمی روغن، باعث جذب بهتر بتاکاروتن آن می‌شود. با استفاده‌ مرتب از هویج یا آب هویج، مقدار فراوانی بتاکاروتن وارد بدن ما می‌شود. این ترکیب، خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد و از بدن ما در برابر بیماری‌های گوناگون مثل انواع سرطان و بیماری‌های قلب و عروق حفاظت می‌کند. همچنین، در تأمین سلامت و پیشگیری از چین و چروک پوست هم موثر است. بتاکاروتن فراوان موجود در هویج، در کبد انسان به ویتامین A تبدیل می‌شود. دریافت کافی این ویتامین، در پیشگیری از شب کوری و تأمین سلامت بینایی بسیار ضروری است. همچنین ویتامین A به حفاظت از ریه‌ها به‌ویژه در افراد سیگاری و در کسانی که در شهر‌های شلوغ با آلودگی هوا زندگی می‌کنند، کمک  می‌کند.
بتاکاروتن فراوان موجود در هویج با اتصال به آهن در روده، آن را در حالت محلول نگه می‌دارد و به جذب بهتر آن از مواد غذایی کمک می‌کند. بنابراین، با دریافت بیشتر بتاکاروتن، جذب آهن بهتر می‌شود.


تعداد بازدید :  220